19:05 | 21/1/19
Παρακολουθείστε ζωντανά την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα την κύρωση της Συμφωνίας με την πΓΔΜ
Στην Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής συζητείται από σήμερα η Συμφωνία των Πρεσπών, πριν οδηγηθεί στην Ολομέλεια του σώματος.Η συζήτηση ξεκίνησε γύρω στις 17:30 και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, με την συζήτηση στην Ολομέλεια να ξεκινά το πρωί της Τετάρτης και την ψηφοφορία να διεξάγεται το βράδυ της Πέμπτης.
Παρακολουθείστε ζωντανά την συνεδρίαση της Επιτροπής.
Η αντιπολίτευση ζήτησε να κατατεθεί στην Βουλή το σύνολο του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας μετά τις προβλεπόμενες στην Συμφωνία των Πρεσπών συνταγματικές αλλαγές, αλλά κι η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος κι η Χρυσή Αυγή κατήγγειλαν σε υψηλούς τόνους την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανανέωση της σύνθεσης της Επιτροπής με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί για λίγα λεπτά.
Ο Νίκος Δένδιας εκ μέρους της ΝΔ ζήτησε να κατατεθεί το κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας, αλλά κι η επιστολή Κοτζιά στον πρωθυπουργό παρατηρώντας ότι σε αυτήν «θρυλείται ότι περιέχονται απόψεις, θέσεις, αντιλήψεις γεγονότα, απαραίτητα για να σχηματίσουμε άποψη». Ο Ν. Δένδιας αιτήθηκε επίσης να έρθει στην Επιτροπή ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς και να του ζητηθούν εξηγήσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών την οποία διαπραγματεύτηκε κι υπέγραψε.
Ο Π. Καμμένος χαρακτήρισε «παράνομη» την σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών κι Άμυνας επισημαίνοντας ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει την διαδικασία της κλήρωσης μεταξύ των ανεξαρτήτων βουλευτών. Ο Π. Καμμένος σημείωσε ότι θα έπρεπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να έχει στείλει πρώτα επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές για την υπόδειξη των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή.
«Διαλύθηκε μία κοινοβουλευτική ομάδα και κινδυνεύουν κι άλλες γιατί γίνονται μεταγραφές» σχολίασε ο Π. Καμμένος παρατηρώντας ότι η τελική σύνθεση της Επιτροπής «υποκρύπτει μεθόδευση». Ο Π. Καμμένος ζήτησε κι αυτός να κατατεθούν οι συνταγματικές αλλαγές που έγιναν στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της ΔΗΣΥ ζήτησε κι αυτός την κατάθεση και της επιστολής Κοτζιά και του κειμένου του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας καθώς και των συνταγματικών νόμων. Ο Αν. Λοβέρδος σημείωσε ότι θα έπρεπε στο κείμενο του νομοσχεδίου να περιλαμβάνεται κι η ρηματική διακοίνωση στα Αγγλικά και στα Ελληνικά. Ο Αν. Λοβέδρος επέκρινε επίσης την κυβέρνηση γιατί δεν κατατέθηκε ταυτόχρονα με την Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί συμβατικό όρο της ίδιας της Συμφωνίας.
Ο Νίκος Ξυδάκης του ΣΥΡΙΖΑ παρότρυνε «ας μην κάνουμε δικολαβία σε αυτήν την κορυφαία στιγμή» και σημείωσε ότι «έχει δοθεί πολιτική και θεσμική απάντηση» στο ζήτημα της κατάθεσης της επιστολής παραίτησης Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό.
Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «πολιτικά λύνονται τα πολιτικά ζητήματα κι όχι με διαδικαστικά κόλπα», ενώ εξέφρασε την διαφωνία του με την κλήση του Ν. Κοτζιά στην Επιτροπή καθώς η Συμφωνία «δεν είναι θέμα Κοτζιά», αλλά του συνόλου της κυβέρνησης.
Ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων ζήτησε σεβασμό των διαδικασιών και σημείωσε ότι «γι’ αυτό το παλιόχαρτο έχει διαλυθεί μία κοινοβουλευτική ομάδα αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Γ. Κατρούγκαλος: Επιχειρήματα κι όχι κραυγές
«Επιχειρήματα κι όχι κραυγές» ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στην συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίες» τα διαδικαστικά και θύμισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση και κύρωση στην Βουλή.Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι με την ρηματική διακοίνωση η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας «ρητά μας διαβεβαιώνουν ότι τηρήθηκε η συνταγματική τάξη», κάτι που «μας εξασφαλίζει απολύτως». Όσον αφορά το ζήτημα της ταυτόχρονης συζήτησης και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η πρόσκληση ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ θα γίνει μόνο αν έχει προηγηθεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων και στην συνέχεια θα κατατεθεί το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ προς κύρωση.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης ζήτησε «διάλογο επί της ουσίας» σχολιάζοντας ότι «γίνονται μάχες χαρακωμάτων για να μην διαλευκανθούν τα επιχειρήματα».
πηγή
Σχετικές ετικέτες:βουλήΔημοκρατία Βόρειας ΜακεδονίαςΠΓΔΜΠολιτικήΣκόπια
Σχετικά άρθρα