Σκοπιανό: Ένα βήμα πιο κοντά στη λύση και ο Μάρτιος ως το απώτατο ορόσημο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σκοπιανό: Ένα βήμα πιο κοντά στη λύση και ο Μάρτιος ως το απώτατο ορόσημο

10:49 | 2/11/18

Σήμερα έρχονται στη Βουλή της ΠΓΔΜ οι τελικές προτάσεις Ζάεφ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αισιοδοξία σε Σκόπια και Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι μέσα Ιανουαρίου και τι σημαίνει πως η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή το αργότερο το Μάρτιο

Το πολύ καλό κλίμα κατά τη χθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον αντιπρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι (που φάνηκε άλλωστε και στις δηλώσεις), ήταν ενδεικτικό των προσδοκιών που υπάρχουν σε Αθήνα και Σκόπια για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης Ζάεφ για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ σε εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ψηφίζονται σήμερα στη σκοπιανή Βουλή και η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα είναι εντός των συμφωνηθέντων. Τουλάχιστον αυτό το μήνυμα φέρεται να κόμισε ο κ.Οσμάνι, που ήταν τόσο αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε έσπευσε να ζητήσει από τον κ.Κατρούγκαλο την ελληνική εμπειρία και τεχνογνωσία για την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Σήμερα όμως είναι και η πρώτη συνάντηση της επιτροπής που έχει αναλάβει να εξετάσει τα ιστορικά βιβλία και των δύο χωρών, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρχουν νύξεις αλυτρωτισμού. Από ελληνικής πλευράς το ζήτημα έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ είναι εύκολη για την κυβέρνηση Ζάεφ, καθώς απαιτούνται 61 βουλευτές μόνον – και βεβαίως η ελληνική πλευρά πρέπει να εγκρίνει ότι οι αλλαγές είναι στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά και στην τελική ψηφοφορία όπου και πάλι απαιτούνται 80, η εκτίμηση τόσο σε Σκόπια όσο και στην Αθήνα είναι πως η κυβέρνηση Ζάεφ δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, αφου κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία μετά το δημοψήφισμα.

Οι βουλευτές στην ΠΓΔΜ έχουν κάνει τις επιλογές τους και παρότι το VMRO συνεχίζει να αντιδρά, η εκτίμηση είναι πως αυτό αποτελεί την ύστατη προσπάθεια αμυνας χωρίς όμως ουσιαστική “απειλή” για τη συμφωνία. Ο δε πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ σε βάρος του οποίου ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα γιατί αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι εύλογο να αντιδρά μεταξύ άλλων διότι η θητεία του λήγει το Μάρτιο.

Η έγκριση της διατύπωσης των τελικών προτάσεων Ζάεφ για την αναθεώρηση είναι ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών από σκοπιανής πλευράς. Ο κ.Οσμάνι μάλιστα στις δηλώσεις του εκτίμησε ότι μπορεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί και πριν το τέλος του χρόνου στην καλύτερη περίπτωση- το πιθανότερο όμως στα μέσα Ιανουαρίου. Μέχρι το Μάρτιο, όπως είπε και ο κ.Κατρούγκαλος, η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση. Και τότε θα έχουν τελειώσει τα δύσκολα για το Ζάεφ, αλλά θα αρχίσουν τα δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση. Όχι τόσο λόγω της κύρωσης αυτής καθεαυτής, καθώς με ψήφους βουλευτών από άλλα κόμματα διασφαλίζεται η πλειοψηφία. Οσο γιατί αυτή θα είναι και η ύστατη δοκιμασία για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο.

Ως προς το ερώτημα που φέρεται να είχε θέσει ο Νικος Κοτζιάς γιατί η κύρωση να καθυστερήσει μέχρι το Μάρτιο εφόσον τα Σκόπια θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στα μέσα Ιανουαρίου, η απάντηση είναι πως μπορεί να πάει “πακέτο” με τη συμφωνία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Βεβαίως είναι θέμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το πότε ακριβώς θα έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή. Από το Μαξίμου μετά την τελευταία κρίση με Καμμένο διαμήνυαν ότι η συμφωνία των δύο εταίρων πως θα δουν ξανά το ζήτημα αυτό που προκαλεί ένταση (για να το θέσουμε κομψά) στις σχέσεις τους το Μάρτιο. Ομως ο Μάρτιος είναι το απώτατο όριο και αυτό συνιστά και ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στην περίπτωση που σκεφτεί ξανά να δημιουργήσει ζήτημα. Για τον Πάνο Καμμένο η ψηφοφορία αυτή δε θα είναι απλό πράγμα, δεδομένου ότι υπάρχουν δύο τουλάχιστον βουλευτές των ΑΝΕΛ που θέλουν να ψηφίσουν τη συμφωνία (Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά) και άρα έχει να ρισκάρει περισσότερα και από αυτή καθεαυτή τη συνέχιση της κυβερνητικής θητείας.

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών