08:38 | 30/1/19
Την αποδόμηση του “σοβαρού, ευρωπαϊκού προφίλ” του πρωθυπουργού επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας προς εταίρους και κοινή γνώμη την ταύτιση του με το Μαδούρο. Στόχος και το σαμποτάζ της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και του “κεντροαριστερού μετώπου”
Η λεγόμενη “στροφή στο ρεαλισμό” του Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015 έφερε τη Νέα Δημοκρατία αντιμέτωπη με ένα στρατηγικό πρόβλημα:Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε τη χώρα από την Ευρώπη όπως προειδοποιούσε ο Αντώνης Σαμαράς. Και όχι μόνο αυτό αλλά ήταν αυτός πλέον που εφάρμοζε μνημονιακή πολιτική και μάλιστα που ολοκλήρωσε πρόγραμμα στήριξης με τις ευλογίες και τους επαίνους των Ευρωπαίων εταίρων.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν έκρυψαν πολλές φορές τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες όχι απλά είχαν αποδεχθεί τον κ.Τσίπρα ως συνομιλητή, αλλά κατά τα παράπονα ιδίως των σαμαρικών τον αντιμετώπισαν μετά τη στροφή του τρίτου μνημονίου πιο... θετικά από ότι τους προκατόχους του.
Η αντίδραση της ΝΔ στη στήριξη Μοσκοβισί στην κυβέρνηση, αλλά και η καταγγελία Μητσοτάκη περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με τη συμφωνία των Πρεσπών, ήταν ενδεικτικές της ενόχλησης για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στον πρωθυπουργό. Το πόσο ευχαριστημένη είναι δε ειδικά η Μέρκελ με την ελληνική κυβέρνηση, που κάποτε της φώναζε “go home”, το γεύτηκε από πρώτο χέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.
Το ζήτημα για τη ΝΔ όμως δεν είναι μόνο η ανοχή των εταίρων, αλλά και η προσπάθεια Τσίπρα να απευθυνθεί και σε πιο κεντρώα, μετριοπαθή, ευρωπαϊκά κοινά και στον επιχειρηματικό κόσμο, έχοντας προ πολλού απεκδυθεί το μανδύα του “επαναστάτη” και φορώντας κοστούμι ευρωπαϊκό- έστω και χωρίς γραβάτα.
Ταυτόχρονα το Μοσχάτο προβληματίζει η προσπάθεια Τσίπρα να ηγηθεί ενός μετώπου της κεντροαριστεράς, έχοντας πια στενές σχέσεις με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και ασκώντας έτσι πίεση στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο είναι ο μόνος πιθανός κυβερνητικός εταίρος σε μία αυριανή κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενδεχομένως ο καθοριστικός παράγων για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Την ώρα δε που ο ΣΥΡΙΖΑ “κλέβει” ένα ακόμη αφήγημα της ΝΔ, λανσάροντας την έξοδο στις αγορές με τους επαίνους των εταίρων, ανοίγει όμως ένα νέο πεδίο αντιπολίτευσης για τη ΝΔ μέσω Βενεζουέλας.
Η ΕΕ έχει ταχθεί απέναντι στο Μαδούρο και στο πλευρό του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, πλην της Αθήνας η οποία σε επίσημο διπλωματικό επίπεδο σφυρίζει αδιάφορα, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Την ευκαιρία να αποδομήσει το “σοβαρό, ευρωπαϊκό προφίλ” του Αλέξη Τσίπρα τόσο στα μάτια των εταίρων όσο και στο εσωτερικό της χώρας, άδραξε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας,Γίρκι Κατάινεν.
Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι προσβάλει την Ελλάδα στηρίζοντας ακόμη και τώρα Μαδούρο και συντάχθηκε με το αίτημα της ΕΕ για “άμεσες και ελεύθερες εκλογές” στη Βενεζουέλα. Εθεσε μάλιστα το ερώτημα: “Τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;”
Πηγές της ΝΔ εξάλλου νωρίτερα επικαλούνταν τη δήλωση Γκουαϊδο, ο οποίος σε συνέντευξη του κάλεσε τον κ. Τσίπρα ή οποιονδήποτε άλλον από τον ΣΥΡΙΖΑνα πάει μαζί του σε νοσοκομεία, φαρμακεία ή σε σχολεία της χώρας ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, για να δει “το πραγματικό πρόσωπο του καθεστώτος Μαδούρο.”
Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι: “Η αλήθεια είναι ότι παρά το κεντροαριστερό προσωπείο που φοράει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα τελευταία, εξακολουθεί να υποστηρίζει ένα από τα πλέον αυταρχικά καθεστώτα στον κόσμο. Ένα καθεστώς που έχει οδηγήσει τους πολίτες στην πείνα και την κοινωνική εξαθλίωση, έχει καταπατήσει κάθε δημοκρατικό θεσμό και δεν διστάζει να καταπνίγει στο αίμα κάθε κινητοποίηση, σκοτώνοντας εν ψυχρώ διαδηλωτές.”
Όμως δεν έμεναν εκεί, αλλά άφηναν αιχμές για το είδος της σχέσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον Μαδούρο. “Είναι μόνον λόγοι ιδεολογικής συγγένειας με τον τριτοκοσμικό σοσιαλισμό που εκπροσωπεί ο Μαδούρο ή είναι και άλλοι λόγοι που σχετίζονται με τα ταξίδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με δικηγόρους off shore και συναντήσεις που είχαν με υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος;” ρωτούσαν ρητορικά.
Από τη ΝΔ καλούν το ΣΥΡΙΖΑ “να κάνει αυτό που κάνουν όλα τα πραγματικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα συμπεριλαμβανομένων και των σοσιαλιστώνμε τους οποίους φλερτάρει τώρα τελευταία” δηλαδή να ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών. Καθώς δε θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα συζήτηση για τη Βενεζουέλα στην Ευρωβουλή, εκεί η ΝΔ θα πιέσει τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποταχθούν το Μαδούρο.
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων