20:32 | 15/9/18
Διευκόλυνση των μικροοφειλετών με 120 δόσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο 15%, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και των capital control, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και μεταφορά της αρμοδιότητας του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ από τη ΔΕΘ - Τα πολιτικά του ανοίγματα - Τι είπε για το Σκοπιανό
Με φιλελεύθερη ατζέντα, αλλά και άνοιγμα στους ψηφοφόρους της αριστεράς και κεντροαριστεράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ εστίασε κυρίως στη μείωση της φορολογίας εισοδήματος, επιχειρήσεων και ακίνητης περιουσίας.Ανακοίνωσε επίσης τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 15%, τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα τόσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας όσο και σε τομείς μέχρι σήμερα αποκλειστικά του δημοσίου, οπως ακόμη και η ασφάλιση. Αλλά και μέτρα ελάφρυνσης όπως η κατάργηση του επιτηδεύματος και η διευκόλυνση των μικροοφειλετών με 120 δόσεις των 20 ευρώ, αλλά και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε επίσης την μεταφορά της αρμοδιότητας του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. "Ενισχύουμε έμπρακτα την τοπική αυτοδιοίκηση. Και το 2021 εφαρμόζουμε μια τολμηρή μεταρρύθμιση που ενισχύει την τοπική διαφάνεια και λογοδοσία. Μεταφέρουμε την αρμοδιότητα για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους. Είναι μια μεγάλη θεσμική τομή που αλλάζει την αρχιτεκτονική του κράτους στην Ελλάδα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Σύγχρονο, επιτελικό Κράτος λοιπόν στην υπηρεσία των πολλών, όχι κομματικό παραμάγαζο στην υπηρεσία των κολλητών. Αυτό θέλουμε. Και αυτό θα κάνουμε" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Πολιτικά πάντως το πιο ενδιαφέρον, ήταν το μήνυμα που έστειλε στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και της αριστεράς κάνοντας μάλιστα παραλληλισμούς με το 1974, αναφερόμενος εμμέσως στη στήριξη τότε του Κωνσταντίνου Καραμανλή από ψηφοφόρους και πέραν της κεντροδεξιάς.
“Απευθύνομαι σήμερα όχι μόνο προς τους πολίτες που ψήφισαν την παράταξή μας αλλά σε όλους. Και ανάμεσα τους στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Θέλω να τους στείλω ένα απλό και καθαρό μήνυμα” είπε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.
“Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος. Διαφορές υπήρχαν και το 1974, αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία” συνέχισε.
“Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος”, εκτίμησε και εξέφρασε την άποψη ότι:
“Η κατάσταση, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά «αριστερές» ή «δεξιές» λύσεις. Αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα. Δεν καλεί σε αντιπαραθέσεις για το παρελθόν, αλλά σε συμπόρευση για το μέλλον.
Οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη.
Ανάμεσα στις αποσπασματικές παροχές και το συγκροτημένο σχέδιο. Ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια. Ανάμεσα στο χθες και στο αύριο.”
Ο κ.Μητσοτάκης συνεπώς κατέληξε πως χρειάζεται να ενωθούν δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα σε ένα κοινό όραμα και μια νέα εθνική συστράτευση.
Απευθύνθηκε επίσης στους απογοητευμένους ψηφοφόρους που σκέπτονται την αποχή, λέγοντας πως αυτό δεν έιναι λύση, αλλά η λύση είναι η συμμετοχή. "Η Ιιστορία γράφεται πάντα από αυτόυς που συμμετέχουν, όχι από αυτούς που απέχουν".
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα μετά από τριάμιση χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Εκτίμησε όμως ότι η χώρα δεν είναι καταδικασμένη “όπως λένε κάποιοι ξένοι”, αλλά ότι μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%, το χρέος της να μειωθεί δραστικά και τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους.
Άφησε αιχμές κατά των εταίρων, καταγγέλλοντας ότι με τη δική τους ανοχή η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει λάθος πολιτική, καθώς και για τους στόχους του υπερπλεονάσματος, τους οποίους επανέλαβε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί ώστε να προχωρήσει σε μία νέα φορολογική πολιτική. “Τους ρωτώ ευθέως: Θα συμφωνούσαν σε μία τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα; Εμείς αυτήν τη θηλιά θα την κόψουμε. Η Ελλάδα θα πάρει ανάσα”, είπε χαρακτηριστικά.
Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
“Η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές” είπε ο κ.Μητσοτάκης και ανέφερε: “Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ, που απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.Στον αγρότη, θα δώσουμε και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%.”
Είπε επίσης ότι: “Στον εργοδότη και στον εργαζόμενο στον τομέα του τουρισμού, από το ξενοδοχείο μέχρι το καφέ και το εστιατόριο, θα δώσουμε άλλες προοπτικές τζίρου, ρευστότητας και κερδοφορίας με δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
Στον επιχειρηματία, θα δώσουμε ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα.”
Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος: “Μέχρι το 2021 καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος. Έναν άδικο κεφαλικό φόρο που είναι ταυτισμένος με την Ελλάδα της κρίσης”.
Επανέλαβε τη δέσμευση που από το βήμα της ΔΕΘ είχε εξαγγείλει το 2016, για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, σχολιάζοντας πως: “Ο κ. Τσίπρας αφού μας είπε από αυτό το βήμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ τον αύξησε κυρίως στις λαϊκές γειτονιές. Τώρα είναι απλά ένας κακός αντιγραφέας.”
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως η δική του κυβέρνηση θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά τρόπο δίκαιο, ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.
Δεσμεύτηκε επίσης για αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δε θα γίνει Αργεντινή, ούτε Βενεζουέλα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε εξάλλου (στέλνοντας ένα μήνυμα και προς τους εταίρους) πως η μείωση της φορολογίας είναι συνδεδεμένη με το νοικοκύρεμα των κρατικών δαπανών.“Ο κ. Τσίπρας παραδίδει μια χώρα, η οποία πρακτικά βρίσκεται εκτός αγορών με το κόστος δανεισμού του ελληνικού κράτους να ξεπερνά κατά πολύ το 4%. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να φτάσει στο σημείο η πατρίδα μας να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης” δήλωσε και πρόσθεσε:
“Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μειώσω το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, όπως όλες οι κανονικές χώρες. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα.”
Κατάργηση capital control
Δήλωσε επίσης ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls. Eιδικότερα σημείωσε: "Εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί. Και επειδή πιστεύω στους Έλληνες μία από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls. Και είμαι σίγουρος ότι, αντί να φύγουν χρήματα από τις τράπεζες, θα επιστρέψουν κεφάλαια σε αυτές. Ξεκινώντας με τις εταιρικές καταθέσεις ύψους 12 δις. που βρίσκονται στο εξωτερικό. Και μόνο με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας μπορούμε να διεκδικήσουμε, σε δεύτερο χρόνο, το μεγάλο εθνικό στόχο".Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 15%
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την απόφαση του να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και να διατηρήσει την εθνική σύνταξη και τον πρώτο πυλώνα, αλλά κάνοντας το σύστημα όπως είπε πιο ανταποδοτικό.“Όποιος κοπιάζει μια ζωή ως εργαζόμενος θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτό είναι το δίκαιο και θα γίνει πράξη”, δήλωσε μάλιστα, “παίζοντας” με το σύνθημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%.“Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όπως ήδη γίνεται σήμερα με τα αντίστοιχα επαγγελματικά, τα οποία και θα ενισχύσουμε. Όλα αυτά πάντα υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.Και προπαντός θα ξέρει ότι τα χρήματα αυτά ανήκουν στον ίδιο και κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να του στερήσει τις ασφαλιστικές αποταμιεύσεις του” πρόσθεσε.
Έκανε μάλιστα μία ευθεία νύξη σε ιδιωτική ασφάλιση λέγοντας πως: “Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα.”
Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε γενικότερα στην παραχώρηση κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στην αλλαγή της νοοτροπίας του μεγάλου κράτους όπως είπε.“Για εμάς το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται μονοπωλιακά από το κράτος. Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα” είπε.
Σχολίασε ότι: “Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Όπως τα 24 σχολεία στην Αττική. Όπου χτίστηκαν σύγχρονα, πρότυπα, σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως το Κερατσίνι”, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα του ΟΑΣΘ λέγοντας: “Και στη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται και η απάντηση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης” και κατέληξε:
“Αρκετά πια με τους κομματικούς κηφήνες που το μόνο προσόν που διαθέτουν είναι πλεόνασμα θράσους και αλαζονείας.”
Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι από τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία έχουν να ωφεληθούν όλοι, ακόμη και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, διότι όπως είπε: “Η νοοτροπία μεγάλου δημόσιου τομέα δεν τους ωφέλησε. Γιατί όταν ξέσπασε η κρίση ξεγυμνώθηκαν όλες οι αδυναμίες του υδροκέφαλου, αργοκίνητου, αναποτελεσματικού, γραφειοκρατικού Κράτους. Μέσα στο οποίο «πνιγόταν» κάθε υγιής πρωτοβουλία. «Κλαδεύονταν» οι ικανοί. Προωθούνταν οι κομματικοί φίλοι και έμπαιναν στον αρχείο όσες ιδέες μπορούσαν να επιταχύνουν τις υποθέσεις των πολιτών και να μειώσουν το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων.”
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ξεκαθάρισε όμως ότι δε θα κάνει καμία απολύτως έκπτωση σε ένα “απλό, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης”.
Μητσοτάκης: Κατάργηση υποκατώτατου μισθού- Ρύθμιση για μικροοφειλές σε 120 δόσεις
Ως προς την κοινωνική πολιτική ο πρόεδρος της ΝΔ μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων.
“Ο δε κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας” πρόσθεσε.
Ανακοίνωσε επίσης ρύθμιση για μικροοφειλέτες: “Σε όσους χρωστούν μικρά ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες, τους λέω ότι οι παλιές οφειλές θα πάψουν να είναι θηλιά στο λαιμό τους. Καθιερώνουμε μια ενιαία ρύθμιση οφειλών. 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα.” Δήλωσε όμως: “Με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές όμως θα είμαστε αμείλικτοι. Ξέρουμε πώς να τους εντοπίσουμε. Τους συμβουλεύω να σπεύσουν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους από τώρα.”
Επανέλαβε τη δέσμευση του ότι κανένα παιδί δε θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού και ανακοίνωσε: “Τα νέα ζευγάρια, κατεξοχήν θύματα της κρίσης, θα τα διευκολύνουμε με κουπόνια ύψους 180 ευρώ μηνιαίως που θα δίνουν στα παιδιά τους πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της επιλογής τους, όταν δεν βρίσκουν θέση στους δημοτικούς.”
Μήνυμα σε ΠΓΔΜ για Σκοπιανό- Να μην τολμά ο Τσίπρας να ταυτίζει την παράταξη του Καραμανλή με την ακροδεξιά
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών όπως ήταν αναμενόμενο.“Μια βαριά σκιά πέφτει πάνω στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι η συμφωνία για το Σκοπιανό που υπέγραψαν, ερήμην της Βουλής και του ελληνικού λαού οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος.
Μια συμφωνία-ντροπή που εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας” είπε.
Υποστήριξε όμως ότι: “Ακόμα πιο ντροπιαστική είναι η χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς” και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: “Ξαναλέμε στον κ. Τσίπρα πως οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και πως οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες.
Και λέμε επίσης να μην διανοηθεί ποτέ ξανά να ταυτίσει αυτήν τη μεγάλη λαϊκή παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την ακροδεξιά. Την ίδια ώρα που κυβερνά επί τριάμισι χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο.”
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι η ΝΔ “θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή” και καταχειροκροτήθηκε σε αυτό το σημείο. Δήλωσε επίσης ότι: “Εάν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή” στέλνοντας ένα μήνυμα στο Ζάεφ, χωρίς πάντως να πει τι θα πράξει εάν ψηφιστεί η συμφωνία.
Παιδεία - Ασφάλεια
Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε επίσης στα ζητήματα της ασφάλειας και της παιδείας.Επανέλαβε ότι θα καταργήσει το νόμο Παρασκευόπουλου λεγοντας χαρακτηριστικά ότι “έχει καταντήσει τηιν πόρτα της φυλακής περιστρεφομενη πόρτα ξενοδοχείου “ και υποσχέθηκε αξιολόγηση των πανεπιστημίων, καθώς και ορισμό βάσης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια (κάτι που παλαιότερα είχε εξαγγείλει η Μαριέττα Γιαννάκου, προκαλώντας όμως αντιδράσεις) σχολιάζοντας: “
Σεβασμός στα χρήματα του φορολογούμενου δεν σημαίνει ότι μπορείς να γράφεις τρία και να έχεις την απαίτηση να πληρώσει την φοίτησή σου στο πανεπιστήμιο.”
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:ΔΕΘΘεσσαλονίκηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων