10:26 | 1/11/18
Ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Γιατί δεν προχωρά η πλειοψηφία στη “λελογισμένη αύξηση” των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.Πώς η παρέμβαση Φίλη οδήγησε στο να κατατεθεί η πρόταση με τις υπογραφές 50 βουλευτών, αντί σύσσωμης της ΚΟ, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Πολλά τα σημεία τριβής στην Κουμουνδούρου
Μέχρι τέλους Φεβρουαρίου -το αργότερο- θα έχει λήξει από την παρούσα Βουλή με την προβλεπόμενη από το άρθρο 110 του Συντάγματος ψηφοφορία η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και θα έχει κηρυχθεί η επόμενη Βουλή αναθεωρητέα.
Το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του news24/7, θα είναι “σφιχτό”, καθώς τον Μάρτιο θα έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών και οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι απρόβλεπτες.
Στην τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν προβλέπεται η “λελογισμένη αύξηση” των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς, παράλληλα με την πρόταση για την τροποποίηση του τρόπου εκλογής του, εκτιμήθηκε ότι θα μετέτρεπε το πολίτευμα σε “ημιπροεδρική δημοκρατία”.
Στη συνεδρίαση της ΚΟ υπήρξαν και διαφορετικές γνώμες για τον τρόπο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς πολλά στελέχη εκτιμούν πως με τη συγκεκριμένη πρόταση θα υπάρξουν “δυο τύποι” πολιτειακών ηγετών: Αυτοί που θα εκλέγονται από τη Βουλή με την ψήφο 180 βουλευτών και αυτοί που τελικά θα εκλέγονται από το λαό και που -εξ αντικειμένου- θα έχουν ένα ειδικό βάρος έναντι και του εκάστοτε πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του news24/7, επιφυλάξεις διατύπωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καθώς είπε στον πρωθυπουργό “γιατί αποκλείουμε την υπερψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους; Ιδίως από τη στιγμή που προτείνουμε και την καθιέρωση της απλής αναλογικής; Με την απλή αναλογική για τη συγκέντρωση 151 ψήφων απαιτείται σύμπραξη το λιγότερο δυο, ίσως και τριών κομμάτων”.
Το Μέγαρο Μαξίμου -που κέρδισε χθες μια πρώτη νίκη καθώς ανάγκασε τη ΝΔ να αλλάξει θέση και να συμμετάσχει στη συζήτηση για την αναθεώρηση- είχε προγραμματίσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί με τις υπογραφές όλων των βουλευτών. Ο Νίκος Φίλης, όμως, αντέδρασε, με αποτέλεσμα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στη Βουλή (αρχές ή μέσα της άλλης εβδομάδας) με 50 υπογραφές, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα.
Βασίλης Σκουρής
Σχετικές ετικέτες:αναθεώρηση ΣυντάγματοςβουλήΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων