Ρέγκλινγκ: Ενισχυμένη επιτήρηση μετά το πρόγραμμα αλλά χωρίς νέες δεσμεύσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ρέγκλινγκ: Ενισχυμένη επιτήρηση μετά το πρόγραμμα αλλά χωρίς νέες δεσμεύσεις

12:12 | 15/6/18

Τόνισε ότι η Ελλάδα τίθεται σε πρόγραμμα επιτήρησης αυτομάτως όπως κάθε χώρα που βγαίνει από το μνημόνιο

"Μετά το πρόγραμμα θα έχουμε αυστηρότερη επιτήρηση αλλά δεν θα υπάρχουν νέοι όροι για την Ελλάδα" ξεκαθάρισε άλλη μια φορά σήμερα ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα όπως και κάθε άλλη χώρα που βγήκε από το μνημόνιο τίθεται αυτόματα σε ένα πρόγραμμα επιτήρησης , η οποία για την Ελλάδα θα είναι πιο «σφιχτή» διότι έχει δανειστεί περισσότερα κεφάλαια και θα λάβει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η επιτήρηση αυτή θα αφορά κυρίως στο εάν υλοποιούνται τα προσυμφωνηθέντα, όπως π.χ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναφερόμενος μάλιστα στην τελευταία δόση που θα πάρει η Ελλάδα μετά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης που αναμένεται να πιστοποιηθεί στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης εκτίμησε ότι θα είναι περίπου 10 - 12 δις ευρώ και σε μεγάλο μέρος της θα αποτελεί μέρος του αποθέματος ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας μετά το πρόγραμμα με στόχο να είναι πιο ομαλή η έξοδος της στις αγορές.

Σχετικά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος, όπως π.χ. ότι η οικονομία βελτιώνεται και η ανεργία μειώνεται.

Παραδέχθηκε πάντως ότι από κάποια εθνικά κοινοβούλια είχαν εκφραστεί ανησυχίες για την αναστροφή μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα αλλά ο ίδιος δήλωσε σίγουρος ότι έχει πάρει επαρκείς εγγυήσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Μίλησε πάντως και για κάποιες ουρές για κάποια επιμέρους μέτρα της 4ης αξιολόγησης που θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι πρόκειται για κάποια σημεία δευτερεύουσας νομοθεσίας και κάποιες καθυστερούμενες υπουργικές αποφάσεις που θα τελειώσουν στην ώρα τους.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε με την σειρά του ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επικεφαλής του ESM είναι αισιόδοξοι πως θα υπάρξει ικανοποιητική λύση έως την προσεχή Πέμπτη. Ειδικά για το χρέος, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, πολλοί συνδυασμοί για να πάρει η Ελλάδα αυτό που της υποσχέθηκε το Eurogroup πέρυσι και θα βοηθήσουν στο χρέος.

Σε ερώτηση για τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για το υπερταμείο και τον ESM και οι δύο ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για ενέχυρο και υποθήκη των επιχειρήσεων που έχουν περάσει στο υπερταμείο, αλλά για εγγύηση.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών