Σύγκλιση προέδρων και μελών της ΟΚΕ για την πορεία της χώρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σύγκλιση προέδρων και μελών της ΟΚΕ για την πορεία της χώρας

16:04 | 8/10/18

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), καλεί σε σχετική συζήτηση τους φορείς-μέλη της, με στόχο την ανασύνταξη του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου στη χώρα

Πρωτοβουλία αναθέρμανσης της συζήτησης με τους κοινωνικούς φορείς αναλαμβάνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της στο κέντρο της Αθήνας. Η ΟΚΕ, όπως σημειώνει, εκτιμά πως ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων στην χώρα υποβαθμίστηκε σοβαρά τα τελευταία χρόνια και σχεδιάζει να προτείνει συνεργασία της με το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και τον επανακαθορισμό του ρόλο των Κοινωνικών Εταίρων, των παραγωγικών τάξεων και της Κοινωνίας των Πολιτών στην ανάπτυξη και την εδραίωση της δημοκρατίας.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκος Βούτσης ενώ σε αυτήν θα τοποθετηθούν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΟΚΕ:

Σε μια εποχή έντονων εξελίξεων, ανακατατάξεων και προβλημάτων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων είναι η μοναδική επιλογή για τη δημοκρατία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, δομικά στοιχεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), καλεί σε σχετική συζήτηση τους φορείς-μέλη της, με στόχο την ανασύνταξη του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου στη χώρα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υποβαθμίστηκε σημαντικά. Στα θέματα που θα τεθούν και θα συζητηθούν συμπεριλαμβάνονται η συνεργασία της Βουλής και της Ο.Κ.Ε., η θέση του κοινωνικού διαλόγου στην ατζέντα της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, καθώς και ο ρόλος των Κοινωνικών Εταίρων, των παραγωγικών τάξεων και της Κοινωνίας των Πολιτών στην ανάπτυξη και την εδραίωση της δημοκρατίας.

Την εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στα γραφεία της Ο.Κ.Ε., την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 13.00, θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκος Βούτσης και θα τοποθετηθούν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

*Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ο.Κ.Ε. (Αμβρ. Φραντζή 9 - 1ος όροφος, Αθήνα).

Τι είναι οι ΟΚΕ;

Ο θεσμός των Ο.Κ.Ε. άρχισε να αναπτύσσεται στη δεκαετία του ΄50 σε εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τη Συνθήκη της Ρώμης για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Έκτοτε γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στις περισσότερες χώρες της Κοινότητας. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ένα από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδρύθηκε το 1957 και πραγματοποίησε την πρώτη της επίσημη συνεδρίαση το 1958.

Οι διαδοχικές διευρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύξησαν σταδιακά τον αριθμό των μελών της, αλλά κυρίως οι διαδοχικές Συνθήκες της έδωσαν όλο και περισσότερες και σημαντικότερες αρμοδιότητες. Το κυριότερο καθήκον της Ο.Κ.Ε. είναι να εκδίδει γνωμοδοτήσεις, τις οποίες υποβάλλει στην Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Η Ο.Κ.Ε. μπορεί να γνωμοδοτεί για όλους τους τομείς κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής νομοθετικής διαδικασίας ή να εκπονεί γνωμοδοτήσεις με δική της πρωτοβουλία.

Η ελληνική Ο.Κ.Ε. ιδρύθηκε το 1994, με πρότυπο την Ο.Κ.Ε. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στηρίζεται στον τριμερή διαχωρισμό των εκπροσωπούμενων συμφερόντων, διαχωρισμό δηλαδή σε τρεις Ομάδες, μία των εργοδοτών - επιχειρηματιών, μία των εργαζομένων - στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, και μία των λοιπών κατηγοριών στην οποία εκπροσωπούνται οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι καταναλωτές, οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ατόμων με αναπηρία και ισότητας των δύο φύλων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών