00:43 | 7/2/19
«Το επόμενο στάδιο ακολουθεί από σήμερα μέχρι και το καλοκαίρι»
Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την πρώτη εκτόξευση του Ariane 5 και τα χαμόγελα δεν έχουν σβήσει από το πρόσωπο όλων όσοι συμμετείχαν σ’ αυτό το σημαντικό εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.Όλα λειτούργησαν άψογα, όπως διαβεβαίωνε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο διευθύνων σύμβουλος της Arianespace, Στεφάν Ισραέλ, ο οποίος δεν σταμάτησε να δίνει συγχαρητήρια σε όλους για την προσπάθεια.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η εταιρία ξεκινά άλλωστε με την εκτόξευση του Hellas Sat 4 να γιορτάζει και τα 40 χρόνια από την πρώτη εκτόξευση ενός ευρωπαϊκού εκτοξευτήρα του Ariane 1 τότε. «Με την πραγματοποίηση αποστολής για πελάτες από τρεις ηπείρους - Arabsat, KACST, Hellas Sat και ISRO- συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε την ελκυστικότητα των υπηρεσιών εκτόξευσης της Airanespace για πελάτες από όλο τον κόσμο», ανέφερε.
Απόλυτα ικανοποιημένοι είναι και οι ειδικοί επιστήμονες της Hellas Sat από τη μέχρι τώρα εξέλιξη μετά την εκτόξευση. Όπως αναφέρουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι Θωμάς Καλαμάρης και Κεντέας Καραντώνης, υπεύθυνοι για όλη την διαδικασία, ειδικότερα τον τελευταίο μήνα και από την 4η Ιανουαρίου, οπότε κι έφτασε ο Hellas Sat 4 στην Γαλλική Γουιάνα, «όλα βαίνουν καλώς και τα συστήματα λειτουργούν, όπως το είχαμε σχεδιάσει».
Ο Θωμάς Καλαμάρης παρακολουθούσε με αγωνία τα πρώτα τριάντα λεπτά μετά την εκτόξευση και μέχρι να «απελευθερωθεί» ο βάρους 6.495 κιλών δορυφόρος με τα χρώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε τροχιά. «Το επόμενο στάδιο ακολουθεί από σήμερα μέχρι και το καλοκαίρι», εξηγεί, από την πλευρά του ο Κεντέας Καραντώνης, που ήταν και ο πρώτος που έλαβε το χαρμόσυνο νέο της αποκόλλησης (σ.σ διαδικασία που οι ειδικοί ονομάζουν injection) του Hellas Sat 4 από το τελευταίο στάδιο του εκτοξευτήρα Ariane 5.
Μοναδικό ...«παρατράγουδο» της διαδικασίας η έλλειψη καθαρών φωτογραφικών στιγμιότυπων από τη στιγμή που ο Ariane 5 ξεκίνησε να μεταφέρει το πολύτιμο φορτίο του προς την τροχιά, αφού οι καιρικές συνθήκες στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας ήταν ιδιαίτερα κακές στο επίπεδο της επιφάνειας.
Ο Hellas Sat 4 ξεκίνησε το ταξίδι του ώστε να βρεθεί στις 39 μοίρες ανατολικά και σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, εκεί όπου θα συναντήσει και τον Hellas Sat 3 στον διαστημικό «κύβο» που έχει διαστάσεις 75 επί 75 επί 85 χιλιόμετρα. Όλα οδηγούν στο καλοκαίρι, όταν θα αρχίσουν και οι πρώτες δοκιμές ώστε ο Hellas Sat 4 να διεκδικήσει και τη θέση που του ανήκει στην παγκόσμια αγορά των δορυφορικών επικοινωνιών.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:δορυφόροιΕλλάδαHellas Sat 4
Σχετικά άρθρα