Δένδιας vs Άδωνι, αλλά στο τέλος όλοι μαζί με τον Κυριάκο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Δένδιας vs Άδωνι, αλλά στο τέλος όλοι μαζί με τον Κυριάκο

09:45 | 29/1/19

Οι ερμηνείες δηλώσεων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου πήγαν να ανοίξουν νέο εσωκομματικό θέμα, το οποίο το Μοσχάτο θέλησε να κλείσει, ενώ ο ίδιος με δήλωση του επέμεινε στην κριτική στον αντιπρόεδρο, τονίζοντας τη στήριξη σε Μητσοτάκη

“ΝΔ χωρίς εσωκομματικά, χωριάτικη χωρίς φέτα” έλεγε παλαιός και έμπειρος πολιτικός συντάκτης. Η κεντροδεξιά παράταξη είχε άλλωστε διαχρονικά έντονο ρεπορτάζ με τις βαρονίες, τους δελφίνους και τις διαρκώς εναλλασσόμενες συμμαχίες και κόντρες μεταξύ καραμανλικών και μητσοτακικών και αργότερα ντορικών και σαμαρικών.

Η συγκεκριμένη περίοδος, επί Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι σχετικά μία από τις πιο ήρεμες εσωκομματικά περιόδους. Ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει εσωκομματική αντιπολίτευση και η προοπτική των εκλογών και της επιστροφής στην εξουσία συσπειρώνει τους γαλάζιους, που έχουν κι εκείνοι όμως παράδοση στα συντροφικά μαχαιρώματα.

Κάτω από την επιφάνεια βέβαια υποβόσκουν εντάσεις, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Δημοσίως όμως πάει πολύς καιρός από τότε που κάποιος επιτέθηκε ευθέως ειδικά στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, καθώς κανείς δε θέλει να χρεωθεί την κατηγορία εσωστρέφειας την ώρα που δίδεται η μάχη της συσπείρωσης με στόχο την εκλογική νίκη και την αυτοδυναμία.

“Οι βουλευτές είναι πάντα με αυτόν που κερδίζει” έλεγε άλλωστε θυμόσοφα έμπειρο γαλάζιο στέλεχος και καθώς άπαντες προσδοκούν νίκη στις επόμενες εκλογές, το μόνο διακύβευμα είναι η διασφάλιση της έδρας, μίας θέσης και για τους πρωτοκλασάτους της όποιας επιρροής.

Οι καραμανλικοί εξάλλου έχουν επιλέξει εξαρχής την ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δε σαμαρικοί πιέζουν δια της συμπολιτεύσεως και όχι της αντιπολιτεύσεως, ενώ το Μοσχάτο θέλει να “σβήνει” όποιες διαφωνίες στο παρασκήνιο, επικαλούμενο την ανάγκη ενότητας.

Οπωσδήποτε πάντως πολλοί και στην ηγετική ομάδα μάλλον δεν είδαν με καλό μάτι την εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου διαφώνησε ευθέως με τη σύνθετη ονομασία και λίγο πολύ ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση μίας κυρωθείσας συμφωνίας, ενώ στη συνέχεια από το γραφείο του πέρασαν περίπου 20 βουλευτές της ΝΔ σε μία επίδειξη εσωκομματικής επιρροής. Ούτε είδαν με καλό μάτι πολλοί στη ΝΔ τη διαχείριση του συλλαλητηρίου (στο οποίο πάντως είχαν δώσει το παρόν πλείστα γαλάζια στελέχη) από το λαλίστατο αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη, στον οποίο πολλοί καταλογίζουν προσωπική ατζέντα για την επόμενη ημέρα και επικίνδυνο παιχνίδι με την ακροδεξιά.

Καθώς όμως απέναντι στον αντιπρόεδρο και τον πρώην πρωθυπουργό οι περισσότεροι τηρούν μία στάση εύγλωττης σιωπής, η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Β΄Αθηνών της ΝΔ Νίκου Δένδια προκάλεσε αίσθηση. Ο κ.Δένδιας (ο οποίος βεβαίως υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά και εφαρμοστής του δόγματος “νόμος και τάξη”) αρχικά μιλησε με σκληρή γλώσσα απέναντι στη ΧΑ, στη συνέχεια επιχειρηματολόγησε υπέρ του ότι η ΝΔ έχει διαπραγματευθεί σύνθετη ονομασία στο παρελθόν και τέλος σε συνέντευξη του στα Παραπολιτικά τόνισε ότι κυρίαρχη στη ΝΔ είναι η κεντροδεξιά, αλλά εάν επικρατήσουν οι «εθνικιστές και οι λαϊκιστές»το κόμμα θα πάει στο.. 18%.

