10:06 | 4/10/18
Πολλαπλές οι διακρίσεις που καταγράφονται στα συμπεράσματα συνεδρίου
Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετανάστριες, πρόσφυγες κι αιτούσες άσυλο στην Ευρωμεσογειακή περιοχή ,βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης μέρας του συνεδρίου που διοργανώνεται από το Κέντρο Βορρά- Νότου του συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και τη ΜΚΟ Μετάδραση κι υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας.
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Βορρά- Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χοσέ Καρόσο, τόνισε ότι «οι γυναίκες πρόσφυγες κι αιτούσες άσυλο έχουν βιώσει πολλαπλές διακρίσεις, όπως τη βία λόγω του φύλου τους, την εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων. Είναι βασικό γι αυτές τις γυναίκες να βρουν βοήθεια γι αυτά τα ζητήματα . Πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή πολιτικών για τα άτομα που δέχονται βία εξαιτίας του φύλου τους. Είμαστε υπεύθυνοι για την αποστολή μας ώστε να προσεγγίσουμε το ζήτημα όσο το δυνατόν καλύτερα. Από τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τον καταναγκαστικό γάμο με την εμπορία ανθρώπων και τον βιασμό, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι οι "πιο ευάλωτες" μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων». Επιπλέον σημείωσε: «Έχουμε έναν μακρύ δρόμο για να πετύχουμε την ισότητα των φύλων και να καλύψουμε τα κενά, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό. Είναι μία πρόκληση για εμάς ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, να χτίσουμε γέφυρες. Μέσω αυτού του συνεδρίου θα ανταλλάξουμε απόψεις κι εμπειρίες για να βρούμε λύσεις, κι απαραίτητες ενέργειες για να συνεχίσουμε τη δουλειά σε αυτό το απαιτητικό ζήτημα».
Παίρνοντας το λόγο ο διευθυντής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Σπύρος Φλογαΐτης, επισήμανε: «Συνεργαζόμαστε πιο στενά σε αυτά τα θέματα κι έχουμε ήδη μεγαλύτερη εμπειρία. Οργανώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια κάθε καλοκαίρι μία ακαδημία για θέματα μετανάστευσης με αξιόλογους προσκεκλημένους γι αυτά τα θέματα. Ως Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου μέσα από αυτό το συνέδριο προσπαθούμε να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας σε αυτό τον τομέα».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκος Καραβίας, αφού εξήγησε το ρόλο και τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας ασύλου στην Ελλάδα, ανέφερε ότι από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, έχουν υποβληθεί 178.485 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων οι 150.873 συμπληρώθηκαν από το 2016-2018. Ο κ. Καραβίας παραθέτοντας κάποια στοιχεία, τόνισε ότι το 32,1 % που υποβάλλει αίτηση ασύλου είναι γυναίκες ενώ το 67,9 άνδρες . Παράλληλα, το 37,1 % που λαμβάνει διεθνή προστασία είναι γυναίκες. Όσον αφορά την εθνικότητα των αιτουσών άσυλο, οι περισσότερες προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Όσον αφορά τις πρακτικές της υπηρεσίας ασύλου σχετικά με τις γυναίκες που υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι αντιμετωπίζονται ως κατηγορία ειδικής μεταχείρισης καθώς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν γυναίκα διερμηνέα και γυναίκα εργαζόμενη που θα διαχειριστεί το αίτημά τους. Τέλος, ο διευθυντής της υπηρεσίας Ασύλου, αναλύοντας τις κύριες αιτίες που οι γυναίκες ασκούν διώξεις τόνισε ότι συνήθως σχετίζονται με το γεγονός ότι είναι θύματα φυλετικής βίας, όπως σεξουαλική βία (βιασμός), οικογενειακή βία, σωματεμπορία, ακρωτηριασμός οργάνων.
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γυναικών Μεταναστριών, η 'Αννα Ζόμπνινα επισήμανε ότι «δεν γίνονται αρκετά για τις ανάγκες που έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια μετανάστριες. Πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα». Τέλος, η κ. Ζόμπνινα, υπογράμμισε: «Πολλά αγόρια αποκαλούνται επισήμως ως ασυνόδευτα, τι γίνεται όμως με τα κορίτσια, εξαφανίζονται;».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ, Λώρα Παππά, ανέφερε ότι τουλάχιστον μία στις 5 μετανάστριες εκτιμάται ότι έχει πέσει θύμα φυλετικής βίας. Επιπλέον τόνισε: « Οι εργαζόμενοί μας στα νησιά, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, έχουν ακούσει χιλιάδες ιστορίες, που οι γυναίκες έχουν πέσει θύματα βίας και στις χώρες προέλευσης τους και στις χώρες προορισμού τους». «Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα, είναι πανευρωπαϊκό, και παγκόσμιο και πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε λύσεις», κατέληξε η κ. Παππά.
Τέλος, εκ μέρους του τμήματος ισότητας των φύλων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Σεσίλ Γκρεμποβάλ, επισήμανε ότι «πρέπει να πάρουμε μέτρα για να εμποδίσουμε να πέσουν οι γυναίκες αυτές θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας». Επιπλέον, η κ. Γκρεμποβάλ ανέλυσε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μία Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενώ τόνισε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις».
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδαπρόσφυγεςπροσφυγικό
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων