10:50 | 3/10/18
Το δημοσίευμα της FAZ για συναντήσεις Ζάεφ- Σπυράκη άναψε φωτιές στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Για μυστικές επαφές κατηγορεί τη ΝΔ το Μαξίμου, με την εκπρόσωπο της ΝΔ να απαντά ότι τον συνάντησε τυχαία και την αξιωματική αντιπολίτευση να αντεπιτίθεται με κατηγορίες για ψέματα του Τσίπρα ως προς τη διαπραγμάτευση
Όσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αγωνιά για τη διασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία για το Σκοπιανό συνεχίζει να προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση σε πολλαπλά επίπεδα στην Αθήνα.Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ για δύο συναντήσεις της εκπροσώπου της ΝΔ και ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη με τον κ.Ζάεφ, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστές, προκάλεσαν την αντίδραση του Μαξίμου, που κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν την ώρα που η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, η εκπρόσωπος του κόμματος προέβαινε σε μυστικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση ουσιαστικά θέλει να εκθέσει τον κ.Μητσοτάκη στα δεξιά του κόμματος του, ότι ενώ δημοσίως κρατά ψηλά τη σημαία του... μακεδονικού αγώνα, κατά βάθος και κατ' ιδίαν δεν διαφωνεί ουσιαστικά με τη συμφωνία.
Και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο επίσης έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στη ΝΔ, στοχεύοντας προφανώς σε ψήφους από την ίδια δεξαμενή των διαφωνούντων με τη συμφωνία. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του γραμματέα της Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου στον News 24/7 στους 88,6. Ο κ.Κεγκέρογλου κάλεσε την κ.Σπυράκη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ.
Η ίδια η Μαρία Σπυράκη σε ραδιοφωνικές της συνεντεύξεις έκανε λόγο για μία και μόνη τυχαία συνάντηση με τον κ.Ζάεφ και διέψευσε τη δεύτερη, αν και η γερμανική εφημερίδα δεν ανέφερε ημερομηνία της δεύτερης συνάντησης. "Επρόκειτο για μια δημόσια συνάντηση. Πήγα να πάρω καφέ δίπλα στο συμβούλιο στις Βρυξέλλες και βρεθήκαμε με τον κ. Ζάεφ. Μιλήσαμε για 4-5 λεπτά. Με ρώτησε ποια στάση θα κρατήσουμε, του είπα ότι έχουμε πληροφορίες από τον τύπο και από την εικόνα που διαμορφώνουμε θα καταψηφίσουμε το συμβιβασμό που προτείνει ο κ. Τσίπρας. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με μια λέξη "λυπάμαι" εκ μέρους του Ζάεφ", δήλωσε ειδικότερα η κ.Σπυράκη.
Το Μοσχάτο κάλυψε την κ.Σπυράκη με μία ανακοίνωση στην οποία τόνιζε πως η ΝΔ δεν λέει διαφορετικά πράγματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, παραθέτοντας βίντεο από την πρόσφατη ομιλία της στη βουλή της ΠΓΔΜ. Στη συνέχεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στα σημεία των πρακτικών του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, που αναφέρονται στη διαπραγμάτευση Τσίπρα- Ζάεφ κάνοντας λόγο για πέντε ψέματα του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά στο περιεχόμενο των συζητήσεων του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και τονίζοντας ότι «σύσσωμη η ηγεσία των Σκοπίων διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτή του κ. Τσίπρα», θέλοντας να καταδείξει στο κοινό που διαφωνεί με τη συμφωνία ότι στόχος του πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ.Μητσοτάκης από τη Σάμο όπου περιόδευε με στόχο την ανάδειξη του προσφυγικού- μεταναστευτικού, αναφέρθηκε γενικότερα στο Σκοπιανό (αλλά πάντως όχι στο συγκεκριμένο ζήτημα), επαναλαμβάνοντας το αίτημα για εκλογές και δη πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή- θέλοντας προφανώς να απαντήσει και στις κατηγορίες πως η ΝΔ ενδόμυχα θα προτιμούσε η συμφωνία να κυρωθεί από την παρούσα κυβέρνηση ώστε να αποφύγει να πιάσει την "καυτή πατάτα" μετεκλογικά.
Στο εσωτερικό της ΝΔ φαίνεται πάντως ότι το ζήτημα προκάλεσε και μουρμούρα. Δεν έλειψαν τα στελέχη που επέκριναν τους χειρισμούς της κ.Σπυράκη. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε χαρακτηριστικά στον News 24/7 στους 88,6 πως εκείνος θα δημοσιοποιούσε τις συναντήσεις. ""Το ότι συναντήθηκε η κα Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ δεν είναι κακό. Οταν μιλάμε για αντιπολίτευση δεν υπάρχει θέμα μυστικής διπλωματίας. Εγώ θα το είχα δημοσιοποιήσει. Από άποψη τακτικής θα ήταν προτιμότερο", δήλωσε συγκεκριμένα.
Εν τω μεταξύ βέβαια έχει και η συγκυβέρνηση τα θέματα της με το Σκοπιανο. Καυγαδάκι εντός γάμου χαρακτήρισε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την εντελώς διαφορετική αντίδραση των ΑΝΕΛ στο δημοψήφισμα από αυτή του Μαξίμου και του ΥΠΕΞ, με τον Πάνο Καμμένο να απαντά χθες κάπως ενοχλημένος ότι αυτός μιλά με τον πρωθυπουργό. Πάντως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος δήλωσε ότι πλέον η συμφωνία που έχει κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα μετατίθεται για πολύ μετά το Μάρτιο, ενώ εκτίμησε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά τον Μάιο του 2019.
Τα πράγματα για τους ΑΝΕΛ βεβαίως δεν είναι καθόλου εύκολα. Ήδη με αφορμή το Σκοπιανό έχουν παραιτηθεί ο γραμματέας, η εκπρόσωπος τύπου και δύο βουλευτές, ενώ οι κομματικές οργανώσεις της Μακεδονίας φυλλοροούν. Και από την άλλη Κουντούρα και Παπαχριστόπουλος θέλουν παρά τη γραμμή του κόμματος, να ψηφίσουν τη συμφωνία, όπως και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η οποία συζητά τη συνεργασία με ΑΝΕΛ.
Και εκτός από τους ΑΝΕΛ στο παιχνίδι της "πατριωτικής δεξιάς" μπήκαν από χθες και οι.. ΔΥΕΛ. Δηλαδή το κόμμα Δύναμη Ελληνισμού, την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσαν χθες ο (διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ επειδή υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβένρησης τον Ιούνιο) Δημήτρης Καμμένος και ο (πρώην γγ της κυβέρνησης Σαμαρά) Τάκης Μπαλτάκος. Ένα κόμμα βέβαια που στόχο δεν έχει την αλίευση ψήφων μόνο από τους ΑΝΕΛ, αλλά και από τη ΝΔ.
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:γερμανική FAZΔημοκρατία Βόρειας ΜακεδονίαςΠΓΔΜΠολιτικήΣκόπια
Σχετικά άρθρα