09:13 | 21/8/18
Με διάγγελμα από την Ιθάκη θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη λήξη της μνημονιακής οκταετίας, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος χθες Δευτέρα, 20 Αυγούστου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάγγελμα του πρωθυπουργού θα είναι σεμνό λόγω της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και εμβληματικού χαρακτήρα, λόγω της αλλαγής σελίδας στη χώρα.Ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας τους εμφανείς συμβολισμούς που φέρει το πανέμορφο νησί της Ιθάκης, θα αναφερθεί στους «Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας», του Καβαφικού ποιήματος καλώντας τον κόσμο να μη φοβάται και να αντλήσει τα ανάλογα συμπεράσματα από την μνημονιακή περιπέτεια: «Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν».
Σε κάθε περίπτωση το διάγγελμα είναι η πρώτη κίνηση του Μαξίμου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός και στις 8 Σεπτεμβρίου η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τις ανακοινώσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις από 1/1 του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, όπως ανακοίνωσε ο ESM.
«Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να τερματίσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς ακολουθούντα προγράμματα, καθώς, για πρώτη φορά από της αρχές του 2010, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της», τόνισε ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ESM, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο χρηματοπιστωτικός θεσμός.
«Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του Ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω δανείων και ελάφρυνσης χρέους», πρόσθεσε ο Σεντένο.
Ο ESM εκταμίευσε συνολικά 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρία χρόνια για να υποστηρίξει τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτά, τα 36,3 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, τα 11,4% για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας συνολικού ύψους 24 δισ., τα 7 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, τα 5,4 δισ. για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και 1,8 δισ. για άλλους σκοπούς.
Τα υπόλοιπα 24,1 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο προγράμματος δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Σε ανακοίνωση του ESM και αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνεται πως το 2017 ο ESM εφάρμοσε βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα μειώσουν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 25 μονάδες μέχρι το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά έξι μονάδες. Επιπλέον, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω το λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 30 μονάδες μέχρι το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά οκτώ μονάδες.
Σχετικά με την επόμενη μέρα, αναφέρεται πως ο ΕSM θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης (Early Warning System), που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι χώρες που έχουν επωφεληθεί δανείων θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν τον ESM, όπως έχει συμφωνηθεί. Γι' αυτό το λόγο ο ESM θα λαμβάνει τακτικές αναφορές από την Ελλάδα και θα συμμετάσχει στις αποστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ESM, η Ελλάδα από το 2010 έχει λάβει 288,7 δισ. ευρώ δανείων, από τα οποία τα 203,8 είναι από τον EFSF και το διάδοχό του ΕSM. Tα 52,9 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης (διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Τέλος, το ΔΝΤ έχει επίσης εκταμιεύσει συνολικά 32,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο των δύο πρώτων προγραμμάτων, αλλά δεν εκταμίευσε καθόλου χρήματα παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΙθάκηΜνημόνιοΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα