10:19 | 4/10/18
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιορτάζει σήμερα την επέτειο ίδρυσης του, με την παρουσίαση του νέου σήματος. Τα ανοίγματα Μητσοτάκη στην κεντροαριστερά και η "θωράκιση" εκ δεξιών
Μήνυμα συστράτευσης όλων των δυνάμεων της κεντροδεξιάς, αλλά και ανοίγματος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας πέραν των παραδοσιακών γαλάζιων τειχών, αναμένεται να στείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του σήμερα το απόγευμα στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το νέο σήμα της ΝΔ. Από το Μοσχάτο δεν έδιναν περισσότερες πληροφορίες για το νέο έμβλημα, καθώς επιθυμούν προφανώς η παρουσίαση να ενέχει το στοιχείο της έκπληξης. Το νέο σήμα πάντως σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, θα συμβολίζει και το στόχο Μητσοτάκη για "ανοιχτό κόμμα".
Το στόχο αυτό είχε θέσει ο πρόεδρος της ΝΔ και στην ομιλία του στη ΔΕΘ, την οποία είχε κλείσει με άνοιγμα στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Είχε κάνει μάλιστα παραλληλισμούς με το 1974, αναφερόμενος εμμέσως στη στήριξη τότε του Κωνσταντίνου Καραμανλή από ψηφοφόρους και πέραν της κεντροδεξιάς.
"Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος”, είχε υποστηρίξει συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης, προσθέτοντας: "Η κατάσταση, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά «αριστερές» ή «δεξιές» λύσεις. Αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα."
Στη συνέντευξη τύπου δε την επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση του News 24/7 είχε προχωρήσει το άνοιγμα αυτό... αρκετά βήματα παραπέρα. Δήλωσε ειδικότερα πως όχι μόνο θα συμπεριλάβει κεντροαριστερά στελέχη στην κυβέρνηση του (ακόμη και εάν εκλεγεί αυτοδύναμος και η Φώφη Γεννηματά αρνηθεί να συνεργαστεί το ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ), αλλά και ότι θα διευρύνει τα ψηφοδέλτια της ΝΔ με πρόσωπα από την κεντροαριστερά, “γιατί όχι και από την αριστερά”.
Το άνοιγμα αυτό του κ.Μητσοτάκη εξυπηρετεί μία συγκεκριμένη στρατηγική: Το κυνήγι της αυτοδυναμίας, καθώς ειδικά μετά τη συμφωνία των Πρεσπών στο Μοσχάτο θεωρούν ότι θωρακίζονται εκ δεξιών (προβάλλοντας άλλωστε στους δεξιούς ψηφοφόρους το διακύβευμα της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ) και στρέφουν το βλέμμα στους ψηφοφόρους του κέντρου. Στον ίδιο χώρο και σε ακροατήρια που παραδοσιακά θεωρούνται προνομιακά για τη ΝΔ, προσπαθεί να διεισδύσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα, παρά τη σκληρή "αντικομμουνιστική" ρητορική του Άδωνι Γεωργιάδη, στο Μοσχάτο υπάρχουν και ορισμένοι που αντιλαμβάνονται ότι η πόλωση εξυπηρετεί το ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, το άνοιγμα Μητσοτάκη πέραν των κομματικών τειχών της ΝΔ και ιδιαίτερα προς την κεντροαριστερά, έχει ως στόχο να πιέσει και το ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, ενώ η αναφορά του στη συμμετοχή κεντροαριστερών στελεχών στην κυβέρνηση του από το βήμα της ΔΕΘ ήταν και μία κρυμμένη "απειλή" προς τη Φώφη Γεννηματά.
Ταυτόχρονα όμως ο πρόεδρος της ΝΔ καλείται να φυλάξει και τα δεξιά του κόμματος, αλλά και να αντιμετωπίσει ανησυχίες παλιών και παραδοσιακών στελεχών της παράταξης για παραγκωνισμό τους, καθώς οι μουρμούρες δε λείπουν στο παρασκήνιο.
Το "ανοιχτό κόμμα" προφανώς δε θα είναι ανοιχτό μόνο προς τα κεντροαριστερά, καθώς εξάλλου όπως έχει γράψει το News 24/7, με την ένταξη στη ΝΔ φλερτάρουν βουλευτές που έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί από άλλα κόμματα, αλλά και κάποιοι που ακόμη παραμένουν βουλευτές άλλων κομμάτων. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς του Ποταμιού, ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, ο ανεξαρτητοποιηθείς από την Ένωση Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και ο παραιτηθείς από γραμματέας της ΚΟ της ΕΚ Γιώργος Σαρίδης. Οι όποιες κινήσεις πάντως αναμένονται από τις αρχές του έτους με αφορμή και το Σκοπιανό, εφόσον βέβαια τελικά ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση.
Μέχρι σήμερα ήδη δύο βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Ποτάμι ο Ιάσωνας Φωτήλας, Κατερίνα Μάρκου και ο Γιώργος Κατσιαντώνης που είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, έχουν ενταχθεί στη ΝΔ.
Στα γενέθλια της ΝΔ έχει φυσικά προσκληθεί και αναμένεται να δώσει το παρών σύσσωμη η παράταξη, συμπεριλαμβανομένων προφανώς των τριών πρώην προέδρων του κόμματος, των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο τελευταίος άλλωστε έχει αναλάβει και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ, που θα πραγματοποιηθεί 14 και 15 Δεκεμβρίου.
Βίκυ Σαμαρά, φωτογραφία EUROKINISSI
Σχετικές ετικέτες:Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων