ΥΠΟΙΚ: Τριπλό 'μπλόκο' στις πληρωμές με μετρητά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΥΠΟΙΚ: Τριπλό 'μπλόκο' στις πληρωμές με μετρητά

16:05 | 17/12/18

Μείωση του ορίου συναλλαγών με μετρητά αύξηση του ορίου για το αφορολόγητο και κυνήγι για επαγγελματικούς λογαριασμούς επιστρατεύει το ΥΠΟΙΚ για την αύξηση χρήσης του "πλαστικού χρήματος"

Σε νομοθετική ρύθμιση που θα περάσει μάλλον μαζί με τις αλλαγές στο εξωδικαστικό αναμένεται να θεσμοθετείται η περαιτέρω μείωση του ορίου για συναλλαγές σε μετρητά από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα σε 300 ή ακόμη και 200 ευρώ. Ο προφανής στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να μειωθούν οι συναλλαγές με μετρητά ειδικά για αγαθά και υπηρεσίες μεσαίας αξίας και αντίστοιχα να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που καταγράφονται από τις τράπεζες και μπορούν να ελεγχθούν ευκολότερα από τις φορολογικές αρχές.

Ως πρόσθετο μέτρο στην ίδια κατεύθυνση μελετάται και η αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλεκτρονικών συναλλαγών για την κατοχύρωση του αφορολόγητου σε μισθωτούς συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται τα ποσά που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω πλαστικού χρήματος να διαμορφωθούν ως εξής:
  • Στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
  • Στο 20% του συνολικού εισοδήματος για ποσά από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
  • Στο 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.
Με βάση τα αποτελέσματα που έχει συγκεντρώσει το ΥΠΟΙΚ από τα δύο πρώτα χρόνια της εφαρμογής του μέτρου για το χτίσιμο του αφορολόγητου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών διαπιστώθηκε ότι τα σχετικά χαμηλά όρια που αποφασίστηκαν αρχικά καλύπτονται σχετικά εύκολα από τους φορολογούμενους από τους πρώτους μήνες του χρόνου. Τούτο με δεδομένο ότι αθροίζεται το σύνολο των συναλλαγών που γίνονται με μόνη εξαίρεση τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Στην συνέχεια για ένα μεγάλο αριθμό φορολογούμενων ο ρυθμός χρήσης πλαστικού χρήματος μειώνεται δείγμα του ότι γίνεται κάποια συναλλαγή με τον έμπορο ή τον πάροχο υπηρεσιών για την μείωση της τιμής που οδηγεί σε μη απόδοση ΦΠΑ .

Για τον λόγο αυτό εξετάζεται με τροπολογία να περάσει και μια μικρή σχετικά αύξηση του ορίου για το χτίσιμο του αφορολόγητου ώστε να αυξηθούν αντίστοιχα και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές .

Δεδομένο πάντως είναι ότι και με τα νέα όρια αν ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

Κυνήγι για POS και επαγγελματικό λογαριασμό

Στην άλλη πλευρά το υπουργείο οικονομικών έδωσε μέσα στην περασμένη εβδομάδα την τελευταία προθεσμία μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου για να δηλωθεί από τους επαγγελματίες τραπεζικός λογαριασμός . Στους λογαριασμούς αυτούς θα συγκεντρώνονται τα ποσά από την πώληση χονδρική ή λιανική αγαθών και υπηρεσιών ώστε οι εμπορικές τράπεζες να μπορούν να χαρακτηρίζουν ως καταναλωτική δαπάνη για το αγοραστή την κάθε πληρωμή που γίνεται προς τον συγκεκριμένο λογαριασμό . Χωρίς να έχει δηλωθεί επαγγελματικός λογαριασμός οι δαπάνες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως δαπάνες και εξ αυτού μπορούν να υπάρξουν φορολογούμενοι που θα πληρώσουν επιπλέον φόρο γιατί δεν εμφανίζονται να κάλυψαν το αφορολόγητο .

Μετά τις 15 Ιανουαρίου οι έλεγχοι θα ενταθούν και όσοι εντοπιστούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες να ην έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμο 1000 ευρώ . Σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση επαγγελματικού Λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται στους Υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ.

Μαζί με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς κυνήγι θα πέσει και για όσους θα έπρεπε να έχουν προμηθευτεί και να λειτουργούν POS Οι παραβάτες και σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίσουν διοικητικό πρόστιμο 1500 ευρώ.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών