Κατρούγκαλος: Αλληλέγγυα με το λαό της Βενεζουέλας η Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κατρούγκαλος: Αλληλέγγυα με το λαό της Βενεζουέλας η Ελλάδα

21:38 | 29/1/19

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας στο λαό της Βενεζουέλας αλλά και την ανάγκη να βρεθεί λύση μέσω του πολιτικού διαλόγου εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Υπέρ του πολιτικού διαλόγου για να βγει η Βενεζουέλα από την κρίση τάχθηκε με δήλωσή του την Τρίτη ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τα εξής: "Η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς στο λαό της Βενεζουέλας, στηρίζει τη δημοκρατία και επιδιώκει την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία, σ’ ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα. Και πιστεύουμε πάγια ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές είναι ο πολιτικός διάλογος.

Απ’ την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη, να παίξει έναν παρόμοιο ρόλο, προωθώντας την ιδέα μιας ομάδας κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για ιστορικούς λόγους έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή, να αναλάβουν αυτόν τον μεσολαβητικό ρόλο. Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινούνται και πρωτοβουλίες άλλων κρατών, όπως της Ουρουγουάης και του Μεξικού και στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, κινήθηκε και η πρόσφατη παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Θεωρούμε βασικό θέμα, πρώτον η ΕΕ να έχει ενιαία θέση. Δεύτερον, να μη συρόμαστε πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων Δυνάμεων. Τρίτον, να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη Δημοκρατία, να μην επιτραπεί η ανάμιξη του στρατού ως παράγοντα που να διαμορφώνει εξελίξεις, όπως φαίνεται να ζητούν πλευρές των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Τις θέσεις αυτές μετέφερα, εκφράζοντας επίσης και την υποστήριξή μου στις μέχρι τώρα προσπάθειες της, στην ΥΕ/ΑΕ της ΕΕ, την κα Federica Mogherini. Τις ίδιες θέσεις, επίσης, θα επιδιώξουμε να επικρατήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ακριβώς γιατί θέλουμε την ΕΕ να είναι πρωταγωνίστρια για την ειρήνη και να μην είναι παράγοντας που θα επιδεινώνει και δεν θα επιλύει τα προβλήματα, όπως πολλές φορές έχουμε δει δυστυχώς να συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου.

Δεν θέλουμε η Βενεζουέλα να γίνει άλλη μια Λιβύη της Νότια Αμερικής. Θέλουμε να έχει δημοκρατία, ευημερία και ένα λαό ο οποίος θα είναι ενωμένος και θα μπορέσει, πράγματι, να ασκεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα, σε μια Δημοκρατία για το δικό του και μόνο συμφέρον".

Από το Υπουργείο Εξωτερικών θύμιζαν και την απάντηση του Πρωθυπουργού σε σχετικό ερώτημα στη ΔΕΘ το 2017.

Ο Πρωθυπουργός είχε πει: Κοιτάξτε, η ελληνική κυβέρνηση, να σας είμαι ειλικρινής, έχει τόσα πολλά θέματα δύσκολα να ασχοληθεί, που το τελευταίο πράγμα που θα έκρινε τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα θα ήταν αν στηρίζει το καθεστώς ή δεν στηρίζει το καθεστώς. Όμως, εγώ θα ήθελα να σας πω το εξής. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι στη Βενεζουέλα, αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μια κατάσταση έντονης κοινωνικής αντιπαράθεσης, στα πρόθυρα του εμφύλιου σπαραγμού.

Θέλω να σας επισημάνω ότι αυτό που εσείς ονομάσατε καθεστώς -και βεβαίως έχετε κάθε δικαίωμα να κάνετε αυτήν την κρίση- είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι μια κυβέρνηση, η οποία, παρότι βεβαίως έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες, κρίνεται από τις αποφάσεις της. Αυτό λοιπόν το οποίο, σε επίπεδο διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής, έχω ζητήσει και από τον υπουργό Εξωτερικών -και δεν το κάνω εξαιτίας του γεγονότος ότι στη Βενεζουέλα είναι μια κυβέρνηση που είναι προσκείμενη στην Αριστερά, θα το κάναμε σε κάθε διαφορετική περίπτωση, διότι αυτή, αν θέλετε, είναι η στρατηγική της χώρας μας- αυτό, λοιπόν, που έχουμε δώσει ως κατεύθυνση, είναι να γίνει μια προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης και διπλωματικής παρέμβασης από την πλευρά της Ε.Ε. για την επίλυση της κρίσης.

Δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό που βλέπουμε στα ΜΜΕ, αν και πολλές φορές υπάρχει και το στοιχείο της υπερβολής. Αλλά, όταν μια χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εμφύλιας σύρραξης και μιας τόσο μεγάλης έντασης, νομίζω ότι η Ευρώπη -και αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης- δεν είναι τόσο να επιβάλει κυρώσεις, όσο το να διεκδικήσει τους τρόπους εκείνους μέσα από τους οποίους θα μπορέσει να υπάρξει μια εξομάλυνση και μια συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτή, λοιπόν, είναι η θέση και η στάση αρχής της ελληνικής κυβέρνησης. Και θα ήταν, επαναλαμβάνω, μια θέση και στάση αρχής είτε αυτά τα γεγονότα αφορούσαν μια χώρα τόσα πολλά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή μας είτε μια γειτονική χώρα.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών