13:12 | 6/7/18
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επιθυμεί την αλλαγή του Συντάγματος κάτι που όμως "απαιτεί" την αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στη γειτονική μας χώρα - Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες για τη Βουλή των Σκοπίων
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το πότε θα γίνει το δημοψήφισμα από τον πρόεδρο Ζάεφ. Το μήνυμα Πενς κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία χθες με Τσίπρα και Ζάεφ, ήταν "βιαστείτε, μη χάνετε χρόνο" για το Σκοπιανό, καθώς οι ΗΠΑ φοβούνται μια πολιτική αποσταθεροποίηση. Ο αμερικανός αντιπρόσωπος ζήτησε επί της ουσίας να μη χαθεί το "μομέντουμ".Μέρος του ελληνικού Τύπου μιλάει για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στις 15 Ιανουαρίου στη Βουλή των Σκοπίων μετά το δημοψήφισμα. Ο κ. Ζάεφ περιέγραψε ένα νέο χρονοδιάγραμμα που υπερβαίνει το πέρας του έτους για τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες, όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Όπως αποκάλυψαν ο Βασίλης Σκουρής και η Αγγελική Σπανού στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" στο Ραδιόφωνο 24/7, ο Ζάεφ αν κερδίσει το δημοψήφισμα αμέσως μετά θα κάνει εκλογές καθώς δεν έχει αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή.
Το ερώτημα θα είναι "θέλετε ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και αλλαγή του Συντάγματος;". Με λίγα λόγια δεν θα διαχωρίζονται τα δύο ερωτήματα, ενώ στόχος είναι η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να μπορέσει να αλλαχθεί το Σύνταγμα της χώρας αμέσως μετά.
O Ζάεφ, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε άλλωστε πως το δημοψήφισμα θα γίνει από μέσα Σεπτέμβρη μέχρι αρχές Οκτώβρη, ενώ το ανώτατο όριο για συνταγματική αναθεώρηση στη πΓΔΜ, είναι μέχρι τρεις μήνες.
Αυτό δείχνει πως σκέφτεται μια πολύ σύντομη προεκλογική περίοδο είκοσι ημερών, νέες εκλογές και άμεση συνταγματική αναθεώρηση.
Τα παραπάνω δεδομένα αλλάζουν και τα δεδομένα στη δική μας πολιτική σκηνή, μιας και σε κάθε περίπτωση έχει φύγει από το κάδρο η κύρωση της συμφωνίας μέσα στο Δεκέμβρη και μετατίθεται για πιο "πίσω".
Άλλωστε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού της πΓΔΜ για εσχάτη προδοσία, ενώ ένα από τα πάγια επιχειρήματά του είναι πως η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει την πλειοψηφία των 2/3 για να "περάσει" τη συνταγματική αναθεώρηση για να αλλαχθεί και επισήμως το όνομα της χώρας.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Δημοκρατία Βόρειας ΜακεδονίαςΖόραν ΖάεφΠΓΔΜΠολιτικήΣκόπια
Σχετικά άρθρα