16:10 | 6/11/18
Στην ατζέντα η ένταξή τους στις τοπικές κοινωνίες
Εκπρόσωποι δώδεκα δήμων από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν χθες στο δημαρχείο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του δήμου της πρωτεύουσας, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές και να θέσουν κοινούς στόχους για την ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες.Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του «12 - Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη», πρωτοβουλίας των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης στην οποία συμμετέχουν ήδη 12 δήμοι της χώρας (Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου Αττικής, Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, Πειραιώς, Τρικκαίων και Τρίπολης) και διοργανώθηκε από την αντιδημαρχία Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων.
«Οι πόλεις είναι εκείνες που σώζουν την τιμή της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού. Από την πρώτη ημέρα, προσπαθήσαμε και καλύψουμε τα κενά της κεντρικής διοίκησης, διασφαλίζοντας παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι «με την ίδια υπευθυνότητα αναλάβαμε την ευθύνη σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη να συντονίσουμε τις εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, με στόχο την κοινωνική ένταξη και τη λειτουργία της πόλης, δημιουργώντας το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε: «Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά όχι μόνο, ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος των ανθρώπινων ροών στη χώρα μας είναι κάτι πολύ παραπάνω από την υλοποίηση κάποιων χρηματοδοτικών προγραμμάτων επείγουσας ανάγκης ή έστω την επίδειξη πηγαίου ανθρωπισμού. Έχουμε επιτακτική ανάγκη για μια συνολική στρατηγική υποδοχής και κυρίως ένταξης των πληθυσμών που έρχονται ή όποιων πρόκειται νομίμως να παραμείνουν, στην κοινωνική ζωή της πόλης. Και αν το κεντρικό κράτος καθυστερεί ή ολιγωρεί, οι Δήμοι που ζουν στη καθημερινότητά τους τα όποια προβλήματα συνδέονται με τις ροές δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Γι’ αυτό, αυτό που εμείς κάνουμε -και για το οποίο βραβευτήκαμε ήδη διεθνώς-, έχει πολύ διαφορετική λογική: δεν αποβλέπει απλώς στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, αλλά στη διαμόρφωση της κανονικότητας, μέσα από την προώθηση της ομαλής συμβίωσης με το διαφορετικό».
Στην εκδήλωση για τον καθορισμό των πρώτων αξόνων δράσης του μηχανισμού σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο συμμετείχαν 37 εκπρόσωποι των Δήμων - μελών του Δικτύου, συμπεριλαμβανομένων δημάρχων, αντιδημάρχων και στελεχών των δημοτικών ομάδων εργασίας που έχουν σχηματιστεί.
«Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα ότι μέσω του "Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη" έρχονται για πρώτη φορά κοντά δήμοι της χώρας που φιλοξενούν προσφυγικό πληθυσμό, μοιράζονται την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει και εργάζονται μαζί για τη διαμόρφωση εργαλείων και πολιτικών κοινωνικής ένταξης σε συνάρτηση πάντα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του κάθε δήμου. Από όλους εμάς εξαρτάται να αποδείξουμε ότι οι δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν συνεργάζεται είναι αξιοσημείωτες» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους.
Το «Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 βάσει υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δήμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στόχος του, η θέσπιση ενός μηχανισμού που θα λειτουργήσει ως κόμβος διαβούλευσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ενθάρρυνσης συμπράξεων και προώθησης συντονισμένων δράσεων για την ανάπτυξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών στη ζωή των πόλεων. Ο πρώτος κύκλος δράσεων υλοποιείται από το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), που λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership. Η υλοποίηση γίνεται σε συνεργασία με την International Rescue Committee (IRC) και την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).
Στην Αττική σήμερα διαμένουν πάνω από 14.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ενώ πάνω από 7.500 διαμένουν σε πόλεις εκτός Αττικής (Δήμοι Κεντρικής, Βόρειας, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης) στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης ESTIA που χρηματοδοτεί η Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO), όπως τονίζει ο δήμος Αθηναίων σε ανακοίνωσή του. Με δεδομένη τη σταδιακή εκχώρηση αρμοδιοτήτων στέγασης σε τοπικούς φορείς και τη συνακόλουθη ανάγκη σύνδεσης μιας εθνικής στρατηγικής ένταξης προσφύγων με αντίστοιχα τοπικά στρατηγικά σχέδια, η πρωτοβουλία επιδιώκει να συνδράμει θετικά στον σχεδιασμό και τη βιωσιμότητα σχετικών παρεμβάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, από την έναρξη της πρωτοβουλίας έχουν πραγματοποιηθεί 17 διμερείς συναντήσεις βάσει των οποίων έχουν χαρτογραφηθεί σε αρχικό στάδιο οι ανάγκες ανά δήμο και συλλεχθεί στοιχεία για τον καθορισμό σημείων δράσης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τα σημεία αυτά συγκεκριμενοποιήθηκαν και αποτυπώθηκαν σε ένα προσχέδιο γενικών κοινών κατευθύνσεων. Ενδεικτικά, προτείνεται η ανάπτυξη τοπικών στρατηγικών σχεδίων ένταξης και ο σχεδιασμός ενεργειών για την ενθάρρυνση της εργασιακής απασχόλησης των προσφύγων, τη βελτίωση της μετάβασης του προσφυγικού πληθυσμού από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης που επικεντρώνεται στην προσφορά υπηρεσιών σε μετανάστες και πρόσφυγες καθώς και για την ενίσχυση της νομικής υποστήριξης και ενημέρωσης.
(φωτογραφία αρχείου)
πηγή
Σχετικά άρθρα