Υπόθεση Siemens: Ποιος είναι ο Ζαν Κλώντ Όσβαλντ που δραπέτευσε απ' του Ζωγράφου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Υπόθεση Siemens: Ποιος είναι ο Ζαν Κλώντ Όσβαλντ που δραπέτευσε απ' του Ζωγράφου

11:12 | 21/11/18

Η Ελληνική Αστυνομία έχει δώσει σήμα σε όλα τα τελωνεία και τα αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί μια ενδεχόμενη προσπάθειά του να διαφύγει στο εξωτερικό. Το χρονικό της σύλληψής του και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλώντ Όσβαλντ κατηγορήθηκε ως δημιουργός του δικτύου μέσω του οποίου "ξεπλενόταν" από off shore εταιρείες το "μαύρο χρήμα" από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Παράλληλα, καταδικάστηκε για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens.

Συνελήφθη στις αρχές Απριλίου του 2015 στο Άμπου Ντάμπι, έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο τότε εισαγγελέας εκδόσεων, Γιάννης Αγγελής. O 58χρονος Γάλλος υπήκοος εκδόθηκε από τα Αραβικά Εμιράτα στη χώρα μας στις 4 Απριλίου της ίδιας χρονιάς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Όσβαλντ διετέλεσε τραπεζικό στέλεχος της Dresden Bank PNB Paribas και ήταν το πρόσωπο μέσω του οποίου οι μίζες διοχετεύονταν σε φορολογικούς παραδείσους και αφού "ξεπλένονταν" εμβάζονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων αξιωματούχων στην Ελβετία. Συνολικά κατηγορήθηκε για την εμπλοκή του ως τραπεζικός σε 4 υποθέσεις σχετικά με μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα ενώ λίγο πριν τη σύλληψή του είχε παραπεμφθεί σε δίκη από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων για την υπόθεση της Siemens. Διατέλεσε προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου για τις αντίστοιχες υποθέσεις, Ελληνοελβετού τραπεζικού, Φάνη Λυγινού.

Οδηγήθηκε στους ανακριτές διαφθοράς Νικόλαο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη, οι οποίοι διερευνούν αντίστοιχα την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embraer. Ούτε ο Όσβαλντ ούτε ο συνεργάτης του έχουν δώσει εξηγήσεις στις ελληνικές ανακριτικές αρχές για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Εμπλέκονται και οι δύο στη δικογραφία που αφορά στην προμήθεια των υποβρυχίων, με συμβαλλόμενους την εταιρία HDW και τα ελληνικά ναυπηγεία, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Μετά την προφυλάκιση του ο Όσβαλντ είχε αφεθεί ελεύθερος με "ηλεκτρονικό βραχιολάκι", με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών από το Νοέμβριο του 2016.

Ο Όσβαλντ έσπασε το "βραχιολάκι" και δραπέτευσε το βράδυ της Τρίτης από το σπίτι του, στην περιοχή του Ζωγράφου.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει δώσει σήμα σε όλα τα τελωνεία και τα αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί μια ενδεχόμενη προσπάθειά του να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο Όσβαλντ καθόταν στο εδώλιο για τη συνέχεια των δύο μεγάλων δικών που διεξάγονται στο Εφετείο της Αθήνας, για τα υποβρύχια και τα ταμεία της Siemens. Η δραπέτευσή του άλλωστε έγινε μετά την πρωινή ακρόαση στο Εφετείο για τις υποθέσεις διαφθοράς.

Χρήστος Δεμέτης

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών