Καλοί οιωνοί για το ομόλογο - Μακρινός σκόπελος τα κόκκινα δάνεια | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Καλοί οιωνοί για το ομόλογο - Μακρινός σκόπελος τα κόκκινα δάνεια

09:54 | 29/1/19

Παρά τις καλές προϋποθέσεις για το υπό έκδοση ομόλογο, θεσμοί και αγορές συνεχίζουν να προειδοποιούν για λύση στο πρόβλημα των τραπεζών

Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου αναφοράς έχει δρομολογηθεί και έχει καλές προδιαγραφές να πετύχει καλό επιτόκιο, ίσως και κάτω από το 3,5% και σημαντική προσφορά από θεσμικούς επενδυτές.

Εν αναμονή του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών η απόδοση του πενταετούς ομολόγου προσέγγισε χθες το 3% με κάποιες στιγμές να σπάει και αυτό το ψυχολογικό όριο και να βρίσκεται στο 2,98%. Την ίδια ώρα το 10ετές ομόλογο διατήρησε και χθες την απόδοση κοντά στο 4%, ολοκληρώνοντας την εικόνα μιας καλής συγκυρίας για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Ωστόσο, μετά την έκδοση ομολόγου “γοήτρου”, η Ελλάδα θα έχει μπροστά της την μεγάλη πρόσκληση να ξεπεράσει το κακό εαυτό, που της κληροδότησε η κρίση και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, ανακτώντας την "επενδυτική βαθμίδα".

Σε αυτή την προσπάθεια το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει η μείωση του "βουνού" των κόκκινων δανείων, που υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία και οι εκπρόσωποι των θεσμών αλλά και οι αγορές.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, παραδέχθηκε την προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στο δανεισμό από τις αγορές, αλλά στάθηκε και πάλι στο θέμα των κόκκινων δανείων. Επανέλαβε ότι αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αλλά τόνισε ότι η ελληνική πλευρά εργάζεται για την λύση του προβλήματος. Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή είπε ότι αναμένεται μια λύση, που θα συνδυάζει την λύση που επεξεργάζεται το ΤΧΣ σε συνδυασμό με αυτό που έχει εκπονήσει η ΤτΕ. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι η επιτροπή περιμένει την ελληνική πρόταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη έκδοση, είπε ότι η Ελλάδα έχει μείνει εκτός αγορών για εννέα χρόνια και η επιστροφή σε αυτές είναι μια «λεπτή άσκηση» που δεν αφήνει περιθώρια ούτε για «ελιγμούς», ούτε για «λάθη».

Φαίνεται, όμως, ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί το θέμα, με τον κ. Ντράγκι να τονίζει, σε ακρόαση του στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι το θέμα των κόκκινων δανείων είναι αντικείμενο συζήτησης των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επτροπής.

Η Moody’s, η οποία είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 11 Μαρτίου έκανε μια παρουσίαση για τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες και τις προοπτικές τους. Παρά το ότι αναγνώριζε την δυναμική μείωσης των κόκκινων δανείων, επεσήμαινε τρία στοιχεία που αφορούν το άμεσο μέλλον.

-Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις, με μέσο Common Equity Tier 1 (CET1) στο 15,6% περίπου των σταθμισμένων για τον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων το Σεπτέμβριο του 2018.Ωστόσο, η ποιότητα των κεφαλαίων είναι αδύναμη. Και οι τέσσερις τράπεζες έχουν υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια τους.

-Ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) θα συνεχίσει να συνιστά κίνδυνο για την κεφαλαιακή ικανότητα των τραπεζών.

- Οι τέσσερις τράπεζες εκτιμάται ότι θα είναι οριακά κερδοφόρες το 2019-2020, παρά τις πιέσεις λόγω της αυστηροποίησης και των διεθνών λογιστικών προτύπων στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με πιο απλά ελληνικά, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν, λόγω των κόκκινων δανείων, να πιέζονται και να μην έχουν περιθώρια χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, γεννώντας ανησυχίες και για την κατανάλωση και για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών