12:41 | 10/9/18
Την σταδιακή μετατροπή του οριζόντιου, άδικου ΕΝΦΙΑ σε ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας προανήγγειλε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός με αρχή την μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 30% ως το 2020
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη του, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εκτός από την κατ' αρχήν μείωση του φόρου, στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σταδιακά στον μετασχηματισμό του φόρου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "στόχος μας είναι η μείωση της είσπραξης του φόρου στα 1,8 δις ευρώ, όσο ήταν τα έσοδα από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας από 2,65 δισ. που είναι σήμερα".Ήδη, με την μείωση του φόρου στις μικρές ακίνητες περιουσίες (εξετάζεται το όριο να είναι αυτή που έχει αντικειμενική αξία ως 100.000 ευρώ) μέχρι και το τέλος του 2020 θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ 1.345.085 μικροιδιοκτήτες οι οποίοι σήμερα έχουν έκπτωση 50% στο φόρο. Επίσης, άλλα περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αναμένεται να δούν σημαντική μείωση στο ΕΝΦΙΑ που υπολογιζόταν μέχρι και το 2017 με αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν από το 2008.
Ο μετασχηματισμός του φόρου σε ΦΜΑΠ με μείωση του εισπρακτικού στόχου θα γίνει το 2020. Τούτο διότι μέχρι και το 2019 είναι κλειδωμένος ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις ευρώ. Η μείωση της είσπραξης του φόρου κατά 850 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί με τον δημοσιονομικό που υπάρχει το 2020 και ο οποίος υπολογίζεται σήμερα στα 1,3 δισ. ευρώ.
Η μεταφορά του βάρους όμως από μικρή και την μεσαία στην μεγάλη ακίνητη περιουσία στην μεγάλη ακίνητη περιουσία θα γίνει εφικτή με δύο βασικές παρεμβάσεις.
Περιουσιολόγιο
Η πρώτη είναι η λειτουργία του περιουσιολογίου που έχει από το 2015 αλλά έχει καθυστερήσει. Πρόκειται για την δημιουργία μιας ευρείας βάση δεδομένων που θα περιέχει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.Σε ό,τι αφορά την κινητή περιουσία (μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων, τιμαλφή, έργα τέχνης, αυτοκίνητα, σκάφη, ελικόπτερα, κλπ) η χρήση του περιουσιολογίου έχει στόχο να εντοπίσει και να ερευνήσει τυχόν ασυμβατότητες μεταξύ δηλούμενων εισοδημάτων και επιπέδου ζωής.
Πιο ουσιαστική θα είναι η συμβολή του στον τομέα της ακίνητης περιουσίας. Ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, για τα ακίνητα του εξωτερικού οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να δηλώσουν και αυτά τα οποία ανήκουν σε Off shore εταιρίες στις οποίες εμφανίζονται ως διαχειριστές.
Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία του εξωτερικού, ο στόχος είναι να γίνει μια διεύρυνση του φόρου. να γίνει ένα συμψηφισμός φόρου ακινήτων που πληρώνουν στο κράτος, όπου βρίσκεται το ακίνητο, με τον ΕΝΦΙΑ που θα πλήρωναν αν το ίδιο ακίνητο βρίσκονταν στην Ελλάδα. Αν, για παράδειγμα, ένα ακίνητο βρίσκεται στις Βρυξέλλες ή στο Λονδίνο και ο ιδιοκτήτης πληρώνει στο Βέλγιο ή την Μ Βρετανία φόρο 500 ευρώ ενώ το ίδιο ακίνητο στην Ελλάδα θα είχε ΕΝΦΙΑ 1000 ευρώ το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να διεκδικήσει από το συγκεκριμένο ακίνητο πρόσθετο φόρο 500 ευρώ που θα πληρωθεί στην Ελλάδα.
Ο εξορθολογισμός στα εκτός σχεδίου
Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ θα έρθει με την οριστική διευθέτηση της εκκρεμότητας για τα ακίνητα εκτός σχεδίου, στα οποία επιβάλλεται σήμερα ένας συμβολικός ΕΝΦΙΑ (ξεκινά από 1,5 ευρώ μέχρι και 165 ευρώ το στρέμμα).Από την πρώτη εφαρμογή του νόμου οι περιοχές αυτές απαλλάσσονταν από υψηλό ΕΝΦΙΑ, με τον οποίο επιβαρύνονταν τα αστικά ακίνητα. Η τελευταία διετής αναβολή διευθέτησης του ζητήματος έγινε το 2017 και λήγει στο τέλος του χρόνου. Συνεπώς, το 2019 το καθεστώς με τα ακίνητα εκτός σχεδίου πρέπει να αλλάξει.
Η στρέβλωση γίνεται φανερή φέτος στα Κυκλαδονήσια όπου, στην πόλη της Μυκόνου, οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν κατά 40%, ενώ ελάχιστα χιλιόμετρα πιο μακρυά, εκτάσεις που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα πληρώνουν 25 ή 30 ευρώ ΕΝΦΙΑ το στρέμμα γιατί είναι εκτός σχεδίου.
Κατά τεκμήριο, οι εκτός σχεδίου περιοχές, που σήμερα είναι υποφορολογημένες, βρίσκονται σε προνομιούχες τουριστικές περιοχές. Με την ένταξη τους στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος ισχύει για περιουσίες με αντικειμενικές πάνω 250.000 ευρώ τότε το βάρος θα συγκεντρωθεί στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
Τάσος Δασόπουλος, φωτογραφία EUROKINISSI
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων