Στο δημόσιο 170.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στο δημόσιο 170.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο

08:46 | 5/11/18

Μέσα στους επόμενους μήνες περνάνε οριστικά στην κατοχή του δημοσίου

Έως τα μέσα του 2021 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα κτηματογράφησης, τα οποία ήδη έχουν ανατεθεί και υλοποιούνται, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του δημόσιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, Βύρων Νάκος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο 15ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας της ΧΕΕΕ, ο κ. Νάκος γνωστοποιεί πως εντός του τρέχοντος μηνός ξεκινά η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ-16), με τη συλλογή δηλώσεων για την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές στα Δωδεκάνησα.

Για τις πέντε συμβάσεις του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ-16, για τις οποίες εκκρεμούν ακόμα δικαστικές αποφάσεις, διευκρινίζει πως η ολοκλήρωση προβλέπεται ότι θα έχει επιτευχθεί εντός του 2022. «Σήμερα η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί κτηματολόγιο για το 29,2% των δικαιωμάτων της χώρας, ενώ αυτή την περίοδο εξελίσσονται έργα κτηματογράφησης για το 60,8% των δικαιωμάτων της χώρας», λέει και ενημερώνει πως οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει η προανάρτηση της κτηματογράφησης εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 είναι οι δήμοι Αθήνας, Βόλου, Λαμίας και Λειβαδιάς.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» στις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο αναφέρει πως ανέρχονται σε 170.000 και ότι θα αρχίσουν να περιέρχονται σταδιακά στο Δημόσιο, όταν συντελείται η οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών της κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή.

Ειδικότερα όπως ανέφερε: «Τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη στις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο ανέρχονται σε 170.000. Αυτά τα ακίνητα περιέρχονται σταδιακά στο Δημόσιο όταν συντελείται η οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών της κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή, η οποία είναι κατά κανόνα: 14 χρόνια για τις περιοχές της πρώτης γενιάς κτηματογραφήσεων (κτηματογραφήσεις που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 90) και 7 χρόνια για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και μετά από την ημερομηνία των πρώτων εγγραφών».

Στην ερώτηση γιατί δεν δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων κυριότητας του Δημοσίου ανέφερε πως: «Η αρχική έκδοση του νόμου της κτηματογράφησης δεν προέβλεπε την υποχρέωση του Δημοσίου να υποβάλει δήλωση στο πλαίσιο της κτηματογράφησης για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του. Η πρόβλεψη αυτή θεσμοθετήθηκε και ενεργοποιήθηκε για τις κτηματογραφήσεις που ξεκίνησαν από το 2008 και έπειτα. Παρόλα αυτά, ακόμα και στην πρώτη γενιά κτηματογραφήσεων, μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας του Δημοσίου που αφορούσε σε αγροτικές περιοχές, δηλωνόταν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες».

Σχετικά με την ένταξη των 400 υποθηκοφυλακείων της χώρας στην περιφερειακή δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου σημειώνει πως προβλέπεται να γίνει έως τον Ιανουάριο του 2020, ενώ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν δυσκολίες στη μίσθωση των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως γραφεία κτηματογράφησης για τη συλλογή δηλώσεων των κτηματογραφήσεων.

Ερωτηθείς για τη στελέχωση του φορέα με δικηγόρους, οι οποίοι απασχολούνται στην επίβλεψη και τους ελέγχους των συμβάσεων κτηματογράφησης, που υλοποιούν οι μελετητές διευκρινίζει πως σήμερα υπηρετούν 12 δικηγόροι με έμμισθη εντολή και 30 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Νομικής, οι οποίοι προέρχονται από τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή που ήταν στην ΕΚΧΑ, ενώ έχει εγκριθεί η πρόσκληση για μετάταξη 19 νομικών από άλλους φορείς της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης.

Για τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτιμά πως αναγνωρίζεται η σημασία του Κτηματολογίου, ενώ για την εκκλησιαστική περιουσία λέει πως δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα στην καταγραφή της στο Κτηματολόγιο.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών