Για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ επιμένει η ΝΔ- Πιο κοντά το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ επιμένει η ΝΔ- Πιο κοντά το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας

10:11 | 22/1/19

Σήμερα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ, η οποία θέλει να αναδείξει την “κάλπικη πλειοψηφία” στην ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ θα επιμείνει να κατατεθεί το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ μαζί με το προοίμιο στη Βουλή

Στη μάχη της Βουλής εστιάζει η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εμποδίσει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και να αποδομήσει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, θα επιμείνουν μέχρις εσχάτων ότι το νέο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, του προοιμίου συμπεριλαμβανομένου, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Και αυτό καθώς στη ΝΔ επιμένουν ότι η συμφωνία αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και εκεί (όχι τόσο στο όνομα) εστιάζουν την αντίδραση τους.

“Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα πλήρους διερεύνησης του ζητήματος,ώστε να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται με προειλημμένη απόφαση. Ζητούμε, επομένως, τα ακόλουθα: Να τεθεί στη διάθεση των βουλευτών το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γείτονος χώρας ώστε να δούμε αν οι τροποποιήσεις συνάδουν με το όλο κείμενο. Αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο, να λεχθεί καθαρά και να συνεκτιμηθεί από τους βουλευτές” είπε χαρακτηριστικά χθες ο Νίκος Δένδιας στην επιτροπή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε επίσης ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος έπρεπε να ολοκληρωθεί πριν την κύρωση από την Ελλάδα της Συμφωνίας, παρά ταύτα προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ αφού η Ελλάδα κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

“Εάν όντως η συμφωνία είναι τόσο καλή όσο ισχυρίζεται ο κ.Τσίπρας, γιατί δεν την φέρνουν στη Βουλή;” αναρωτιόταν χαρακτηριστικά στη συνέχεια υψηλόβαθμο γαλάζιο στέλεχος.

Η ΝΔ έχει ζητήσει επίσης να έλθει στην επιτροπή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ελπίζοντας να υποδαυλίσει νέα αντιπαράθεση του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποιος επέλεξε να συμμετάσχει εκείνος στην επιτροπή Εξωτερικών (πράγμα ασύνηθες για πρόεδρο κόμματος) και ο οποίος έχει πλέον... απασφαλίσει κατά του πρώην κυβερνητικού του εταίρου, σε μία προσπάθεια να διασωθεί εκλογικά την ύστατη στιγμή.

Βέβαια η ΝΔ χθες στην επιτροπή είχε εγείρει ζήτημα μαζί με ανεξάρτητους βουλευτές για τον ορισμό του Σπύρου Δανέλλη ως του βουλευτή που θα έπαιρνε τη θεση του εκπροσώπου του Ποταμιου μετά την αποχώρηση του Γιώργου Αμυρά και τη διάλυση της ΚΟ του Σταύρου Θεοδωράκη, επιμένοντας σε κλήρωση. Ο Νίκος Βούτσης όντως προχώρησε σε κλήρωση, η οποία ανέδειξε τον κ.Δανέλλη και τον πιστό στον κ.Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά ως τα δύο επιπλέον μέλη της επιτροπής. Η ΝΔ επίσης δεν αποδέχθηκε το χρονοδιάγραμμα για ψήφιση την Πέμπτη, όμως φυσικά πρακτικά δεν έχει πολλές δυνατότητες παρέμβασης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήθελε και θέλει να εξαντλήσει όλα τα μέσα πίεσης, κυρίως πολιτικής.

Το ενδεχόμενο να καταθέσει η ΝΔ πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης παραμένει πάντα πάνω στο τραπέζι και φαίνεται ότι πλέον εξετάζεται πάρα πολύ σοβαρά. Η αξιωματική αντιπολίτευση φυσικά δε θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση πιστεύοντας όντως ότι θα βρει 151 ψήφους για να ρίξει την κυβέρνηση, καθώς γνωρίζει ότι οι συσχετισμοί στη Βουλή δεν ευνοούν την ψήφιση μίας γαλάζιας πρότασης δυσπιστίας. Το σκεπτικό όμως είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα ενταθεί ακόμη περισσότερο η πίεση σε βουλευτές άλλων κομμάτων που σκέπτονται να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα σε σύσκεψη στο Μοσχάτο και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για Θεσσαλονίκη, όπου στις επτά το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση με στόχο και τη στήριξη του υποψήφιου με τη ΝΔ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, και από όπου αναμένεται φυσικά να αναφερθεί στο Σκοπιανό.

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών