10:48 | 5/10/18
Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζοντας το νέο σήμα του κόμματος στα 44α γενέθλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν τη ΝΔ μετά το 2004 και επέμεινε σε ένα αμφίπλευρο άνοιγμα, ενώ άδειασε κομψά το Σαμαρά. Έδειξε όμως και τι φοβάται όσον αφορά στην οικονομία
Το νέο έμβλημα της Νέας Δημοκρατίας που παρουσιάστηκε χθες στα 44α γενέθλια του κόμματος, ενείχε συμβολισμούς που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα ανοιχτό κόμμα. Εξ ου και ο πυρσός παραμένει αλλά σε μία απολύτως αφαιρετική εκδοχή, ώστε όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ να μπορεί ο καθένας να προβάλλει πάνω του τις δικές του προσδοκίες.Η προσδοκία του κ.Μητσοτάκη είναι βεβαίως να βάλει τη δική του σφραγίδα στη ΝΔ. Κατά τη χθεσινή ομιλία του συνέχισε το άνοιγμα που είχε ξεκινήσει από τη ΔΕΘ προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Εξάλλου δήλωσε ότι η ΝΔ είναι ένα πραγματικά προοδευτικό και λαϊκό κόμμα, ορίζοντας το προοδευτικό όχι πάνω στον άξονα δεξιά- αριστερά, ούτε με βάση ταξική λογική, αλλά όπως είπε από την αντιμετώπιση της κοινωνίας “όχι ως ένα άμορφο άθροισμα, ως ένα σύνολο από ξεχωριστούς πολίτες.”
Το πιο ενδιαφέρον όμως ίσως στοιχείο της ομιλίας του κ.Μητσοτάκη ήταν το άνοιγμα που έκανε και στους ψηφοφόρους που ψήφισαν τη ΝΔ από το 2004 και μετά, αλλά στην πορεία όπως επισήμανε εγκατέλειψαν τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Ψηφοφόρους κατά βάση καραμανλικούς ή και του καραμανλικού “μεσαίου χώρου”. Δηλαδή ψηφοφόρους που κυρίως έφυγαν από τη ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά.
Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε τρεις μεγάλες νίκες της κεντροδεξιάς παράταξης από την ίδρυση της μέχρι σήμερα: Τη νίκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Μεταπολίτευση, τη νίκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990 και τη νίκη του Κώστα Καραμανλή το 2004. Δεν έκανε όμως αναφορά στην εκλογική νίκη του Αντώνη Σαμαρά το 2012. Προφανώς διότι στις πρώτες εκλογές του 2012 η ΝΔ σημείωσε το ιστορικό χαμηλό της. Κι εξάλλου ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα τρία μεγαλύτερα ποσοστά που πέτυχε ποτέ η ΝΔ, θέλοντας να υποστηρίξει την ανάγκη αλλαγών στο κόμμα και το άνοιγμα και προς την κεντροαριστερά.
“Ο ιστορικός μας ρόλος μας καλεί να αλλάξουμε, να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Δεν είναι επιλογή. Είναι μονόδρομος. Είναι ο μόνος τρόπος να απαντήσουμε σε αυτούς που αμφισβητούν τη δυνατότητά μας να διευρύνουμε την απήχηση του κόμματός μας. Τους θυμίζω πως όσες φορές τολμήσαμε να αλλάξουμε, θριαμβεύσαμε. Όταν διευρύναμε τον πολιτικό μας ορίζοντα και ζητήσαμε από την κοινωνία να συμπορευτεί μαζί μας σε μια μεγάλη δημοκρατική κοίτη, πετύχαμε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας: 54% το 1974, 47% το 1990, 45% το 2004. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά μας”, σημείωσε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ προφανώς διαπιστώνει ότι μόνο με τη σκληρή δεξιά γραμμή των σαμαρικών δεν θα είναι εύκολο να πετύχει το στόχο της αυτοδυναμίας. Επιχειρεί λοιπόν ταυτόχρονα να απευθυνθεί και στους απογοητευμένους της κεντροαριστεράς και αριστεράς, αλλά και στους απογοητευμένους νεοδημοκράτες, που μετά το 2010 έφυγαν κυρίως προς ΑΝΕΛ μεριά. Παράλληλα, διαμηνύει τόσο σε καραμανλικούς όσο και σε σαμαρικούς πως εκείνος είναι που θα δώσει το στίγμα στη νέα ΝΔ- ενόψει προφανώς και του συνεδρίου του Δεκεμβρίου.
Έστειλε όμως και ένα διακριτικό μήνυμα προς το Κίνημα Αλλαγής λέγοντας: “Η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με ένα αποφασισμένο κυβερνητικό σχήμα που θα σαρώσει κάθε εμπόδιο που καθηλώνει σήμερα την πρόοδο της χώρας μας. Μία τέτοια τιτάνια προσπάθεια απαιτεί εθνική συμπόρευση. Για αυτό και επιμένω στην ανάγκη ενότητας στη βάση της κοινωνίας αλλά και συνεννόησης στην κορυφή μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στην ανάγκη για εθνική συμπόρευση είπε και την εξής φράση, η οποία προκάλεσε επίσης εντύπωση: “Γνωρίζω καλά τις δυσκολίες που θα παραλάβουμε. Περιμένω παγίδες που στήνονται από τώρα”.
Αν και στην ομιλία του δε διευκρίνισε ποιες παγίδες εννοεί, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης ανησυχεί πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σχεδιάζει όταν αφήσει την εξουσία, να έχει δημιουργήσει σκοπίμως τέτοιο κλίμα ώστε η χώρα να μην μπορεί να βγει στις αγορές δανεισμού χρήματος, ενώ το χρηματοδοτικό “μαξιλάρι” θα οδεύει προς εξάντληση. Και αυτό προκειμένου να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση το δίλημμα αίτησης για κάποιας νέας μορφής αναγκαστικό δανεισμό και να εκπληρωθεί η πρόβλεψη Τσίπρα ότι ο κ.Μητσοτάκης, σχεδιάζει να φέρει ξανά στη χώρα το ΔΝΤ.
Με άλλα λόγια να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας αυτό που κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι έκανε σε εκείνον το 2015.
Βέβαια ο πρόεδρος της ΝΔ αρνείται τις κατηγορίες ότι σχεδιάζει να προσφύγει ξανά στο ΔΝΤ για αναγκαστικό δανεισμό, έχοντας εξάλλου δηλώσει στη ΔΕΘ ξεκάθαρα ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να δανείζεται η Ελλάδα κανονικά από τις αγορές- ενώ και χθες ζήτησε ισχυρή εντολή στη ΝΔ για αυτόν ακριβώς το λόγο, λέγοντας συγκεκριμένα:
“Είχα προειδοποιήσει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι η δήθεν έξοδος από τα μνημόνια είναι μια οφθαλμαπάτη. Η πατρίδα μας βρίσκεται εκτός αγορών και οι κίνδυνοι για την οικονομία, από το τραπεζικό σύστημα μέχρι τη Δ.Ε.Η., πολλαπλασιάζονται. Και κάθε μέρα που περνά η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας υπονομεύεται. Αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό σε εκλογές. Και μόνο μία ισχυρή πολιτική επικράτηση της Ν.Δ. θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε για να μπορούμε, επιτέλους, να δανειζόμαστε, όπως όλα τα κανονικά κράτη”.
Βίκυ Σαμαρά, φωτογραφία DIMITRIS PAPAMITSOS
Σχετικές ετικέτες:Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα