EWG: Ώρα μηδέν για αποφάσεις σε συντάξεις και ελαφρύνσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

EWG: Ώρα μηδέν για αποφάσεις σε συντάξεις και ελαφρύνσεις

11:29 | 15/11/18

Το πακέτο των ελαφρύνσεων που θα αποτελέσει και τον "κορμό" της οικονομικής πολιτικής για το 2019 αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά την σημερινή συνεδρίαση ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης

Το θέμα των περικοπών των συντάξεων για το 2019 έχει στην ουσία «κλείσει» με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις οποίες οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες έδιναν εμμέσως την έγκρισή τους για την ακύρωση του μέτρου.

Η έκθεση τόνισε ότι χωρίς να υπάρξει περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις, η Ελλάδα όχι μόνο επιτυγχάνει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑEΠ αλλά θα αυξήσει και τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% έναντι ανάπτυξης 2% που προέβλεπε για το λεγόμενο «βασικό» σενάριο. Ως γνωστό το σενάριο αυτό περιελάμβανε την εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων και της εφαρμογής των κοινωνικών αντίμετρων που είχαν ψηφιστεί από το 2017.

Η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πακέτο των ελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός και κυρίως το αναπτυξιακό τους «αποτύπωμα». Τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο συζητά για το ποια μέτρα θα έχουν μεγαλύτερη θετική επίπτωση έναντι άλλων τα οποία έχουν μονό μια άμεση ή έμμεση εισοδηματική ενίσχυση.

Για παράδειγμα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, νέους επιστήμονες και αγρότες που κατατέθηκε την Τρίτη στην, Βουλή ήταν από το πρώτα μέτρα που ενέκρινε η ΕΕ, αφού εκτός από ελάφρυνση για όσους πληρώνουν σήμερα υψηλές εισφορές θα βοηθήσει και στην απασχόληση και τελικά και την ανάπτυξη.

Το ίδιο και η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μη διανεμόμενα κέρδη από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας και για τα διανεμόμενα κέρδη (δηλ. τα μερίσματα) από το 15% στο 10%. Τούτο, αν και υπήρχαν προτάσεις για ταχύτερη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις για τρία ή δύο χρόνια.

Σύμφωνοι είναι οι ευρωπαίοι και στα δύο επιδόματα το νέο οικογενειακό που δίνεται από την αρχή του χρόνου (αν και περιλαμβάνονταν στα αντίμετρα του 2019) αλλά και το διευρυμένο οικογενειακό επίδομα που θα κυμαίνεται από 70 έως και 210 ευρώ και θα αφορά περίπου 300.000 οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, που είτε πληρώνουν νοίκι, είτε δυσκολεύονται σήμερα να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Ειδικά το δεύτερο, αναμένεται να βοηθήσει και στο περιορισμό των κόκκινων δανείων βοηθώντας και την εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών.

Σε ότι αφορά την μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 10% σε δύο χρονιές οι Ευρωπαίοι είναι μεν θετικοί αλλά ζητούν να ελαφρυνθούν κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα ώστε με το περιθώριο που θα απομείνει να ενισχυθούν περισσότερο οι δικαιούχοι του νέου στεγαστικού επιδόματος.

Τυπική η έγκριση από το συμβούλιο υπουργών

Αν τα θέματα αυτά κλείσουν σήμερα και οριστικοποιηθεί και το πακέτο των ελαφρύνσεων, τότε η έγκριση των αλλαγών στον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι μια τυπική διαδικασία αφού οι υπουργοί οικονομικών θα έχουν στα χέρια τους την θετική γνωμοδότηση και της Επιτροπής αλλά και του Euro working group, δηλαδή των άμεσων συνεργατών των υπουργών οικονομικών.

Έτσι, αν καταστεί δυνατό μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδοθεί η έκθεση για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας ως τις 19 του μήνα ώστε να υπάρχει η επίσημη θέση της για τις αλλαγές του ελληνικού προϋπολογισμού ώστε το ελληνικό θέμα να συζητηθεί στο « πρόσθετο» Eurogroup της Δευτέρας 19 του μήνα να μην χρειαστεί να περιμένει ως το επόμενο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Αν γίνει αυτό, την επόμενη Τετάρτη 21 του μήνα η Επιτροπή θα μπορέσει να δώσει την γνώμη της και για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, ενώ στην Αθήνα θα κατατίθεται στην Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 με μοναδικό σενάριο αυτό που θα περιλαμβάνει την διατήρηση των παλιών συντάξεων στα σημερινά επίπεδα και την εφαρμογή των ελαφρύνσεων της ΔΕΘ.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών