Στυλιανίδης: Η βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και η 'πρόκληση' της Αφρικής | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στυλιανίδης: Η βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και η 'πρόκληση' της Αφρικής

11:32 | 7/11/18

Για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης “Εστία” που προσφέρει στέγη στους πρόσφυγες μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ χαρακτήρισε “πρόκληση” για την ΕΕ την αντιμετώπιση μελλοντικών αυξημένων μεταναστευτικών ροών από την Αφρική

Στην μέχρι τώρα διαχείριση του προσφυγικού και στις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στα χρόνια που έρχονται αναφέρθηκε ο ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ξεκινώντας από την μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015, ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους τόνισε πως ο μηχανισμός που απαιτείτο προκειμένου να παρασχεθεί στην Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια για την ανακούφιση των προσφύγων δημιουργήθηκε μέσα σε μόλις 13 ημέρες, “ακολουθώντας την αλληλεγγύη των Ελλήνων πολιτών”.

Όπως πρόσθεσε, η διαφορά του συγκεκριμένου μηχανισμού σε σχέση με άλλους χρηματοδοτικούς της Ένωσης έγκειται στο γεγονός ότι ενώ συνήθως τα χρήματα διοχετεύονται μέσω κρατικών καναλιών, εν προκειμένω η διάθεσή τους γίνεται μέσω των Humanitarian Partners, προκειμένου να τηρούνται οι αρχές της αμεροληψίας, της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας που διέπουν το ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Μέσω του μηχανισμού αυτού και μέχρι τον Μάρτιο του 2019, οπότε και ολοκληρώνεται η λειτουργία του, στην Ελλάδα θα έχουν διατεθεί συνολικά 820 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό αυτό οδηγήθηκε στο πρόγραμμα “Εστία”, και το υπόλοιπο σε διάφορα μικρότερα προγράμματα που αφορούν στην εκπαίδευση και τα ασυνόδευτα παιδιά. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει στέγη σε πρόσφυγες, κυρίως στην ηπειρωτική χώρα μέσω της ενοικίασης διαμερισμάτων, ώστε, όπως τόνισε ο Επίτροπος να ενισχύεται και η τοπική οικονομία, ενώ, για ενίσχυση σε είδος, δίνεται στους πρόσφυγες και ένα ποσό με το σύστημα cash and voucher, ώστε να αυτοεξυπηρετούνται με αξιοπρέπεια.

Οι μέχρι τώρα αξιολογήσεις του προγραμμάτος δείχνουν ότι τα λεφτά που κατευθύνθηκαν σε αυτό από τον Απρίλιο του 2015 “έπιασαν τόπο”, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, καθώς χάρη σε αυτό, χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν στέγη και παιδιά ξεκίνησαν να φοιτούν σε σχολεία, ενώ υπογράμμισε πως παρά την ολοκλήρωση λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανισμού τον ερχόμενο Μάρτιο, τα κονδύλια για την “Εστία” δεν θα σταματήσουν αλλά θα συνεχιστούν μέσω άλλου “εργαλείου”.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, αποτέλεσε το σημαντικότερο εργαλείο, χωρίς το οποίο Ελλάδα και Κύπρος θα είχαν βουλιάξει και τόνισε παράλληλα πως σε σχέση με το 2015 οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 97%.

Μεγάλη πρόκληση η Αφρική

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην διόγκωση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση και μεγάλο φόβο.

Όπως είπε, η Αφρική σε βάθος 25 ετών θα έχει διπλάσιο πληθυσμό και αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ενώ ανέφερε και το παράδειγμα της Νιγηρίας, η οποία με 180 εκατ. Πληθυσμό σήμερα, αναμένεται να φτάσει τα 400 εκατ. το 2050.

Με τα σημερινά εργαλεία, μία διαχείριση των αυξανόμενων ροών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, και για τον λόγο αυτό χρειάζεται κάτι πολύ ριζοσπαστικό, και μία παγκόσμια κινητοποίηση. Όπως τόνισε, η ΕΕ έχει ξεκινήσει ήδη κάποιες προσπάθειες με το Africa Trust Fund και ένα σχέδιο επενδύσεων, ενώ υπογράμμισε την σημασία της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Με την κυβέρνηση Τραμπ, όμως, να μειώνει κατά 30% την αντυξιακή βοηθεια, την Ρωσία και την Κίνα να μην διαθέτουν λεφτά μέσω των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση αυτής της βοήθειας, οι κύριες αιτίες των προβλημάτων παραμένουν.

“Κάποια στιγμή νιώθουμε μόνοι μας” είπε ο κύριος Στυλιανίδης φέρνοντας ως παράδειγμα την Ουγκάντα και το Νότιο Σουδάν, όπου ο 87% των συνεισφορών προέρχονται μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Ο ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να νιώθει πολύ περήφανος γιατί με 4 ευρώ τον χρόνο είμαστε ο μεγαλύτερος χορηγός αναπτυξιακής βοήθειας. Και είμαι πολύ περήφανος διότι όχι μόνο προσφέρουμε αυτή την βοήθεια, αλλά το κάνουμε και μέσω του ΟΗΕ και όχι διμερώς για να κερδίσουμε” κατέληξε.

Παντελής Πετράκης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών