12:34 | 21/6/18
"Και τώρα θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να φτάσει στο τέλος του προγράμματος" δήλωσε ο επικεφαλής του ESM
Θετικά στοιχεία, αλλά και αδυναμίες εντοπίζει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που εγκρίθηκε πριν από λίγο στην ετήσια Σύνοδο των Εκτελεστικών Διευθυντών του ΕΜΣ στο Λουξεμβούργο.«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2017, υποστήριξε την οικονομική ανάπτυξη και εφάρμοσε με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος», επισημαίνεται στην έκθεση, που πάντως σημειώνει ότι «οι στόχοι επιτεύχθηκαν και εξαιτίας της μεγαλύτερης περικοπής των δημοσίων επενδύσεις».
Το συμβούλιο των Εκτελεστικών Διευθυντών του ESM που ουσιαστικά είναι ίδιο με το Eurogroup και συνέρχεται κάθε χρόνο πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο τον Ιούνιο.
Μπαίνοντας στην συνάντηση, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα. «Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα», είπε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η Παρασκευή θα σηματοδοτεί μια νέα φάση για την Ελληνική οικονομία».
«Είναι μια σημαντική μέρα και ο ήλιος θα ανατείλει» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Και τώρα θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να φτάσει στο τέλος του προγράμματος» πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι χαίρεται για το γεγονός ότι ο ESM θα έχει ενισχυμένο μόνο για το μέλλον του ευρώ.
Στην έκθεσή του ο ΕΜΣ μιλάει αναλυτικά για όλα τα θετικά βήματα που έχει διανύσει η Ελλάδα, τονίζοντας την επιστροφή της ανάπτυξης, την υπεραπόδοση της οικονομίας και την αποφασιστικότητα που έχει δείξει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο ΕΜΣ τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, όπως και όλα τα ψηφισμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις το αφορολόγητο. «Η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απομένουν θα είναι σημαντική για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και της εμπιστοσύνης στα μάτια των αγορών», τονίζεται.
Στην έκθεσή του, ο ESM αναγνωρίζει ότι το 2015 και το 2016 οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις ενίσχυσαν τα έσοδα, προειδοποιώντας για την περικοπή των δημόσιων επενδύσεων. Υπογραμμίζεται ταυτόχρονα ότι οι χαμηλότερες έναντι των προβλέψεων δημόσιες επενδύσεις έπαιξαν ρόλο -κάτι που δεν σημειώνεται θετικά.
Επίσης, αναφέρεται ότι χάρη τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει στο χρέος από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, η Ελλάδα κέρδισε το 2017 ένα ποσό 6,7% του ΑΕΠ σε όρους εξυπηρέτησης του χρέους, εξαιτίας των χαμηλότερων επιτοκίων που έχουν τα δάνεια του ESM και χωρίς να απαιτηθούν δημοσιονομικές μεταβίβασης από άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Το κείμενο αναφέρεται και στα αποτελέσματα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2060, θα μειώσουν την αναλογία χρέους ανά ΑΕΠ κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες και θα μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κατά 6%.
Σε σχέση με το Υπερταμείο, ο ΕΣΜ σημειώνει την πλήρη λειτουργικότητά του και αναφέρεται ότι τα έσοδα θα βοηθήσουν την Ελλάδα για την μείωση του χρέους αλλά και για την υποστήριξη των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Για τις τράπεζες σημειώνεται τέλος ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους τα επόμενα δύο χρόνια για την μείωση των κόκκινων δανείων.
Όσον αφορά τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup, η έκθεση αναφέρεται μόνο στην επιμήκυνση των δανείων του EFSF από 0-15 έτη.
Μαρία Ψαρά
Σχετικές ετικέτες:Κλάους ΡέγκλινγκΟικονομίαESM
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων