22:05 | 8/9/18
Κοινωνικό καλάθι με δημοσιονομική ευθύνη κόμισε ο πρωθυπουργός στην πρώτη μεταμνημονιακή ΔΕΘ - Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για επιχειρήσεις - Έμμεση αναφορά σε συντάξεις - Το μήνυμα του για Σκοπιανό
Το πρώτο μεταμνημονιακό “κοινωνικό καλάθι” της κυβέρνησης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Βελλίδειο κατά τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ. Τόνισε όμως ότι “δεν ήρθα για να μοιράσω παροχές, αλλά για να μοιράσω όραμα”, το οποίο όπως είπε είναι “να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά” και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους για τα επόμενα χρόνια και δε θα επιτρέψει η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε συγκεκριμένα (πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους) μεταξύ άλλων σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%, αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μείωση του ΦΠΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την κατάργηση των μέτρων που έχει ζητήσει το ΔΝΤ, δηλαδή της περικοπής των συντάξεων,χωρίς να αναφερθεί σε αυτή συγκεκριμένα, αλλά εμμέσως καθώς αναφέρθηκε σε μέτρα που δεν χρειάζονται για το 2019.
Χαρακτήρισε επίσης την πολιτική της κυβέρνησης υπέρ της εργασίας ως “τη διαχωριστική μας γραμμή από τις δυνάμεις του ακραίου φιλελευθερισμού. Τις δυνάμεις εκείνες που θεωρούν ότι η ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων απαιτούν την συντριβή της εργασίας” αναφερόμενος εμμέσως στη ΝΔ.
Επίσης έστειλε μήνυμα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, την ώρα που στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις για το Σκοπιανό (και επεισόδια από ακροδεξιούς). Ανακοίνωσε ότι παραχωρείται άμεσα ο χώρος του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για το γήπεδο του ΠΑΟΚ και πως θα δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ το 2019, ενώ αναφέρθηκε με εξαιρετικά θερμά λόγια στους δεσμούς και την οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ τιμώμενη χώρα της εφετινής ΔΕΘ.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας είπε:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ
Η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019.
Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται.
Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.
Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.
Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.
Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι δίκαιο και έγινε πράξη.
ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ
Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.
Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.
Ενώ παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα.
ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Από 1/1/19 επίσης, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.
Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.
ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
Προχωράμε επίσης από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Επίσης άμεσα προχωράμε σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Και ταυτόχρονα προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Επίσης από 1/1/19 προχωράμε στη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Επίσης προχωράμε στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας.
50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ
“Τέλος από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.”
Τσίπρας: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους και στην αντιμετώπιση της Ελλάδας από τις αγορές.
"Το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Οι πληρωμές είναι χαμηλές μέχρι και το 2032, με τη περίοδο χάριτος που εξασφαλίσαμε. Και ομαλές από το 2032 και πέρα" σημείωσε ο πρωθυπουργός.
"Έτσι οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια. Ενώ οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δε μας ανησυχούν, για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα. Χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020" πρόσθεσε.
Πρόσκληση στις ΗΠΑ για επενδύσεις
Ο κ.Τσίπρας καλωσόρισε την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ. “Μια χώρα με την οποία μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση. Αλλά και αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Από τον αγώνα για την ανεξαρτησία ενάντια στην αποικιοκρατία και την διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Μέχρι τους αγώνες για την κατάργηση της δουλείας με τη σφραγίδα του Προέδρου Λίνκολν. Και από τους κοινούς αγώνες ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Μέχρι τις μεγάλες μάχες για την κατοχύρωση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις. ”, είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός.
Δήλωσε βέβαιος ότι η φετινή διοργάνωση και η ξεχωριστή θέση των ΗΠΑ σε αυτήν θα είναι ευκαιρία για τη σύσφιξη των πολιτιστικών αλλά και οικονομικών μας σχέσεων. Και απευθυνόμενος στους Αμερικανούς επενδυτές είπε: “Θέλω λοιπόν να καλέσω τον καθένα από σας να συμμετέχει στην μεγάλη προσπάθεια για την Ελλάδα του μέλλοντος. Οι ευκαιρίες θα είναι πολλές.”
Γήπεδο στον ΠΑΟΚ
Ο κ.Τσίπρας στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε σε ζητήματα που απασχολούν τους Θεσσαλονικείς.“Τήρησα τις δεσμεύσεις μου για το μετρό, για τον ΟΑΣΘ, γι την επιστροφή των ελεύθερων χώρων στο λαό της Θεσσαλονίκης” είπε και πρόσθεσε: “Και συνεχίζουμε, σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης.”
Ανακοίνωσε επίσης ότι “προχωράμε άμεσα στις απαραίτητες διεργασίες, τον έλεγχο και την έγκριση του ειδικού Χωρικού Σχεδίου, προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ.
Στόχος το 2019 να γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μια ΔΕΘ με σύγχρονες εκθεσιακές υποδομές και ένα νέο πάρκο στο κέντρο της Πόλης.”
Τσίπρας: “Η συμφωνία των Πρεσπών καθιστά τη Θεσσαλονίκη και πάλι πρωτεύουσα των Βαλκανίων”
Μετά τις ανακοινώσεις για το γήπεδο του ΠΑΟΚ και τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως “θέλουμε τη Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη καρδιά της Βαλκανικής Συνανάπτυξης. Κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών. Γέφυρα πολιτισμών και όχι φράχτη. Πόλη με γυρισμένη τη πλάτη στους γείτονές της και στην οικονομική της ενδοχώρα.”Και συνέχισε απευθυνόμενος εμμέσως στους διαδηλωτές για το Σκοπιανό: “Γιατί στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. Στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει μπροστά.”
Ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε: “Με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε τους γείτονες μας. Αυτό κάνουμε στην οικονομία και το εμπόριο. Αυτό κάνουμε στον πολιτισμό. Αυτό και στις διεθνείς μας σχέσεις”.
Σημείωσε πως: “Πρότυπο αυτής της στάσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Που ανοίγει τους Έλληνες στον κόσμο. Που μετατρέπει τη χώρα μας σε παράγοντα λύσεων. Που καθιστά την Θεσσαλονίκη και πάλι πρωτεύουσα των Βαλκανίων” και κατέληξε κλείνοντας την ομιλία του:
“Με αυτό το όραμα, με αυτή την πίστη Με περηφάνια και αίσθηση του εθνικού καθήκοντος. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα προχωρήσω και θα προχωρήσουμε μπροστά για μια Ελλάδα που μας αξίζει. Γιατί, όπως λέει ο ποιητής, δε μας αξίζει τίποτα λιγότερο από τον ουρανό.”
Οκτώβριο η Συνταγματική Αναθεώρηση
Για την Συνταγματική αναθεώρηση είπε: "Και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα: Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες για την διεύρυνση της δημοκρατίας, για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους. Και είμαι βέβαιος ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμβάλει τα μέγιστα στην μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Γιατί τελικά αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος της Συνταγματικής αναθεώρησης. Η αποκατάσταση της ίδιας της πολιτικής, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία.Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΔΕΘΕΝΦΙΑΘεσσαλονίκηΠολιτικήΣκόπιασυντάξειςΣΥΡΙΖΑΦΠΑ
Σχετικά άρθρα