Στήριξη Τσίπρα σε Αναστασιάδη εν όψει εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ η Τουρκία απειλεί | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στήριξη Τσίπρα σε Αναστασιάδη εν όψει εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ η Τουρκία απειλεί

09:24 | 10/10/18

Στην Ελούντα πραγματοποιείται σήμερα η 6η τριμερής Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου - Συνάντηση Τσίπρα- Αναστασιάδη, με την Ελλάδα να στηρίζει την Κύπρο, ενώ η Τουρκία προσπαθεί να εμποδίσει τις έρευνες στο "οικόπεδο 7"” της κυπριακής ΑΟΖ

Η 6η τριμερής Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου ξεκινά σήμερα στην Ελούντα με φόντο τις συνεχιζόμενες τουρκικές πιέσεις και προκλήσεις με στόχο να εμποδιστεί η εκμετάλλευση από την Ελληνοκυπριακή πλευρά των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από τις 10:00 μέχρι τις 11:30 θα λάβουν χώρα τρεις διμερείς συναντήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κ.Αναστασιάδη και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ.Ελ-Σίσι.

Κατά τη συνάντηση του με τον κ.Αναστασιάδη, ο κ.Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θαεστιάσει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα στην Τουρκία εν όψει της τριμερούς είχε στειλει από χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην εφημερίδα Αλ Αχράμ της Αιγύπτου.

“Η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο αναδεικνύουν την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών στο πεδίο της ενέργειας είναι μεγάλο. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα προσκόμματα που θέτουν τρίτες χώρες, είμαι βέβαιος ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων αλλά και η διεθνής νομιμότητα. Ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των λαών της περιοχή” δήλωσε ειδικότερα ο κ.Κοτζιάς ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της Άγκυρας στα σχέδια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.

Τελευταίο χτύπημα οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού των κατεχόμενων και ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος μιλώντας στο Anadolu, δήλωσε ότι το άνοιγμα των διαγωνισμών από την κυβέρνηση της Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας για τις ξένες εταιρείες ενέργειας στο “οικόπεδο 7” είναι “μια παράνομη πράξη , μια προσπάθεια να ληστέψουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι “η Δημοκρατία της Τουρκίας και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να μπουν ξένες εταιρείες στην έβδομη μονάδα" και συμπλήρωσε:

"Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η τουρκική εταιρεία πετρελαίου θα κάνουν τη δική τους έρευνα και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο οικόπεδο 7".

Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει ποτέ τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Άγκυρα σε συγκέντρωση των στελεχών του κόμματός του.

Νωρίτερα και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο«Πορθητής» θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου την πρώτη του γεώτρηση στην Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ιδιαίτερα στην Μεσόγειο”.

Αν και η Τουρκία δε διαθέτει το εξειδικευμένο προσωπικό για να στελεχώσει τον "Πορθητή", η Αγκυρα θα στείλει σε κάθε περίπτωση το γεωτρύπανο καθαρά για λόγους τακτικής. Αυτό που ενδιαφέρει τη γειτονική χώρα είναι να μη μείνει εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού και άρα δεν μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο στα κέρδη που θα υπάρξουν μελλοντικά. Κυρίως αυτό που ανησυχεί την Άγκυρα είναι το σενάριο εάν προχωρήσουν και οι έρευνες νοτίως της Κρήτης να δημιουργηθεί ένας “ενεργειακός διάδρομος” από την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί προς την κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή. Αυτό όμως δημιουργεί όπως είναι προφανές και κινδύνους στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Είναι βέβαια αμφίβολο κατά πόσον η Τουρκία θα ρισκάρει τελικά να συγκρουστεί με την Exxon Mobil, η οποία θα συμμετάσχει στις ερευνες στο περίφημο “οικόπεδο 7” της κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή με τις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της τριμερούς βρίσκονται λοιπόν τα ενεργειακά, αλλά σε συνδυασμό με το στίγμα του πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που θέλουν να δώσουν οι τρεις χώρες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ.Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα βρεθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, η διμερής οικονομική συνεργασία (ειδικά η επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και της κατασκευής της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και βεβαίως οι διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Στις 11:30 oι επικεφαλής των τριών αποστολών θα έχουν κατ’ιδίαν συνάντηση. Στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας.

Τέλος, θα λάβει χώρα διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών το οποίο θα εστιάσει στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν τα εξής κείμενα:

1. Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου

2. Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies(από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα

3. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης

4. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας

5. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείωn

6. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου)

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών