Μητέρα 16 παιδιών πέρασε στο Οικονομικό του ΑΠΘ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μητέρα 16 παιδιών πέρασε στο Οικονομικό του ΑΠΘ

11:40 | 14/9/18

Εργαζόμενοι έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και εξηγούν το πώς

Τι κοινό έχουν μία εργαζόμενη μητέρα με 16 παιδιά, ένας υπάλληλος λογιστηρίου σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ και μία νεαρή μητέρα τριών παιδιών, που ήθελε να δει το παιδικό της όνειρο να γίνει πραγματικότητα;

Η Μερόπη Πούπα, ο Δημήτρης Κόττας και η Παρασκευή Τσιτσιλίκου κατόρθωσαν με πείσμα, επιμονή και πολλή βοήθεια από τους καθηγητές τους, όπως λένε, να είναι τρεις από τους συνολικά εννέα μαθητές (σε σύνολο 11) του συγκεκριμένου σχολείου, που διάβηκαν φέτος το κατώφλι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στα 49 της χρόνια, σήμερα, η Μερόπη Πούπα αποφάσισε πριν από μία τριετία να επιστρέψει στα θρανία ύστερα από... 16 παιδιά και με μια δουλειά -ως φροντίστρια θαλάμου στη ΜΕΘ νεογνών του Ιπποκρατείου- που απαιτεί περίσσιο σωματικό και ψυχικό απόθεμα.

«Πριν από τρία χρόνια αποφάσισα να ξεκινήσω το σχολείο, με άγχος και αγωνία αν θα μπορέσω να αντεπεξέλθω», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Πούπα, με έκδηλη την ικανοποίηση για το γεγονός ότι κατάφερε να πετύχει τον στόχο της και να περάσει στο Οικονομικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θέλοντας να διεκδικήσει ένα καλύτερο (επαγγελματικό) μέλλον για την ίδια και τα παιδιά της.

Στα παιδιά της οφείλει, άλλωστε, την επιτυχία της σε μια χρονιά δύσκολη, όπως η περσινή. «Η επιτυχία μου ανήκει στα παιδιά μου. Μου παρείχαν τον χρόνο για να μπορέσω να έρθω στο σχολείο και κάλυπταν τη δική μου θέση στο σπίτι, επάξια, αλλά και ψυχολογικά με εμψύχωσαν σε στιγμές που αναρωτιόμουν γιατί ανέλαβα να κάνω κάτι τέτοιο από τη στιγμή που δεν προλαβαίνω», εξηγεί μεταξύ άλλων  η φοιτήτρια πλέον του ΑΠΘ.

Η κ. Πούπα προσπάθησε και μάλιστα σκληρά έχοντας στο πλάι της τα παιδιά της -10 από τα 16 εξακολουθούν να μένουν μαζί της- και, σήμερα, λέει πως «το σχολείο είναι τελικά εύκολο», προτρέπει όποιους το σκέφτονται με δισταγμό να το τολμήσουν και δηλώνει ευγνώμων για τον θεσμό του εσπερινού σχολείου καθώς «δίνει τη δυνατότητα σ' εμάς τους εργαζόμενους να κάνουμε έστω και αργά αυτό που επιθυμούσαμε».

Με δύο λεωφορεία στο ΕΠΑΛ για να προλάβει το «τρένο» της γνώσης

Η Παρασκευή Τσιτσιλίκου σταμάτησε το σχολείο για να παντρευτεί. Έκανε μια προσπάθεια να το συνεχίσει το 2004, αλλά έμεινε έγκυος σ' ένα από τα τρία παιδιά της (16,15 και 14 ετών σήμερα) και αποφάσισε να βάλει μια.. άνω τελεία και να επανέλθει για την τρίτη και τελευταία προσπάθεια, που την οδήγησε στην εκπλήρωση του ονείρου της. Από τα θρανία του 5ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης φέτος θα καθίσει στα έδρανα του ΤΕΙ Νοσηλευτικής Λάρισας για να σπουδάσει αυτό που, όπως λέει, αγαπά πολύ.

Η νεαρή μητέρα τριών έφηβων αγοριών δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις σπουδές της και ευχαριστεί τους γονείς της αλλά και τα παιδιά της, που στάθηκαν πλάι της σε αυτό τον μακρύ (όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά) δρόμο. Μένοντας στον Άγιο Αθανάσιο και μην κατέχοντας άδεια οδήγησης, έπρεπε να αλλάζει δύο αστικά λεωφορεία τη μέρα προκειμένου να φτάσει στο σχολείο ή να επιστρέψει σπίτι, αργά το βράδυ. Μεταμεσονύχτιο ήταν και το διάβασμά της αφού δεν ήθελε να στερήσει χρόνο από τα παιδιά της, πολύτιμοι συμπαραστάτες και αυτά στην πορεία της.

«Το 5ο ΕΠΑΛ δεν είναι απλώς σχολείο, είναι οικογένεια»

Η διαδρομή του 45χρονου Δημήτρη Κόττα ως τα σκαλιά του ΤΕΙ Λογιστικής Θεσσαλονίκης είναι λίγο διαφορετική. Απόφοιτος ήδη γενικού λυκείου, αποφάσισε ύστερα από χρόνια μακριά από τη σχολική αίθουσα να επιστρέψει στα θρανία. «Στην αρχή ξεκίνησα για να πάρω μόνο αυτό το πτυχίο από το ΕΠΑΛ. Ήταν οι καθηγητές μου αυτοί που με παρότρυναν να συμμετάσχω στις πανελλήνιες εξετάσεις», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόττας, ο οποίος ως εργαζόμενος στο λογιστήριο μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ είχε την πλήρη στήριξη από τους προϊσταμένους και συναδέλφους του, όπως λέει.

«Έλεγα ότι το ταξίδι μου θα τελείωνε με το χαρτί που θα έπαιρνα, το πτυχίο, από το 5ο εσπερινό. Έμελλε να συνεχιστεί», σημειώνει και τονίζει πως χρειάστηκε πολύ διάβασμα αλλά και στήριξη από τον 20χρονο γιο του προκειμένου να πετύχει τον στόχο του.

Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή... μέσω ΕΠΑΛ

Ο Γιάννη Αγγελιδάκης, μαθηματικός στο 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός πως σχεδόν όλοι οι μαθητές του σχολείου πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις. «Τρεις, μάλιστα, από τις μαθήτριές μας πέρασαν σε ΑΕΙ κι ελπίζουμε πως τις επόμενες χρονιές θα έχουμε ακόμα περισσότερες επιτυχίες στον συγκεκριμένο τομέα», εξηγεί, υπογραμμίζοντας την ευεργετική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές των ΕΠΑΛ να διεκδικούν μια θέση στην ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών