11:03 | 11/10/18
Η συνέχιση της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed συνιστά μια "τρέλα" για τον Αμερικανό πρόεδρο,προκαλώντας την αντίδραση της επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η κατρακύλα των δεικτών στη Wall Street δεν έχει ακόμη τελειώσει
Διόρθωση που αναμενόταν εδώ και καιρό χαρακτήρισε το κύμα ρευστοποιήσεων που προκάλεσε μεγάλη "βουτιά" στη Γουόλ Στριτ ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και κατά των στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ( Fed), λέγοντας ότι η απόφασή τους να συνεχίσουν τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων δείχνει πως έχουν "τρελαθεί". Δήλωση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που έκανε λόγο για "απαραίτητη" εξέλιξη.Η χρήση του συγκεκριμένου όρου από τον Τραμπ δεν είναι χωρίς σημασία. Ο ορισμός της διόρθωσης για τους ορθόδοξους οικονομολόγους είναι μια πτώση κατά τουλάχιστον 10 εκατοστιαίες μονάδες από το υψηλό των προηγούμενων 52 εβδομάδων, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι οι δείκτες έχουν να πέσουν πολύ ακόμη. Αυτό σημαίνει πως παρά το ξεπούλημα της Τετάρτης, ο δείκτης S&P 500 θα διπλασιάσει τις ζημιές του αν αποδειχθεί σωστή η εκτίμηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου.
Έχει πέσει σχεδόν 5% από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε την 29η Αυγούστου. Ενώ ο Nasdaq έχει πέσει κατά 8,5% από το ιστορικό του υψηλό την 20η Σεπτεμβρίου, άρα μια πτώση κατά 1,5% θα επιβεβαίωνε την εκτίμηση του ρεπουμπλικάνου. Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών αποδόθηκε κυρίως στις ανησυχίες για το υψηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. Η άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες πως η Fed μπορεί να επιταχύνει την άνοδο των επιτοκίων.
«Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στ' αλήθεια διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω (...) ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι έχει τρελαθεί», επέμεινε, αναφερόμενος στην αναγγελία της ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ σπανίως αναφέρονται στις αποφάσεις της Fed δημοσίως τις τελευταίες δεκαετίες: η ανεξαρτησία της θεωρείται κρίσιμη για την οικονομική σταθερότητα.
Αλλά ο Τραμπ έχει ήδη αποκλίνει από αυτόν τον κανόνα και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα διστάσει να το πράξει ξανά εάν το διοικητικό της συμβούλιο συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Την Τετάρτη οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε ημερήσια βάση από την 8η Φεβρουαρίου, ενώ οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας είναι ανάμεσα σε αυτές που δέχονται το βαρύτερο πλήγμα.
Ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της κεφαλαιαγοράς γρήγορα, όμως άλλοι διατηρούν τις αμφιβολίες τους.
Η Fed έχει εντολή από το Κογκρέσο να διατηρεί τον πληθωρισμό και την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι το τρέχον διάστημα λίγο πάνω από το 2% σε ετήσιο ρυθμό, ενώ ο ονομαστικός δείκτης της ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 40ετίας.
Λαγκάρντ: Αναπόφευκτη και απαραίτητη εξέλιξη
Οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι μια εξέλιξη «απαραίτητη» και «αναπόφευκτη» για οικονομίες όπως αυτή των ΗΠΑ, οι οποίες καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη, σχετικά υψηλό πληθωρισμό και «πάρα πολύ χαμηλή» ανεργία , δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Μπαλί της Ινδονησίας, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ.Η Λαγκάρντ αναγνώρισε πάντως ότι η αύξηση των επιτοκίων συνέπεσε, κατά τρόπο «χωρίς προηγούμενο» με τις εντάσεις ως προς το εμπόριο, που επιδεινώνουν την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, ωθώντας το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προς τα κάτω. Η υιοθέτηση πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, «αναμενόμενη εν όψει της τρέχουσας (οικονομικής) κατάστασης στις ΗΠΑ και πιθανόν προσεχώς στην Ευρώπη», οδηγεί σε «αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για ορισμένες χώρες, ειδικά αναπτυσσόμενες οικονομίες», παρατήρησε.
«Αυτό παίρνει τη μορφή διακυμάνσεων (στις αγορές) νομισμάτων και φυγής κεφαλαίων», προειδοποίησε ακόμη η Λαγκάρντ. Η απόκλιση των αυξανόμενων αμερικανικών επιτοκίων και της χαλαρής νομισματικής πολιτικής αλλού οδηγεί τους επενδυτές να αναζητούν πιο ασφαλείς και προσοδοφόρες τοποθετήσεις στις ΗΠΑ. Εξάλλου, παρότι η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι χειραγωγεί εσκεμμένα το κινεζικό νόμισμα για να ευνοεί τις κινεζικές εξαγωγές, η Λαγκάρντ έκρινε πως δεν υπάρχει ανταγωνιστική υποτίμηση του γιούαν.
«Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, επιτρέπουν την ελεύθερη διακύμανση των νομισμάτων τους, και αυτή σαφώς είναι η περίπτωση στην Κίνα τα τρία τελευταία χρόνια», σχολίασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Η πρώτη αντίδραση στις ασιατικές αγορές
Σημαντική πτώση των δεικτών καταγράφηκε κατά τις πρώτες συναλλαγές μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, που μοιάζει να ακολουθεί κατά πόδας την τάση στη Γουόλ Στριτ.Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 765,04 μονάδων (–3,25%), στις 22.741,00 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix κατέγραφε πτώση 56,67 μονάδων (–3,21%), στις 1.707,19 μονάδες.
Μείωση καταγράφηκε και στις τιμές του πετρελαίου.
Στην μείωση των τιμών συντελεί και η δημοσιοποίηση αναφοράς για την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, ενώ από την άλλη μεριά, ο κυκλώνας Μάικλ πλήττει την Φλόριντα, καθησυχάζοντας τους επενδυτές.
Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 66 σεντς ή 0,8% στα 82,43 δολάρια. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 57 σεντς ή 0,8% στα 72,60 δολάρια το βαρέλι.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΔΝΤΗΠΑΚριστίν ΛαγκάρντΝτόναλντ ΤραμπΟικονομίαχρήμαχρηματιστήρια
Σχετικά άρθρα