21:44 | 24/12/18
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προτίθεται να προβεί σε εκδόσεις ομολόγων 3-7 δισ. ευρώ μέσα στο 2019, όπως καταγράφεται στο σχετικό σχέδιο που παρουσιάστηκε προς τους επενδυτές
Ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 5 έως 7 δισ. ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές το 2019 σύμφωνα με το πρώτο ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού που δίνει στην δημοσιότητα η Ελλάδα και ειδικότερα ο ΟΔΔΗΧ από το 2010.Το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει ως βάση την λήξη χρέους ύψους 11 δισ. ευρώ την χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες μαζί με την κάλυψη 5,6 δισ. ευρώ σε τόκους που θα καλυφθεί και με το παραπάνω από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ως γενικό πλαίσιο αναφέρει ότι μέρος των λήξεων θα καλυφθεί από νέα ομόλογα αναφοράς με στόχο της κάλυψη από 5 έως 7 δισ. από τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Το πρόγραμμα θυμίζει ότι με το απόθεμα ρευστότητας των 24 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η χώρα μετά την λήξη του προγράμματος η Ελλάδα δεν πιέζεται να βγει στις αγορές με οποιοδήποτε όρους. Παράλληλα αφήνει ανοιχτό ένα μέρος του να καλύψει «επισφάλειες» του ελληνικού χρέους προκειμένου να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το προφίλ του σε ότι αφορά στις λήξεις και το κόστος του. Ουσιαστικά επισημαίνει την βούληση του υπουργείου οικονομικών να αγοράσει με το φθηνό δάνειο του ESM (έχει επιτόκιο λίγο κάτω από 1% ) μέρος ή και το σύνολο των ομολόγων που της ΕΚΤ αλλά και του δανεισμού που πρέπει να εξοφληθεί προς το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2019 λήγουν παλιοί τίτλοι ύψους 4,791 δις ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ με μέσο επιτόκιο της τάξης του 4,,95% και παράλληλα να αποπληρωθούν 1,98 δις προς το ΔΝΤ, το οποίο τοκίζεται σήμερα με επιτόκιο περίπου 4,7%.
Στα περαιτέρω στο ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού περιλαμβάνεται η περαιτέρω μείωση των εντόκων γραμματίων του δημοσίου σε κυκλοφορία που έφταναν το τέλος Σεπτεμβρίου τα 26,5 δις ευρώ κατά 1,5 δις έναντι μείωσης κατά 0,8 δις ευρώ που θα υπάρξει το 2018 Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του 2019 τα έντοκα γραμμάτια θα μειωθούν ως σύνολο κάτω από 25 δις ευρώ με προφανή στόχο να αυξηθεί περαιτέρω η μέση διάρκεια λήξης του συνόλου του χρέους.
Μέρος των αναγκών θα χρηματοδοτηθεί από τα ρευστά διαθέσιμα του δημοσίου που αναμένεται να μειωθεί στα 1,1 δις ευρώ από 2,4 δις ευρώ που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2018.
Τέλος πόροι για την χρηματοδότηση του χρέους θα αποτελέσουν οι επιστροφές ύψους 1,2 δις ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων του δημοσίου που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου ως μέρος της διευθέτησης του χρέους ενώ παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ υπολογίζει όπως φαίνεται από το πρόγραμμα και σε έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 1,4 δις ευρώ.
Τα πλεονεκτήματα του ελληνικού χρέους
Στο πρόγραμμα του δανεισμού αναφέρονται και τα ποιοτικά στοιχεία του χρέοτς που το αν και ψηλό το καθιστούν «ασφαλέστερο» από αυτό άλλων χωρών της ΕΕ.Το πρώτο είναι ότι το 76,4% του χρέους της χώρας βρίσκεται στους επίσημους δανειστές και σε πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Ο μέσος χρόνος ωρίμανσης του χρέους έχει φτάσει το 2018 στα 18,5 χρόνια ενώ της Πορτογαλίας 8,1 χρόνια, της Ισπανίας είναι 7,6 χρόνια και της Κύπρου 6,1 χρόνια.
Μετά την συμφωνία του Ιουνίου όλα τα παραπάνω ενισχύονται από πολύ χαμηλές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες σε σχέση με το ΑΕΠ.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:ελληνικό χρέοςΟΔΔΗΧΟικονομία
Σχετικά άρθρα