16:05 | 11/7/18
Η Κομισιόν θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις λαμβάνοντας στοιχεία από την Αθήνα, ενώ ανα εξάμηνο η Αθήνα θα στέλνει προσχέδια των προϋπολογισμών της στις Βρυξέλλες για να ελέγχονται από τους θεσμούς
Το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του νομικού μηχανισμού της ενισχυμένης εποπτείας έδωσε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων. Πλέον, όπως όλα τα άλλα κράτη της ΕΕ, η Ελλάδα θα ακολουθεί τη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, στέλνοντας τα προσχέδια των προϋπολογισμών της στις Βρυξέλλες για να ελέγχονται από τους θεσμούς.Επίσης, το πλαίσιο προβλέπει 3μηνιαίες αξιολογήσεις από τους θεσμούς για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση τους σε πρώιμο στάδιο. Με βάση τα στοιχεία που θα αποστέλλει η ελληνική κυβέρνηση, η Επιτροπή θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο , το Euro Working Group και τη Δημοσιονομική Επιτροπή. Τα κλιμάκια δεν θα επισκέπτονται την Αθήνα παρά μόνο αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Η Ελλάδα θα κληθεί να στείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της τον Οκτώβριο.
Παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι η Ελλάδα με το υπερπλεόνασμα θα μπορεί ή να μειώσει τους φόρους ή να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα. «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της και να κεφαλαιοποιήσει στην πρόοδο που έχει κάνει ως τώρα, έτσι ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές», δήλωσε ο Λετονός Επίτροπος.
Παράλληλα τόνισε πως συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες στην Ελλάδα όπου η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια, αναφορικά το θέμα της ανεργίας, του χρέους, των κόκκινων δανείων, του αδύναμου ιδιωτικού τομέα και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Ο ίδιος τόνισε πως η ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα δεν θα έχει επιπλέον όρους και δεσμεύσεις, “πέρα από ότι έχει συμφωνηθεί ως τώρα”.
«Ενήμερος» για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε ορισμένα ελληνικά νησιά δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί. Ο Γάλλος Επίτροπος επανέλαβε ότι «η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα νέο μνημόνιο», λέγοντας πως «όποιος δεν μπορεί να δει τη διαφορά μεταξύ ενισχυμένης εποπτείας και τέταρτου μνημονίου χρειάζεται γυαλιά».
Υπό την ενισχυμένη εποπτεία οι θεσμοί θα εξετάζουν την Ελλάδα πολύ συχνά, από κοινού με το ΔΝΤ, είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, θέλουμε να αποφύγουμε τις διπλές διαδικασίες, έτσι ώστε, οι αποστολές για την Ελλάδα να συμπίπτουν με τη καθιερομένη εποπτεία που υπόκεινται τα υπόλοιπα κράτη μέλη.
Η κανονική εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αρχίσει μόλις λήξει (ή εφόσον δεν ανανεωθεί) το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και θα διαρκέσει έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει η Ελλάδα.
Μαρία Ψαρά, φωτογραφία AP
Σχετικές ετικέτες:ΚομισιόνΟικονομίαΠιερ Μοσκοβισί
Σχετικά άρθρα