18:17 | 19/7/18
Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε το Κίνημα Αλλαγής - Ο Νίκος Κουρής διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Άμυνας, θέση από την οποία χειρίστηκε τα γεγονότα των Ιμίων
Ο πτέραρχος Νίκος Κουρής, πρώτος αεροπόρος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στενός συνεργάτης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εξέφρασε το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Κουρής έζησε όλα τα μεγάλα γεγονότα της εποχής του μεταξύ των οποίων και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Ο Νίκος Κουρής διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Άμυνας υπό το Γεράσιμο Αρσένη, θέση από την οποία χειρίστηκε τα γεγονότα των Ιμίων το 1996.
Ο Νίκος Κουρής γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1930. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1950. Υπηρέτησε ως χειριστής μαχητικών αεροσκαφών και εκπαιδευτής πτήσεων. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ανέλαβε πολλές επιτελικές θέσεις. Από τον Ιανουάριο του 1975 έως τον Ιούνιο του 1976 ήταν διευθυντής του κλάδου επιχειρήσεων του ΓΕΑ. Από τον Ιούνιο του 1976 έως τον Ιούνιο του 1978 διετέλεσε επιτελάρχης ΑΤΑ. Από τον Ιούνιο του 1978 έως το Μάιο του 1980 ήταν διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, ενώ από το Μάιο του 1980 έως τον Ιανουάριο του 1982 διετέλεσε Α' υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Τον Ιανουάριο του 1982 έγινε αρχηγός ΓΕΑ, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Δεκέμβριο του 1984, οπότε ανέλαβε αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Από τον Ιανουάριο του 1985 έως τον Ιούλιο του 1989 ήταν μέλος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ. Το 1989 αποστρατεύτηκε και ασχολήθηκε με την πολιτική εντασσόμενος στο ΠΑΣΟΚ.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο 2ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος. Τον Οκτώβριο του 1993, μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ορκίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Στις 17 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Τον Ιανουάριο του 2009, δημοσίευσε το βιβλίο «Αιγαίο: Η μακροχρόνια διαμάχη και ο ρόλος των Αμερικανών», που αναφέρεται στους κινδύνους από τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας.
Τα Ίμια και η διαφωνία με Σημίτη
Ο Κουρής υπήρξε ο πρώτος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που προερχόταν από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι επίσης ο μακροβιότερος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (Δεκέμβριος 1984-Ιούλιος 1989). Ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Κουρής επαινέθηκε για την επιτυχή αντιμετώπιση των Τούρκων στην κρίση του 1987, καθώς επίσης και για την ολοκληρωτική εξάρθρωση της παρακρατικής ακροδεξιάς οργάνωσης Κόκκινη Προβιά, που δρούσε στο παρασκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας από τη δεκαετία του '50, όταν είχε υπογραφεί συμφωνία του ΓΕΕΘΑ με την αμερικανική CIA.Μετά την αποχώρησή του από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Κουρής εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, και ανέλαβε Αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων. Τα χρόνια 1993-1996 ήταν Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Στην κρίση των Ιμίων, ο Κουρής είχε επιθετική στάση και ζήτησε τη χρησιμοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) για τον αποτελεσματικό χειρισμό της κατάστασης. Όμως ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος τον αγνόησαν και προτίμησαν να λυθεί το θέμα με αμερικανική μεσολάβηση. Ο ίδιος ο Κουρής κατηγόρησε το Σημίτη λέγοντας ότι είχε «μια ανεξήγητη αντιπάθεια» προς τις Ένοπλες Δυνάμεις
πηγή
Σχετικά άρθρα