Η αναφορά στο ιστορικό χαμηλό της ΝΔ επί Σαμαρά στις πρώτες εκλογές του 2012, ερμηνεύθηκε ως ξεκάθαρη αιχμή προς τους σαμαρικούς. Ο κ.Δένδιας σχολίασε επίσης ότι στο ΣΥΡΙΖΑ “τους βολεύει να λένε ότι δεν είμαστε αυτό που είμαστε, να μας περιγράφουν σαν κάτι άλλο, σαν ένα ακροδεξιό γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές. Εμείς δεν είμαστε αυτό το πράγμα. Ούτε με τον παρόντα αρχηγό ούτε διαχρονικά ήμασταν αυτό το πράγμα”.

Ο κ.Δένδιας είναι σαφές ότι επιφυλάσσει για εαυτόν το ρόλο ενός “αντί- Άδωνι” που θα εκφράσει όσους ενοχλούνται με τις ιδεολογικές εμμονές και τις προσωπικές στρατηγικές του αντιπροέδρου και που ανησυχούν ότι διώχνει κεντρώους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους και “αδωνοποιεί” τη ΝΔ. Πάντως τα βέλη του δεν είχαν στόχο τον κ.Μητσοτάκη και ούτε τα εξέλαβαν έτσι στο Μοσχάτο: Εξάλλου ο κ.Δένδιας, που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ, διαχώρισε απολύτως τν κ.Μητσοτάκη από την ακροδεξιά και από τα στελέχη τα οποία αφορούσαν οι αιχμές του.

Οι διαστάσεις όμως που έλαβαν οι ερμηνείες των δηλώσεων Δένδια και ιδίως όσες τον έφεραν να πλασάρεται από τώρα ως ένας πιθανός δελφίνος για το μέλλον, οδήγησαν το Μοσχάτο στην απόφαση να κλείσει το θέμα. Και ερωτηθείσα σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες η εκπρόσωπος Μαρία Σπυράκη είπε με νόημα:“Είναι σαφές ότι η ΝΔ στην υπόθεση της συζήτησης της συμφωνίας των Πρεσπών πήγε συντεταγμένη με στέρεη επιχειρηματολογία και ψήφισε κατά και αυτό το μήνυμα είναι καθαρό. Επαναφέρω τα όσα είπε ο κ.Μητσοτάκης σε εκείνη τη συζήτηση, είναι ο πρόεδρος της ΝΔ και πίσω από την άποψη του στοιχήθηκε η ΝΔ και σε σχέση με το μείζον αυτό θέμα και συνολικά. Άλλη συζήτηση δεν είναι ώρα να κάνουμε”.

Στη συνέχεια και ο ίδιος ο κ.Δένδιας προέβη σε δήλωση, πασιφανώς σε συνεννόηση με το Μοσχάτο, θέλοντας να κόψει κάθε “χρήση” των δηλώσεων του από το ΣΥΡΙΖΑ.

“Η ΝΔ είναι παράταξη που ιστορικά επεκτείνεται από τιςπαρυφές της Κεντροαριστεράς μέχρι την εντός του συνταγματικού τόξου Δεξιά. Οσάκις παρέκκλινε συρρικνώθηκε. Εγγύηση ότι το κέντρο βάρους του ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού της παράταξης παραμένει σταθερό, επαναλαμβάνω ότι είναι ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συντεταγμένα δίνουμε τη μάχη για να απαλλαγούμε από την χειρότερηκυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος.

Τα λοιπά εκ του πονηρού...” δήλωσε ειδικότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Μία δήλωση που ερμηνεύεται ως εξής: Επιμένει στην πολιτική κριτική του προς Γεωργιάδη, τον διαχωρίζει όμως από Μητσοτάκη, τον οποίο και δηλώνει ότι στηρίζει, τονίζοντας με νόημα ότι το στίγμα το δίνει ο πρόεδρος. Μία στάση που μάλλον εξυπηρετεί και τον κ.Μητσοτάκη, καθώς εάν ο κ.Γεωργιάδης θεωρείται χρήσιμος για να απευθύνεται σε σκληρά δεξιά κοινά, κάποιος πρέπει να απευθυνθεί και στα πιο κεντρώα...

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών