10:41 | 26/9/18
Πολλά είχαν αλλάξει αυτή τη φορά, συγκριτικά με την τελευταία συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν το καλοκαίρι που μας πέρασε
Η παρουσία του επικεφαλής της ΜΙΤ, της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας, Χ.Φιντάν , στη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, δεν πρέπει να προκαλεί ερωτήματα και έκπληξη.Όπως γράφει το Militaire.gr o Τούρκος πρόεδρος σ΄ όλες τις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες, έχει δίπλα του, οπωσδήποτε, τον υπουργό Άμυνας και τον διοικητή της ΜΙΤ! Θα ήταν μάλλον έκπληξη να μην τους έχει μαζί του σε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ειδικά όταν στην ατζέντα του Ερντογάν υπήρχε ξανά το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ήταν μια συνάντηση στην οποία δεν υπήρχε η ένταση της συνάντησης που είχαν το καλοκαίρι οι κύριοι Τσίπρας και Ερντογάν.
Αυτή τη φορά ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αυτός που έχει μεγάλη πίεση να αντιμετωπίσει. Η οικονομία και η Συρία είναι ζητήματα που δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να έχει σε πρώτο πλάνο τα ελληνοτουρκικά. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για εφησυχασμό της Ελλάδας σ΄ ότι έχει να κάνει με την Τουρκία. Αντιθέτως…
Και στη Νέα Υόρκη έγινε σαφές ότι οι ΗΠΑ “βάζουν μπροστά” τις συνομιλίες για το Κυπριακό, σε μία περίοδο που η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει “φασαρία” στην νοτιοανατολική Μεσόγειο για να δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.
Μεταδίδεται επίσης κλίμα αισιοδοξίας για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή από τον Ερντογάν στον υπουργό Άμυνας Χ.Ακάρ να εργαστεί προς αυτή τη κατεύθυνση. Δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.
Η Τουρκία ελίσσεται γνωρίζοντας ότι αυτή τη περίοδο δεν έχει απέναντί της την Ελλάδα μόνη. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει και στρατιωτικά αισθητή την παρουσία τους στη “γειτονιά” μας.
Οι μετασταθμεύσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων σε ελληνικές βάσεις είναι πολλές και εντυπωσιακές και οι συζητήσεις για διεύρυνση αυτής της παρουσίας βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Όμως ακόμη κι αυτό δεν πρέπει να ρίξει την Αθήνα σε λήθαργο. Δεν πρέπει κανένας να ξεχνά ότι οι τουρκικές επιδιώξεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο, παραμένουν ίδιες και είναι επιδιώξεις που δεν μπορούν να τεθούν υπό συζήτηση από Αθήνα και Λευκωσία.
Συνεπώς είναι δεδομένο ότι η τακτική της ‘Αγκυρας να ασκεί στρατιωτική πίεση σε Ελλάδα και Κύπρο θα συνεχιστεί. Δεν πρέπει επίσης κανένας να ξεχνά ότι οι ισορροπίες, οι “συμπάθειες” και οι “αντιπάθειες” στην διπλωματία αλλάζουν συχνά και κάποιες φορές εύκολα.
φωτογραφία AP
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΕρντογάνΠολιτικήΣΥΡΙΖΑΤουρκία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων