Μεϊμαράκης - Παπαδημούλης συμφωνούν για μέτωπο κατά της ακροδεξιάς | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μεϊμαράκης - Παπαδημούλης συμφωνούν για μέτωπο κατά της ακροδεξιάς

17:06 | 28/2/19

Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τις ευρωεκλογές, αλλά συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας κατά των αντιευρωπαϊστών, ενώ εκτίμησαν ότι ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ θα λάβουν συνολικά 70% στις ευρωεκλογές

Ενδιαφέρουσες συγκλίσεις και αποκλίσεις προέκυψαν κατά τη συζήτηση που είχαν για τις ευρωεκλογές του Μαΐου στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τη συζήτηση του πρώην προέδρου της ΝΔ και υποψήφιου ευρωβουλευτή και του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συντόνισε η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά.

Ο κ.Παπαδημούλης εκτίμησε ότι η Ευρώπη διέρχεται μία υπαρξιακή κρίση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με στροφή από την “αιώνια λιτότητα” στην ανάπτυξη, ζητώντας μεγαλύτερο κοινοτικό προϋπολογισμό. Υποστήριξε ότι αυτό μπορούν να το πετύχουν οι προοδευτικές δυνάμεις. Δήλωσε όμως ότι για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς απαιτείται “ένα ακόμη ευρύτερο μέτωπο που να περιλαμβάνει και τις δυνάμεις του κέντρου και της κεντροδεξιάς”, που θέλουν εμβάθυνση της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι “σε αυτή την πλευρά ανήκει ο Γιουνκερ αλλά όχι ο Ορμπάν”. Επικαλέστηκε δε τη ΝΔ όπως την είχε ιδρύσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπενθυμίζοντας ότι ο Καραμανλής έλεγε πως δεν θέλει τους ακραίους.

Ο κ.Μεϊμαράκης από την πλευρά του δήλωσε: “Προσέρχομαι σε αυτή την εκλογική μάχη για να εκφράσω το μέσο Έλληνα που είναι και Ευρωπαίος”. Εξέφρασε την άποψη ότι είναι παρωχημένες οι διαχωριστικές γραμμές αριστερά- κέντρο- δεξιά, διότι όπως είπε “υπάρχουν αριστεροί, δεξιοι, κεντρώοι φιλοευρωπαίοι”. Εκτίμησε επίσης ότι “με ανθρώπους της αριστεράς μπορούμε να συνεννοηθούμε για μία Ευρώπη όπως τη θέλουμε, με ανθρώπους όπως ο κ.Παπαδημούλης” και χαρακτήρισε θετικό ότι σοβαροί πολιτικοί που έχουν αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης θα βρίσκονται στην Ευρωβουλή απέναντι στα άκρα που θέλουν να διαλύσουν την ΕΕ.

“Τα μνημόνια δεν έπεσαν από τον ουρανό ούτε τα επέβαλαν κάποιοι κακοί ξένοι. Μακριά από τους σοβαρούς πολιτικούς οι θεωρίες συνωμοσίας” δήλωσε ο κ.Παπαδημούλης, επιρρίπτοντας ευθύνες για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης πρωτίστως στην κυβέρνηση Καραμανλή για το έλλειμμα και το χρέος που παρέδωσε το 2009 και δευτερευόντως στην κυβέρνηση Παπανδρέου γιατί άργησε όπως είπε να συνειδητοποιήσει την κατάσταση.

Ο κ.Μειμαράκης διαφώνησε, υπενθυμίζοντας ότι το Μάρτιο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάσταση της οικονομίας, παρόλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι “λεφτά υπάρχουν” και αναρωτήθηκε: “Πολιτικοί δεν είμαστε κι εμείς; Εάν υπήρχαν λεφτά, έχουμε λόγο να πουμε λεφτά δεν υπάρχουν; Έχετε δει πολιτικό τόσο βιτσιόζο;” Υποστήριξε δε ότι η κρίση χρέους έγινε κρίση δανεισμού και η χώρα αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ χωρίς προετοιμασία.

Ο κ.Παπαδημούλης και ο κ.Μεϊμαράκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τον Βίκτορ Ορμπάν και τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες.

“Το ΕΛΚ είναι επιζήμιο να έχει στις γραμμές του τον Ορμπάν που μοιάζει περισσότερο με το Σαλβίνι ή τη Λεπέν, παρά με το Γιουνκερ και το Μεϊμαράκη” εκτίμησε ο κ.Παπαδημούλης. “Γίνεται πολύ συζήτηση για τον Ορμπάν και τον Σαλβίνι και δεν καταλαβαίνω γιατί δε γίνεται για το Γιούνκερ και τη Μερκελ, γιατί αυτή είναι η γραμμή που κυριαρχεί στο ΕΛΚ και θα το δούμε μετά τις ευρωεκλογές” απάντησε ο κ.Μεϊμαράκης.

Ο κ.Παπαδημούλης διέψευσε την εκτίμηση του κ.Μεϊμαράκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενταχθεί στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Εκτίμησε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Προέβλεψε πως οι επόμενες εκλογές θα είναι ανοιχτές στην έκβαση τους, θα είναι ντέρμπι, και δήλωσε: “Δε θα εκπλαγώ εάν το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ξεπεράσει το 70%”.

Ο κ.Μειμαράκης συμφώνησε ότι τα δύο κόμματα θα μοιραστούν το 70%, ίσως και παραπάνω, προσθέτοντας με νόημα: “Εκεί που θα διαφωνήσουμε είναι πως θα μοιραστεί αυτό”.

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών