17:51 | 10/12/18
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι το σύμφωνο που υτογράφηκε στο Μαρακές είναι μία απάντηση σ' αυτούς που θέλουν να διχάσουν
Έμπρακτη απάντηση στις φωνές που επιχειρούν να διχάσουν, να γεννήσουν τον φόβο, να δημιουργήσουν "φρούρια" και να κλονίσουν την ευημερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο» χαρακτηρίζει το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, που υιοθετήθηκε στο Μαρακές, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.Με αφορμή την υιοθέτηση του Συμφώνου στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται τη Δευτέρα και την Τρίτη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, σημειώνοντας ότι «καταδεικνύει την συναπόφασή μας να συνεργαστούμε για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών κοινών λύσεων ώστε να εξασφαλίσουμε έναν αξιοπρεπή, ασφαλή και ανθρώπινο μηχανισμό για τη διαχείριση της ανθρώπινης κινητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο».
«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτό δεν ήταν εύκολο», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Σε μια περίοδο ανόδου του εθνικισμού και της ξενοφοβίας σε όλο τον κόσμο, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες μας, αλλά και σε εκείνους που μεταναστεύουν». Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις από ορισμένες χώρες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν πολλές παρεξηγήσεις για το κείμενο αυτό, ωστόσο στόχος αυτού του Συμφώνου είναι όχι να αυξήσει αλλά να μειώσει την παράτυπη μετανάστευση, καθώς και η δημιουργία νόμιμων διαύλων και η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών. Είναι μια έμπρακτη απάντηση στις φωνές που επιχειρούν να διχάσουν, να γεννήσουν τον φόβο, να δημιουργήσουν "φρούρια" και να κλονίσουν την ευημερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο».
Επισήμανε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει ήδη δράσεις που περιλαμβάνονται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο στο πλαίσιο μιας δίκαιης αλλά και αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής μέσα από μία σειρά συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών και προτάσεων που έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια, στη βάση της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και της συλλογικότητας».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε επίσης ότι «η ουσία αυτού του Συμφώνου είναι η οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών με χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνδέονται με την μετανάστευση μόνη της, αλλά όλοι μαζί, ενωμένοι» και υπογράμμισε: «Ο μόνος τρόπος να το επιτύχουμε αυτό είναι η οργανωμένη διαχείριση της μετανάστευσης και της κινητικότητας επιδεικνύοντας ενότητα απέναντι σε όσους επιδιώκουν να δυναμιτίσουν τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ένωσής μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με τις χώρες εταίρους μας τα επόμενα χρόνια, καθώς και με όλα τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, που αποτελεί σημαντική πρόκληση για όλους μας».
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΠολιτική
Σχετικά άρθρα