Δίπλα στην Κύπρο για την ΑΟΖ, μήνυμα φιλίας σε Τουρκοκύπριους από Τσίπρα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Δίπλα στην Κύπρο για την ΑΟΖ, μήνυμα φιλίας σε Τουρκοκύπριους από Τσίπρα

16:08 | 10/10/18

Από την εξόρυξη στην ΑΟΖ της Κύπρου θα επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι" τόνισε ο πρωθυπουργός στηρίζοντας την Κύπρο απέναντι στις πιέσεις της Τουρκίας για τις ενεργειακές έρευνες - Το θέμα συζητήθηκε στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου - Κόμβος μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας η Κρήτη, τόνισε ο Τσίπρας

Τα ενεργειακά ήταν κεντρικό σημείο συζήτησης στην 6η τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στέλνοντας μήνυμα στήριξης στην Κύπρο απέναντι στις πιέσεις της Τουρκίας για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και μήνυμα φιλίας στους Τουρκοκύπριους.

"Το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός του είναι η μόνη βάση για σταθερές σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Εκφράζουμε τη στήριξη μας στην Κύπρο στην προσπάθεια της να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματας στην ΑΟΖ και να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας" τόνισε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η εξόρυξη στην ΑΟΖ της Κύπρου θα έχει σημαντικά οφέλη για όλο τον κυπριακό λαό, και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι εξάλλου κεντρικός στη συνεργασία των τριών χωρών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του τονίζοντας πως η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ και ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε την Κρήτη σταυροδρόμι πολιτισμών και κόμβο σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Υπενθυμίζεται πως το ενδεχόμενο εξόρυξης νοτίως της Κρήτης και δημιουργίας ενός ενεργειακού διαδρόμου Κύπρου- Ελλάδας από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, είναι κάτι που ανησυχεί την Άγκυρα.

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι είχε την ευκαιρία στη διμερή με Σίσι να κουβεντιάσει μαζί του περαιτέρω για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών και ανακοίνωσε ότι αποφάσισαν να παρακάμψουν τις τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουν το συντομότερο σε συμφωνία.



Χαρακτήρισε εξάλλου αναντικατάστατο το ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα προβλήματα της περιοχής από το Παλαιστινιακό και το θέμα της Λιβύης μέχρι την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική.

Τόσο ο κ.Τσίπρας όσο και ο κ.Αναστασιάδης χαιρέτισαν την απόφαση να διεξαχθεί σύντομα στην Αίγυπτο σύνοδος κορυφης ΕΕ- αραβικού κόσμου, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει και τη σημασία της διεξαγωγής στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου της ετήσιας ευρω- αραβικής διάσκεψης.

Στην τριμερή δε θα μπορούσε παρά να συζητήθει και το Κυπριακό, με τον κ.Τσίπρα να τονίζει ότιη Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την επίλυση του, αλλά υποστηρίζει επίσης σταθερά ότι η επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την ασφάλεια πρέπει να γίνει από το σημείο όπου τερματίστηκαν οι προηγούμενες συνομιλίες, επαναλαμβάνοντας τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Ο πρόεδρος της Κύπρου από την πλευρά του δήλωσε ότι ενημέρωσε Τσίπρα- Σίσι για το Κυπριακό και επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να εμπλακεί ενεργά στο διάλογο ώστε να έρθει η ειρήνη στην Κύπρο με τη δημιουργία ενός κράτους απόλυτα συμβατού με την ιδιότητα του κράτους- μέλους της ΕΕ.

Στην ατζέντα της τριμερούς τέθηκε επίσης το Παλαιστινιακό και το θέμα της Λιβύης, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο να τονίζει ότι για την επίλυση του Παλαιστινιακού δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η ανάκτηση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και η ανάκτηση του κράτους στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλημ, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αφεθεί η Λιβύη ως σκηνή για εξωτερικές παρεμβάσεις.

Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υιοθέτησαν «Κοινή Δήλωση» της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Επιπλέον, υπογράφηκαν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, μετά τις τριμερείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου:

- Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου.

- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης.

- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας.

- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων.

- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).

- Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα.

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών