01:00 | 19/12/18
Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στους Έλληνες λειτουργούς των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες - Αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, ν' αποδεχθούμε ερμηνείες αυθαίρετες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας προς τους Έλληνες λειτουργούς των Ευρωπαϊκών Θεσμών στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τρίτη στις Βρυξέλλες.Στην έδρα της Επιτροπής, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και ότι εμπράκτως αποδεικνύει ότι ευνοεί την προοπτική της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό πρέπει η πΓΔΜ να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως στο Σύνταγμά της, σημείωσε ο Π. Παυλόπουλος. «Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ. Μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι να κυρωθεί η Συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων δεν έχει τελειώσει τίποτα, λέγοντας πως «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται, κατ' ουδένα τρόπο, να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ».
Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας «ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου» -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000»- και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες και οι οποίες πρέπει να γίνονται απ' όλους πλήρως σεβαστές. «Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ», ανέφερε ο Π. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι ως προς την ΑΟΖ η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας.
Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα με την επιδίωξη το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της ΕΕ, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων», ανέφερε ο Π. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ενώ θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ.
Εξάλλου, ο Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει καθημερινώς το παράδειγμα ενός κράτους-μέλους με γνήσια ευρωπαϊκή συνείδηση και συνέπεια, υπενθυμίζοντας ότι κατά την πρόσφατη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση «εμείς, οι Έλληνες, αποδείξαμε ότι είμαστε συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι, αφού επιλέξαμε, δίχως κανένα δισταγμό, να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια και ν΄αγωνισθούμε για το μέλλον της, πληρώνοντας μάλιστα βαρύ τίμημα θυσιών ακόμη και για λάθη, τα οποία δε θα μπορούσαν να μας καταλογισθούν».
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Ελλάδα βγαίνει σιγά - σιγά από την κρίση και αντικρίζει το μέλλον της με μεγαλύτερη αισιοδοξία και με τους Έλληνες ενωμένους στους μεγάλους Εθνικούς Στόχους. «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε όχι μόνο την Ευρωπαϊκή μας προοπτική αλλά και την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, στον ανηφορικό δρόμο της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος», ανέφερε ο Π. Παυλόπουλος.
Ενόψει των «εξαιρετικά κρίσιμων» Ευρωεκλογών, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε την «αγωνία» ως προς την εκπλήρωση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, της ΕΕ, «ιδίως υπό τις σημερινές προκλήσεις και τα επικίνδυνα φαινόμενα λαϊκισμού, που επιχειρούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και να επιφέρουν την κατάρρευσή του».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξήρε το έργο της ΕΕ και την εν γένει παρουσία της Ευρώπης στα παγκόσμια δρώμενα. Σε ό,τι αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, τόνισε ότι ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων - δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική - πρέπει αμέσως να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί διαμόρφωσης αποτελεσματικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Σε ότι αφορά την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού που, δυστυχώς, ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, που έχουν στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.
πηγή
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων