12:47 | 19/1/19
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης εκμυστηρεύεται τις επιθέσεις που δέχθηκε (και δέχεται) για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών και τονίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω μην λαμβάνοντας υπόψιν το πολιτικό κόστος
Αφορμή για τη συνέντευξη που θα διαβάσετε παρακάτω είναι μία ομιλία αν μην τι άλλο όχι ιδιαίτερη συνηθισμένη για τα δεδομένα του ελληνικού κοινοβουλίου. Η ομιλία του Χρήστου Καραγιαννίδη στη Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη εμπεριείχε πολλές προσωπικές αναφορές και μεγάλες ποσότητες συναισθήματος το οποίο στην κορύφωσή του εκφράστηκε με μία γροθιά στο βήμα κατά το τέλος.Ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στο Νews 24/7 για τις επιθέσεις που δέχθηκε ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλώνει ότι δεν φοβάται παρά τις απειλές και αναλύει την πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
Είδαμε ότι η ομιλία σας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά. Προφανώς αυτό "ακουμπά" στην Συμφωνία των Πρεσπών...
"Το συναίσθημα είχε κάνει με την πίεση που νιώθουμε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν λέω πίεση δεν εννοώ φυσικά την πολιτική αλλά αυτή που προκύπτει από τις απειλές και του εκβιασμούς. Τις τελευταίες ημέρες έχω πάρει διάφορα μηνύματα, κάποια από αυτά τα κοινοποίησα και στο facebook. Με απείλησαν ότι θα μου κόψουν το κεφάλι, ότι θα με κρεμάσουν, ότι η οικογένειά μου κινδυνεύει, ότι θα μου κάψουν το σπίτι.
Είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι και έχουν τέτοιο θράσος που ότι κάνουν το κάνουν με το όνομά τους γιατί θεωρούν ότι δεν θα διωχθούν. Δεν φοβήθηκα όμως, δεν φοβάμαι και δεν πρόκειται να φοβηθώ. Για μένα θέματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ταυτοτικά και βρίσκονται στον πυρήνα της ιδεολογίας μου".
Είστε Μακεδόνας βουλευτής της Συμπολίτευσης. Τι λέτε στους συντοπίτες σας λοιπόν γι' αυτήν τη συμφωνία;
"Πρώτα απ' όλα είναι μία συμφωνία που βάζει τέλος στους εθνικισμούς εκατέρωθεν. Είναι επίσης μία συμφωνία πρότυπο σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον παγκόσμιο χώρο, για μένα αποτελεί παράδειγμα. Μέσα από μία έντιμη, λοιπόν, διαπραγμάτευση, τα δύο μέρη κατέληξαν σ' έναν αποδεκτό συμβιβασμό. Βάζει, επίσης, τέλος και στην ιστορικές αναλήθειες της άλλης πλευράς. Σε καιρό ειρήνης μία άλλη χώρα αλλάζει το όνομα και το σύνταγμά της αφαιρώντας όλα τα εθνικιστικά σύμβολα αλλά και τους μύθους. Αλλάζουν ονόματα σε οδούς, πλατείες και αεροδρόμιο. Και όλα αυτά χωρίς πόλεμο. Η συμφωνία θα επιφέρει σταθερότητα στην περιοχή που έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα από τους εθνικισμούς πολλά χρόνια τώρα. Ολοι μαζί στα Βαλκάνια θα έπρεπε να επιζητούμε μία τέτοια εξέλιξη".
Ηδη φαίνεται όμως ότι θα έχετε μεγάλο πολιτικό κόστος...
"Aυτοί που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο κρύβονται πίσω από τα πράγματα και πίσω από το βέτο. Και γνωρίζοντας ότι θα έχουν πολιτικό κόστος έβαζαν το θέμα στην άκρη και υποδαύλιζαν τον εθνικιστικό αίτημα. Είναι πρώτη φορά που ένα κόμμα αναλαμβάνει ξεκάθαρα το πολιτικό κόστος. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να γίνουν όσα γίνονταν πιο παλιά. Η Συμφωνία ήταν το δικαιότερο πράγμα που μπορούσε να υπάρξει."
Με στήριξη μόλις 151 βουλευτών μέχρι που μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση; Θα φτάσετε μέχρι τον Οκτώβριο;
"Θα φέρω ως παράδειγμα την κυβερνητική θητεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος κυβέρνησε επί τρία και πλέον χρόνια με μικρή πλειοψηφία. Εμείς θα πάμε μέχρι τον Οκτώβριο, τότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Και είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που το κάνει παρά την πολύ μεγάλη πίεση από την αντιπολίτευση. Θα πάμε μέχρι τότε γιατί έχουμε να φέρουμε εις πέρας έργο με σαφές κοινωνικό πρόσημο το οποίο θα συμβάλλει στην αντιστροφή της κοινωνικής καταστροφής που συντελέστηκε στα μνημονιακά χρόνια. Θα υλοποιηθεί λοιπόν το πρόγραμμά μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε νωρίτερα σε εκλογές".
Σας κατηγορούν-και ίσως όχι άδικα-ότι και εσείς, ως κόμμα, ξεπεράσατε τα όρια της διαμαρτυρίας στα χρόνια των δύο πρώτων μνημονίων... Δεν έχουν βάση αυτές οι κατηγορίες;
"Εδώ υπήρξε συνάδελφό σας που επικαλείται εξώφυλλο του περιοδικού unfollow για να αποδείξει κάτι τέτοιο. Ως γνωστόν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το unfollow. Αν μου βρει κάποιος ότι έστω μία φορά έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ τέτοιου είδους αφίσες, θα παραιτηθώ. Αν υπάρχει έστω μία προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κόσμο που αφορά τις πολιτικές συγκεντρώσεις άλλων κομμάτων, θα παραδώσω την έδρα μου. Υπάρχουν, αντίθετα, καταδίκες για το περιστατικό με τον κύριο Χατζηδάκη αλλά και γι' αυτό με τον κύριο Πάγκαλο, με δελτία τύπου που εκδόθηκαν την ημέρα των επιθέσεων. Θέλουν απλά να μας πείσουν ότι είμαστε όλοι οι ίδιοι και ότι όλοι τα ίδια κάνουν. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και σώφρονες φωνές στη Νέα Δημοκρατία. Η καταδίκη λοιπόν είναι ξεκάθαρη και δεν έχει αστερίσκους".
Ποια είναι η τελική γεύση που σας αφήνει η συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ; Σας ασκήθηκε κριτική και εξ δεξιών και εξ αριστερών;
"Σ' ένα βαθμό καταλαβαίνω την κριτική που μας ασκήθηκε. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι καθορίσθηκε ένα πλαίσιο συνεργασίας που σε γενικές γραμμές τηρήθηκε μέχρι σήμερα. Ξέραμε ότι η θέση των ΑΝΕΛ για τις Πρέσπες θα είναι διαφορετική. Στην εν λόγω συνεργασίας υπήρξαν καλές αλλά και δυσάρεστες στιγμές, επετεύχθη όμως ο στόχος της εξόδου από τα μνημόνια έτσι ώστε η χώρα να μπει σ' ένα ξέφωτο στο οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίζει μόνη της. Ξεκατίνιασμα δεν θα κάνουμε, αναλάβαμε να φέρουμε εις πέρας μία πολιτική δουλειά για να ανέβει σκαλοπάτια η χώρα".
Η επόμενη μέρα στη χώρα σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες ποια θα είναι; Με ποιον θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν βγει πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και με δεδομένα ότι θα δύσκολα θα υπάρξει αυτοδυναμία;
"Προφανώς όσοι νομίζουν ότι από εδώ και πέρα μπορούν να προκύψουν αυτοδυναμίες στην Ελλάδα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αρα, πρέπει να διαμορφωθεί μία κουλτούρα συνεργασιών και πολιτικών συναντήσεων που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να μετακινηθεί προς τα αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλου είδους συνεργασίες δεν μπορεί να κάνει. Υπάρχουν και σχήματα που βρίσκονται προσώρας εκτός Βουλής. Είναι πάντως σαφές ότι πρέπει να σχηματιστεί ένα μέτωπο απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό αλλά και σε μία δεξιά η οποία φαίνεται ότι δεν έχει κατανοήσει γιατί φτάσαμε στην κρίση. Θα πρέπει η αριστερή σοσιαλδημοκρατία, όχι μία οποιαδήποτε σοσιαδημοκρατία, να συνεννοηθεί μαζί μας με στόχο μία πορεία προς τα αριστερά έτσι ώστε να μετασχηματίσουμε την πατρίδα μας αλλά και την Ευρώπη στο βαθμό που μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις".
Νίκος Γιαννόπουλος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων