10:02 | 25/10/18
Η συζήτηση του πρώην προέδρου για το Επικρατείας και η απόφαση για την Α΄ Θεσσαλονίκης. Ποιες παγίδες θέλει να αποφύγει η Γεννηματά. Ποιοι επανακάμπτουν και ποιοι πηγαίνουν που
Έντονο είναι το παρασκήνιο στο Κίνημα Αλλαγής για τη διαμόρφωση του βασικού κορμού των ψηφοδελτίων στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο οποίος θα παρουσιαστεί κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής στις αρχές Νοεμβρίου.Στόχος της προέδρου του Κινήματος Φώφης Γεννηματά είναι σύμφωνα με συνομιλητές της να φτιάξει ψηφοδέλτια που θα έχουν “ανοιχτή προοπτική”, θα είναι διευρυμένα και θα σηματοδοτούν και το που θέλει να το πάει μετά τις εκλογές (ή που... δε θέλει να το πάει από πλευράς συνεργασιών).
Η κ.Γεννηματά θα ζητήσει με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τη συστράτευση όλων, μη επιτρέποντας να αλληθωρίζουν κάποιοι είτε δεξιά είτε αριστερά του Κινήματος και δε θα δεχθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βέτο από κανέναν. Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του News 24/7, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος φέρετο να επιθυμούσε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος και δη προφανώς ως επικεφαλής. Ωστόσο η επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη είναι ο κ.Βενιζέλος να δώσει τη μάχη του σταυρού στην Α’ Θεσσαλονίκης, με το ισχυρό επιχείρημα ότι θα φέρει περισσότερες ψήφους σε μία εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία το Κίνημα έχει βάλει ένα μεγάλο στοίχημα.
Κάποιοι κακεντρεχείς βέβαια θα έλεγαν ότι η κ.Γεννηματά δε θα επέτρεπε στον κ.Βενιζέλο να βγει χωρίς να “λιώσει σόλες” σε προεκλογική προσωπική εκστρατεία βουλευτής Επικρατείας, με το φόβο την επομένη των εκλογών να πιέσει για (ή ακόμη και να στηρίξει αυτόνομα)συγκυβέρνηση του ΚΙΝΑΛ μόνο με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν καμία διάθεση να δεχθούν, επιμένοντας στη γραμμή περί κυβέρνησης συνεργασίας και με τα δύο μεγάλα κόμματα. Και κάποιοι ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δε θα τα έβαφαν μαύρα εάν ο κ.Βενιζέλος έμενε εκτός Βουλής, καίτοι αυτό φυσικά δεν είναι και τόσο πιθανό.
Είναι σαφές παρεμπιπτόντως ότι το ΚΙΝΑΛ δε θα δεχόταν εύκολα τη συμμετοχή του σε μία κυβέρνηση που δε διαθέτει 180 βουλευτές και άρα λίγους μήνες μετά θα κινδύνευε να πέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι όμως σαφές ότι ο φόβος να κινηθούν αυτόνομα κάποιοι βουλευτές για στήριξη μίας κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανάλογα και με το πόσες ψήφους χρειάζεται εάν οριακά δεν έχει αυτοδυναμία, είναι υπαρκτός.
Στην Ά Θεσσαλονίκης βέβαια ο κ.Βενιζέλος θα μπορούσε να “απειληθεί” μόνο από την Εύα Καϊλη, η οποία θα επιστρέψει πιθανότατα από τις Βρυξέλλες εάν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, αλλά έχοντας βάλει ως στόχο το δήμο Θεσσαλονίκης, εφόσον όπως όλα δείχνουν τελικά ο Γιάννης Μπουτάρης δεν κατέβει.
Στη Ά Θεσσαλονίκης θα επανακάμψουν όμως και δύο ακόμη στελέχη που θα είναι ξανά υποψήφιοι, με το ΚΙΝΑΛ, οι Χάρης Καστανίδης και Γιάννης Μαγκριώτης. Προφανώς βέβαια η ανησυχία του κ.Βενιζέλου έγκειται μάλλον στο ενδεχόμενο να ορίσει και η κ.Γεννηματά την Α’ Θεσσαλονίκης ως μία από τις τρεις περιφέρειες στις οποίες έχει δικαίωμα να είναι υποψήφια ως αρχηγός κόμματος (για να αξιοποιήσει και τη στάση του ΚΙΝΑΛ στο Σκοπιανό) και τελικά να επιλέξει να κρατήσει την έδρα.
Διλήμματα αντιμετωπίζει στο νότο και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εχει τις εξής επιλογές: Να είναι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα που θα προκύψει από το σπάσιμο της Β’ Αθηνών, όπου όμως θα είναι σίγουρα και η κ.Γεννηματά με ενδεχόμενο τελικά να κρατήσει η πρόεδρος εκείνη την έδρα. Ή να πάει στο Βόρειο Τομέα, όπου όμως θέλει να είναι υποψήφιος και ο Ανδρέας Λοβέρδος και το ΚΙΝΑΛ εκτιμά ότι θα βγάλει μόνο έναν βουλευτή;
Ο Δυτικός Τομέας γενικά θεωρείται δύσκολος για το Κίνημα και εν γένει απρόβλεπτος. Όσο για την Α Αθήνας, τη θεωρεί δικό του “γήπεδο” ο Κώστας Σκανδαλίδης. Σε κάποιον από τους τομείς που θα προκύψουν από το σπάσιμο της Β’ Αθηνών, αναμένεται παρεμπιπτόντως να είναι υποψήφιος και ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης. Και στη Λάρισα θα υπάρξει “ολική επαναφορά”, καθώς υποψήφιος θα είναι ξανά ο Βασίλης Εξαρχος. Εκεί όμως θα υπάρχει μία ισχυρή τριπλέτα με το Φίλιππο Σαχινίδη και τον προερχόμενο από το Ποτάμι νυν βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα.
Το Επικρατείας φυσικά δεν πρόκειται να ανακοινωθεί τόσο νωρίς, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια με στόχο την ανανέωση και τη διεύρυνση, αλλά και την απόδειξη ότι το ΚΙΝΑΛ δεν είναι μόνο συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάτι περισσότερο, όπως επιθυμεί να δείξει η Χαριλάου Τρικούπη.
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:Κίνημα ΑλλαγήςΠολιτικήΦώφη Γεννηματά
Σχετικά άρθρα