19:29 | 14/11/18
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον Βενιζέλο και ο πρόεδρος της ΝΔ τον Τσάτσο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αυτή η Βουλή να καθορίσει το περιεχόμενο της αναθεώρησης και η ΝΔ να το κρίνει η επόμενη. Στόχος να διασφαλιστεί ποιο θα είναι το ιδεολογικό πρόσημο του νέου Συντάγματος
Με όπλα τις διαφορετικές απόψεις συνταγματολόγων για την ερμηνεία του Συντάγματος ως προς το εάν η προτείνουσα ή η αναθεωρητική Βουλή κρίνει το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην αναθεώρηση.Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αυτή η Βουλή να καθορίσει το περιεχόμενο της αναθεώρησης και η ΝΔ να το κρίνει η επόμενη. Στόχος να διασφαλιστεί ποιο θα είναι το ιδεολογικό πρόσημο του νέου Συντάγματος, καθώς οι μεν κατηγορούν τους δε ότι θέλουν να διαμορφώσουν το συνταγματικό χάρτη της χώρας ανάλογα με τη δική τους ιδεολογική θεώρηση.
Αρχή της σύγκρουσης ήταν η επιμονή της ΝΔ να ψηφιστούν όλα τα άρθρα που προτείνουν τα δύο κόμματα προς αναθεώρηση και όποιος έχει την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή να επιλέξει ποια και πως θα προχωρήσει, κάτι που απορρίπτει μετά βδελυγμίας ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη ότι έχει παρανοήσει το πνεύμα του νομοθέτη και εκείνος με την σειρά του τον κατηγόρησε ότι δεν έχει αντιληφθεί πλήρως το πνεύμα της αναθεωρητικής διαδικασίας, που ορίζει αυξημένη πλειοψηφία είτε στην προτείνουσα είτε στην αναθεωρητική βουλή.
"Η ερμηνεία σας του Συντάγματος αποκλίνει από τις ερμηνείες όλων των συνταγματολόγων ότι μπορείτε να δεσμεύσετε την επομενη Βουλή όχι μόνο για τον αριθμό αλλά και για το περιεχόμενο των άρθρων, αυτό το συνταγματικό ακτιβισμό να τον ξεχάσετε" είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στην δευτερολογία του προς τον πρωθυπουργό.
Ο κ.Τσίπρας πήρε και τρίτη φορά το λόγο απαντώντας στον κ.Μητσοτάκη διά... Ευάγγελου Βενιζέλου.
"Σας έχει πιάσει πανικός γιατί αυτό που επιθυμείτε έιναι να έχετε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε όχι σε αυτά που θα συναινέσουμε αλλά σε μία ιδεολογικά δική σας αναθεώρηση" είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι βεβαίως: "Δεν ειναι ουδέτερη πολιτικά η αναθέωρηση του Συντάγματος".
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προτείνει μία διαδικασία πρωτοφανή και πρωτάκουστη και συνέχισε: "Είπατε ότι κανείς συνταγματολόγος δε λέει ότι η πρώτη βουλή δεσμεύει και ως προς την κατεύθυνση των άρθρων αναθεώρησης. Σας καταθέτω σημείωμα του καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου με τίτλο η δυνατότητα δεσμευσης της αναθεωρητικής βουλής από τις κατευθύνσεις της προτείνουσας βουλής. Σας θυμίζω ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 2001 κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεωρήσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε την άποψη ότι η προτείνουσα βουλή ορίζει και το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων" .
Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι η ΝΔ ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή δε θα δεχθεί αυτή την ερμηνεία διότι αντιβαίνει πλήρως στην συνταγματική τάξη και στις απόψεις που έχουν εκφράσει όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι. Επικαλέστηκε ειδικότερα τον Δημήτρη Τσάτσο που έλεγε ότι ο προσδιορισμός των διατάξεων δεσμεύει την επόμενη Βουλή και πως η δεύτερη βουλή, η αναθεωρητική, μπορεί να μην αναθεωρήσει κάποιες και επιπλέον να προσδώσει στην επόμενη αναθεώρηση νέο περιεχόμενο. Καθώς και τον Αριστόβουλο Μάνεση, ο οποιος υποστηρίζε ότι ο προσδιορισμός του περιεχομενου των ρυθμίσεων θα διενεργηθεί κατά το δεύτερο στάδιο της επόμενη διαδικασίας της νέας βουλής που δε δεσμεύεται από την προτείνουσα.
Πηγές της ΝΔ σημείωναν ότι αποδίδουν ιδιιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι την ερμηνεία αυτή έκαναν δύο κορυφαίοι συνταγματολόγοι, που δε βρίσκονται πλέον εν ζωή και έχουν εκφράσει τη συγκεκριμένη άποψη έξω από τη σημερινή συγκυρία.
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης Τσίπραςαναθεώρηση ΣυντάγματοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα