Τσίπρα για αφορολόγητο - Επίθεση σε Μητσοτάκη για σχέδιο Πινοσέτ (βιντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τσίπρα για αφορολόγητο - Επίθεση σε Μητσοτάκη για σχέδιο Πινοσέτ (βιντεο)

17:36 | 9/9/18

Τι θα κάνει με συντάξεις και αφορολόγητο, με φόντο το Σκοπιανό, εξειδίκευσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών και προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να την ακυρώσει, όπως και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν το Σάββατο


Όσον αφορά στις συντάξεις“Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και όπως όλες έχουμε την υποχρέωση υποβολής του προϋπολογισμού, προκειμένου η Κομισιόν να τον μελετήσει και να δει αν έχει πετύχει τους στόχους. Εν προκειμένω, εάν τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και αναφέρομαι στο πλεόνασμα. Αυτό που περιέγραψα χθες δεν είναι κάτι περίεργο, συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Στη δική μας περίπτωση, θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό με μία καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και τότε θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ ότι δεν θα πιάναμε τον στόχο ούτε το 2018 ούτε το 2019”.

Όσον αφορά στο αφορολόγητο

“Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Μπροστά μας είναι το 2019 και τα επιχειρήματα που σας ανέπτυξα πριν για το δημοσιονομικό σκέλος αφορούν και αυτό το μέτρο. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε πάνω από τον στόχο με ασφάλεια. Αλλά ξέρετε επειδή το 2020 θα είναι χρονιά που θα έρθει μετά το τέλος της θητείας μας, άρα θα έχουμε εκλογές πρέπει να πω με σαφήνεια ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι κάτι που θα επιτευχθεί εάν συνεχιστεί η σοβαρή σταθερή πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. Δεν είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού το μέτρου διότι στον πυρήνα του σχεδίου Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ και το σχέδιο Πινοσέτ”.

"Οι μειώσεις στη φορολογία επιχειρήσεων απαιτούν και άλλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες σε μικρούς και μεσαίους, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε: “Φοβάμαι ότι το σχέδιο Μητσοτάκη δε μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς παρουσία ΔΝΤ στη χώρα και να θυμίσω τι γίνεται στην Αργεντινή όπου ο ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος, όπως ο Μητσοτάκης, επανέφερε το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής".

Όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών και το εάν και κατά πόσο η κυβέρνηση δέχτηκε πιέσεις για την υπογραφή της, ο πρωθυπουργός είπε:

"Γνωρίζετε τις θέσεις μου και του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δεκαετίες. Μπορώ να πω με απόλυτη ειλικρίνεια και βεβαιότητα ότι ουδείς μας πίεσε στο ζήτημα αυτό. Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρα να αλλάζει όνομα με δική της βούληση, εν καιρώ ειρήνης, με συμφωνία. Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία. Ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα, γιατί είναι ένα βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία. Είναι και ένα βήμα που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Χάσαμε τον ηγετικό ρόλο. Η Ελλάδα επί Σαμαρά δεν είχε καν λόγο, ήταν απούσα. Εμείς ξαναμπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία και παίζει ηγετικό ρόλο και μέσα από την τετραμερή συνεργασία με Ρουμανία, Βουλγαρία - Σερβία αλλά θα γίνει μέλος και της πρωτοβουλίας 16 συν 1 που θα γίνει 17 συν 1 με την Κίνα. Εάν υπήρχε οποιαδήποτε πίεση, δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε".

Για τον Πάνο Καμμένο και τη στάση του ενόψει κύρωσης της συμφωνίας για το Σκοπιανό από τη Βουλή, είπε:

"Εκτιμώ τη θέση του Πάνου Καμμένου, που είναι στάση αρχής, αν και διαφωνώ μαζί του. Και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει μία δυναμική για τη χώρα, όμως είναι δεσμευμένος σε μία θέση και στάση αρχής, που έχει εδώ και πολλά χρόνια, η όποια λύση να μην περιέχει το όνομα "Μακεδονία". Ωστόσο, έχουμε μία λύση που δίνει προοπτική για τη χώρα. Εδώ και 25 χρόνια, περισσότερες από 40 χώρες την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική τους ονομασία. Στην Ελλάδα κόβουμε το "Μ" από το ΠΓΔΜ, λες και σημαίνει κάτι άλλο. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δε θα διακινδυνεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο".

Διασφαλίσαμε την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια - Πορευόμαστε με ασφάλεια
"Συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας σε ένα μαξιλάρι ρευστότητας, που διασφαλίζει για τα επόμενα 2,5 χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη σε περιόδους αναταράξεων των αγορών, για να αναπληρώσει τα χρέη της. Εχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε τις αναταράξεις των αγορών. Χωρίς αυτό το μαξιλάρι, θα ήμασταν αναγκασμένοι να καταλήξουμε σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, την πιστοληπτική στήριξη, που ευχόταν η αντιπολίτευση. Έχουμε αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, για να βελτιώσει τις αποδόσεις της ακόμη περισσότερο και να μπουμε στην επενδυτική βαθμίδα τα επόμενα τρία χρόνια, θα έχει δηλαδή αποκατασταθεί η σχέση με τις αγορές. Έχουμε διασφαλίσει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια και πορευόμαστε με ασφάλεια, αποφασιστικότητα και σιγουριά", υπογράμμισε, αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε το Σάββατο.

Ακόμη, σχολιάζοντας τις προβλέψεις για "επενδυτική έκρηξη" το προσεχές διάστημα, ο κ. Τσίπρας ειπε:

"Το ρεκόρ του 2017 των 3,6 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός μικρής κάμψης το πρώτο 3μηνο του 2018, πιστεύουμε ότι θα το επαναλάβουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δίνουμε μία καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία, για να ξεκολλήσουν projects, που κολλάνε πολλές φορές στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Για την ανεργία, δεν πανηγυρίζουμε. Αλλά εχουμε μία αποκλιμάκωση από το 27% στο 19,1%. Θα ακούσατε όμως χθες, ότι έβαλα χθες, να μπορέσουμε στην επόμενη 5ετία να γίνουμε μία χώρα πρότυπο σε ό,τι αφορά στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και αξιοπρεπείς μισθούς. Πρέπει να παραδεχτείτε, ότι έχει γίνει μία εξαιρετική δουλειά στο υπουργείο Εργασίας το τελευταίο διάστημα. Δίνουμε τη μάχη οι θέσεις εργασιας να είναι και πλήρους απασχόλησης και όχι μερικής. Πρέπει να εμβαθύνουμε τις προσπάθειές μας το επόμενο διάστημα και η εργασία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας".

Οι νεκροί ούτε κρύβονται αλλά ούτε και εικάζονται

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση αναφορικά με τη φωτιά στο Μάτι και το κατά πόσο πράγματι γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών, πριν την ενημέρωση της νύχτας της 23ης Ιουλίου, λέγοντας:

"Η κριτική είναι απαραίτητη στη Δημοκρατία, αλλά υπάρχει ένα όριο, το οποίο αν κανείς το ξεπεράσει, οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η κριτική παίρνει τον χαρακτήρα μίας στρατευμένης προπαγάνδας. Θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι, αν το βράδυ της μεγάλης τραγωδίας το μέλημά μας ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να κρύψεις τους νεκρούς; Οι νεκροί ούτε κρύβονται αλλά ούτε και εικάζονται. Κι αυτή η επιχειρηματολογία αυτής της κριτικής διαψεύδονται γιατί λίγες ώρες μετά την σύσκεψη που τόσο επικρίθηκε, ανέλαβε την ευθύνη με δική μου εντολή, να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών, που είχαν επιβεβαιωθεί. Τι νόημα έχει αυτή η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία, που διαψεύδεται από την πορεία των πραγμάτων και δεν μπορεί να στηριχθεί σε επιχειρήματα; Η όποια κριτική όμως πρέπει να γίνεται, ώστε να διορθώνονται λάθη. Όταν αυτό επιχειρείται πάνω σε συντρίμμια και νεκρούς, είναι κατι που κανείς δεν επικροτεί. Οι υπουργοί μου είναι από την πρώτη στιγμή εκεί, για να ακούσουν την οργή, το παράπονο και τον θυμό, αλλά κυρίως για να δουλέψουν. Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους και να διορθώσουμε τις παθογένειες τους παρελθόντος. Είμαστε αποφασισμένοι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε, αυτό το πολιτικό κόστος να το αναλάβουμε".



πηγη

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών