«Ανοιχτά και ασφαλή τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Ανοιχτά και ασφαλή τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα»

19:45 | 9/1/19

Ένωση Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας: Να μην τρομοκρατείται ο κόσμος

«Ανοιχτά, σε πλήρη λειτουργία, με τη χιονοκάλυψη στο 100% και με τους δρόμους που οδηγούν σε αυτά να είναι απόλυτα ασφαλείς για τους επισκέπτες» είναι τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, όπως
διαβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της τριμελούς επιτροπής της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης, απευθύνοντας έκκληση «να μην τρομοκρατείται ο κόσμος» με ανακριβείς πληροφορίες.

«Όταν χιονίζει στις πόλεις, σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούνται προβλήματα είτε μικρά είτε μεγάλα. Όμως, οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι οι δρόμοι που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα είναι σχεδόν πάντα καθαροί. Αποχιονίζονται διαρκώς, με τους χειριστές των σχετικών μηχανημάτων να διαθέτουν υψηλή εμπειρία, αλλά και τους υπεύθυνους τοπικούς άρχοντες να γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να πράξουν για να μην προκύψουν προβλήματα για τους επισκέπτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεφούσης. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους φανατικούς των χειμερινών σπορ, αλλά και τις οικογένειες που αγαπούν το χιονισμένο τοπίο να μη διστάζουν να εκδράμουν στα βουνά, φροντίζοντας βεβαίως να έχουν στις αποσκευές τους και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αναφορικά με την κίνηση και τους τζίρους στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Λεφούσης επισήμανε ότι «και φέτος το νόμισμα έδειξε ότι έχει δύο όψεις». Διευκρίνισε ότι στη Νότια Ελλάδα κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η πληρότητα στις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένα χιονοδρομικά κέντρα άγγιξε σχεδόν το 100%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 80%, λόγω έλλειψης χιονιού.

Υπογράμμισε ότι η επισκεψιμότητα στα χιονοδρομικά κέντρα την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα στη Νότια Ελλάδα, αλλά στον αντίποδα, σε αυτά της Βόρειας Ελλάδας καταγράφηκε υποχώρηση σε ποσοστό άνω του 50%, κυρίως λόγω της απουσίας χιονιού εκείνες τις μέρες. «Σε πλήρη λειτουργία τέθηκαν τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας από τις 3-4 Ιανουαρίου 2019, οπότε και η χιονοκάλυψη άρχισε να αγγίζει υψηλά επίπεδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, στη συνέχεια κοινή συνισταμένη αποτέλεσε το γεγονός ότι «κατακρημνίστηκε η κίνηση στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας την περίοδο των εορτών των Φώτων, με τις ακυρώσεις από τους εκδρομείς να ξεπερνούν το 25% και την επισκεψιμότητα να παρουσιάζει υποχώρηση σε ποσοστό άνω του 50%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα».

Κληθείς να διατυπώσει την εκτίμησή του για το σύνολο της τρέχουσας σεζόν για τα χιονοδρομικά κέντρα, ο κ. Λεφούσης επεσήμανε ότι αν και ακόμη είναι νωρίς για να δοθούν τελικά νούμερα, ωστόσο, «στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι ο τζίρος των χιονοδρομικών κέντρων στη Β. Ελλάδα θα καταγραφεί μειωμένος σε ποσοστό 30%, σε σχέση με την περσινή σεζόν, ενώ στη Νότια Ελλάδα θα σημειωθεί υποχώρηση κατά 10%».

Μάλιστα διευκρίνισε ότι «αυτή η εκτίμηση διατυπώνεται με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Οι προγνώσεις μιλάνε για απανωτά κύματα χιονόπτωσης τους επόμενους δύο μήνες στη χώρα μας, εξέλιξη που εάν επαληθευτεί θα λειτουργήσει θετικά για τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα συνεχιστεί η τρομοκρατία των πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λεφούσης εξέφρασε εκ νέου τον προβληματισμό του για το μέλλον των χιονοδρομικών κέντρων στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν καλυφθούν και φέτος τουλάχιστον τα λειτουργικά έξοδα για τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, θα είμαστε ικανοποιημένοι».

Στη διάρκεια των εορτών το 60% του ετήσιου τζίρου στα χιονοδρομικά
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 60% του συνολικού ετήσιου τζίρου στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, γίνεται στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Τονίζεται ότι ο τζίρος ανά επίσκεψη (για εξοπλισμό, μεταφορά, διανυκτέρευση, διατροφή κ.ά.) σε ένα από τα 18 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, εκ των οποίων τα 10 στη Β. Ελλάδα, υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Λεφούσης, στα 100 ευρώ, με τον συνολικό ετήσιο να υπολογίζεται έτσι στα 50-60 εκατ. ευρώ και με τον κλάδο να αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε άλλες επιχειρήσεις.

Τα χιονοδρομικά της Β. Ελλάδας με μια ματιά
Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 190 χιλιόμετρα χιονοδρομικές πίστες και περισσότεροι από 30 τουριστικοί αναβατήρες, εκ των οποίων 10 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα 75.000 ατόμων/ώρα. Συνολικά στη Β. Ελλάδα λειτουργούν δέκα χιονοδρομικά κέντρα, από τα οποία πολλά έχουν τοπικό χαρακτήρα, ενώ είναι και ορισμένα που αποτελούν πόλο έλξης για εκδρομείς από όλη την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν απέχει 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Έδεσσας, 140 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 570 από την Αθήνα. Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, τόσο για την ποιότητα του χιονιού του, όσο και για τη μεγάλη διάρκεια λειτουργίας του (λειτουργεί την περίοδο Νοεμβρίου-Μαΐου).

Το κέντρο αναπτύσσεται στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας, που είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων. Λειτουργούν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων, δύο πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, πέντε πίστες δύσκολες, τρεις εύκολες και ισάριθμες για τους λιλιπούτειους φίλους του χιονιού.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, στη θέση «Παπά Χωράφι» και σε υψόμετρο βάσης 1450 μέτρων. Οι εγκαταστάσεις του απέχουν από τον οικισμό Ελατοχώρι 8 χλμ., ενώ από την πόλη της Κατερίνης η απόσταση είναι 36 χλμ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φίλων του σκι και του χιονιού. Υπάρχει χώρος υποδοχής επισκεπτών, «σαλέ» 600 τ.μ. περίπου, συρόμενος αναβατήρας μήκους 700 μέτρων και σε υψόμετρο 1.800 μέτρων και baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας απέχει 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά μέσα στην «καρδιά» της Πίνδου στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και εκτείνεται σε υψόμετρο από 1788 μ. έως 2110 μ. Διαθέτει 16 συνολικά πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά απέχει 26 χιλιόμετρα από τις Σέρρες και 110 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε υψόμετρο 1847 μέτρων στο ορεινό όγκο Βροντούς και λειτουργεί από το 1978. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο κατασκήνωση, το «mountain summercamp», για παιδιά από οκτώ έως και 15 ετών.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο από 1430 έως 2005 μ. και απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Υπάρχουν συνολικά πέντε πίστες, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου

Στη Βίγλα-Πισοδέρι, το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 19 χλμ από την πόλη της Φλώρινας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1600- 1900μ. στη διάβαση Βίγλας-Πισοδερίου, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, στη συμβολή των βουνών Βέρνου και Βαρνούντας. Λειτουργούν δέκα πιστές όλων των επιπέδων δυσκολίας, πέντε αναβατήρες, τρεις συρόμενοι και δύο εναέριοι καθώς και ένα baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι απέχει 22χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, βρίσκεται σε υψόμετρο 1610 μ. έως 1880 μ. στο όρος Βέρνο στην περιοχή Οξιά και λειτουργούν ένας συρόμενος μονοθέσιος αναβατήρας και ένα baby lift, που εξυπηρετούν τις πέντε πίστες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παγγαίου ή αλλιώς Κοιλάδα του Ορφέα, απέχει 42χλμ. από την πόλη της Καβάλας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1780 μ., ενώ είναι ένα από τα μικρότερα χιονοδρομικά της χώρας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Προφήτης Ηλίας ή Πολιτσιές, απέχει μόλις 4χλμ από το Μέτσοβο, έχει εύκολες πίστες και σε μικρό μήκος. Βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι και αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 1360 έως1620μ. με έκταση 25 χλμ. από την κορυφή Μαυροβούνι/Φλέγγα που βρίσκεται σε υψόμετρο 2160 μ. Τους επισκέπτες οδηγούν στις πίστες τρεις συρόμενοι αναβατήρες (πιάτο ή άγκυρα), 700 μ., 550 μ. και 150 μ., αντίστοιχα

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ. Απέχει 24 χιλ. από τη Βέροια, 20 χιλ. από Νάουσα, 95 χιλ. από Θεσσαλονίκη και 74 χιλ. από Κοζάνη. Διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων, πολλούς και συγχρόνους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές και πίστες δρόμων αντοχής, με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών