Από τον Σολ Γκούντμαν του 'Breaking Bad' ως το 'Good Fight': Οι πιο καθηλωτικές τηλεοπτικές συνέχειες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Από τον Σολ Γκούντμαν του 'Breaking Bad' ως το 'Good Fight': Οι πιο καθηλωτικές τηλεοπτικές συνέχειες

20:45 | 19/3/19

Κάθε βδομάδα ρίχνουμε μια ματιά στην τηλεοπτική επικαιρότητα - Σήμερα, θυμόμαστε τα κορυφαία τηλεοπτικά spin-offs με αφορμή την πρεμιέρα του φανταστικού “The Good Fight”

Ναι, αλλά πώς έγινε απατεώνας δικηγόρος ο Σολ Γκούντμαν;

Τι απέγινε ο Τζόι όταν το διέλυσαν τα Φιλαράκια; Ποιες θα είναι οι επόμενες περιπέτειες του Έντερπραϊζ; Ποια είναι η ιστορία του Γουέστερος;

Κάθε τέτοια απορία που γεννιέται από την παρακολούθηση μιας αγαπημένης σειράς μπορεί αν δυνάμει να οδηγήσει και στη δική της νέα ιστορία. Οι αφορμές για σειρές spin-offs δεν είναι φυσικά τόσο αγνές, καθώς συνήθως φανερώνουν τις επιθυμίες κάποιου καναλιού να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται κάποιο πολύ δημοφιλές show μετά το τέλος της διάρκειας ζωής του, όμως πολύ συχνά αυτές οι σειρές μπορούν να αποδειχθούν εξίσου συναρπαστικές, αν όχι ακόμα καλύτερες, κι από τους προκατόχους τους.

Τι είναι όμως ακριβώς το spin-off; Όταν μιλάμε για σινεμά μπαίνουν στην κουβέντα όροι όπως σίκουελ ή πρίκουελ ή τελευταία το κινηματογραφικό σύμπαν (για ταινίες που ανήκουν στον ίδιο κόσμο χωρίς απαραίτητα να είναι η μία συνέχεια της άλλης- σκέψου “Avengers”), όμως στην τηλεόραση ο συχνότερος όρος σύνδεσης σειρών που διαθέτουν κοινά στοιχεία ή κοινούς χαρακτήρες είναι άλλος: spin-off.

Το τηλεοπτικό spin-off μπορεί να είναι οτιδήποτε από τα παραπάνω κινηματογραφικά αντίστοιχα. Η πιο συχνή χρήση αφορά σειρές που γεννιούνται ως “παιδιά” μιας άλλης, πολύ επιτυχημένης, κλέβοντάς της κάποιον συνήθως δημοφιλή χαρακτήρα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε μετά το τέλος της σειράς (όπως όταν το “Joey” ακολούθησε τα “Φιλαράκια”) είτε κατά τη διάρκεια (όπως όταν το “Private Practice” ξεκίνησε -και τελείωσε!- κατά τη διάρκεια ζωής του “Grey’s Anatomy”).

Άλλο είδος spin-off μπορεί να βρίσκεται κοντά στο ‘κοινό σύμπαν’, όπου μια σειρά χρησιμοποιείται ως βατήρας για να βουτήξει στα τηλεοπτικά μας νερά μια άλλη, χωρίς να έχουν κατά τα άλλα κάποιο πολύ ισχυρό δέσιμο ή συνέχεια. Το κλασικό “Melrose Place” είναι μια τέτοια περίπτωση, καθώς ξεκίνησε μέσα από μια ιστορία λίγων επεισοδίων στο “Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς” και τη γνωριμία της Κέλι Τέιλορ με τον Τζέικ (θυμάστε;). Στην συνέχεια οι δύο σειρές δεν ξαναβρέθηκαν ποτέ.

Κι έπειτα, έχουμε τα πιο παραδοσιακής αφηγηματικής τοποθέτησης spin-off. Σειρές δηλαδή που είναι καθαρά σίκουελ (με πολλούς χαρακτήρες να συνεχίζουν κάποια κεντρική ιστορία της πρώτης σειράς, συνήθως σε κάποιο νέο περιβάλλον) ή καθαρά πρίκουελ (σειρές που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν, στη γένεση κάποιου πολύ δημοφιλούς χαρακτήρα ή κόσμου). Στην τελευταία κατηγορία ας πούμε θα ανήκει η επόμενη σειρά “Game of Thrones”, η οποία θα διαδραματίζεται αιώνες πριν τα γεγονότα της δημοφιλούς σειράς του ΗΒΟ.

Αν και ως ιδέα το spin-off συνήθως αποτελεί καθαρά επιχειρηματική πρακτική, τυχαίνει μία στο τόσο κάποια τέτοια δημιουργία να είναι αν όχι καλύτερη, τότε σχεδόν εξίσου σημαντική με τον προκάτοχό της. Τα τελευταία χρόνια, δύο από τις σταθερά καλύτερες σειρές στην τηλεόραση, είναι spin-offs! Η μία είναι συνέχεια (το “The Good Fight”, με αφορμή το οποίο είμαστε σήμερα εδώ) και η άλλη πρίκουελ (το “Better Call Saul”, που οδηγεί σταδιακά στο “Breaking Bad”).



“Better Call Saul”. H ιστορία του τίμιου Τζίμι πριν γίνει ο χαρισματικός λέρας δικηγόρος Σολ Γκούντμαν που γνωρίσαμε στη 2η σεζόν του “Breaking Bad”. Πρωταγωνιστεί ο Μπομπ Όντενκερκ, που δίνει στον ήρωά του δραματικό περιεχόμενο που δεν υπήρχε απαραιτήτως εκεί από τις περιπέτειες του Γουόλτερ Γουάιτ. Το “Better Call Saul” καταφέρνει να έχει δική του ψυχή, ειδικά όταν εστιάζει στο οικογενειακό δράμα του Τζίμι με τον αδερφό του, Τσακ. Αλλά παράλληλα κρατά ζωντανούς του δεσμούς με το “Breaking Bad”, ακολουθώντας την παράλληλη ιστορία του λατρεμένου Μάικ (Τζόναθαν Μπανκς) πριν γίνει το πρωτοπαλίκαρο που γνωρίσαμε στην ορίτζιναλ σειρά. Μια δικαστική και οικογενειακή τραγωδία που κλείνει το μάτι στους φανς του “Breaking Bad” καταφέρνοντας ταυτόχρονα να χτίσει και κάτι απόλυτα δικό της.



“Star Trek: The Next Generation” / “Star Trek: Deep Space Nine”. Η κλασική σειρά του Τζιν Ροντεμπέρι κράτησε μόλις 3 κύκλους πριν κοπεί όμως η κληρονομιά της υπήρξε τεράστια, και ο κόσμος του “Star Trek” γρήγορα εξαπλώθηκε στο σινεμά, τα κόμικς, τα βιβλία, και φυσικά την ίδια τη μικρή οθόνη μέσα από μετέπειτα περιπέτειες άλλων πληρωμάτων. Οι δύο πιο ιδιαίτερες τέτοιες σειρές ήταν η “Next Generation” (που για τους ‘90s θεατές είναι μάλλον και η διασημότερη εκδοχή, με καπετάνιο τον Ζαν Λικ Πικάρντ του Πάτρικ Στιούαρτ) και το “Deep Space Nine” που έσπασε τη φόρμουλα, θέτοντας τη δράση σε διαστημικό σταθμό και διαθέτοντας μια πολύ πιο σκοτεινή κι ενδιαφέρουσα πολιτική εξερεύνηση. Επί της παρούσης, το τηλεοπτικό “Trek” συνεχίζει να ζει μέσα από το ενδιαφέρον “Discovery” του Netflix.

“The Colbert Report”. H σπουδαία πολιτική σάτιρα του Στίβεν Κολμπέρ για το Comedy Central ξεκίνησε ως ένθετο στο “Daily Show” του Τζον Στιούαρτ αλλά σύντομα απέκτησε δική της θέση στο τηλεοπτικό σκηνικό. Ο Κολμπέρ ανέλαβε την περσόνα του υπερ-συντηρητικού τηλε-σχολιαστή σατιρίζοντας τη δεξιά ενημέρωση της καλωδιακής τηλεόρασης, πετυχαίνοντας τόσο μια σπουδαία ενσάρκωση μιας κωμικής περσόνας, όσο και την ανανέωση του φορμάτ της νυχτερινής κωμικής εκπομπής. Μαζί με το “Daily Show”, οδήγησαν σε αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα ως πολιτική κωμωδία με σειρές σαν το “Last Week Tonight” του Τζον Όλιβερ.



“Xena: The Warrior Princess”. Ναι! Η απολαυστικά camp περιπέτειες της Ζίνα (της εμβληματικής Λούσι Λόουλες) και της συντρόφου της, Γκαμπριέλα, ξεκίνησαν από τον κιτς “Ηρακλή” του Κέβιν Σόρμπο αλλά γρήγορα βρήκαν το δικό τους, ακόμα πιο φανατικό κοινό.

“Angel”. Το βασικό ερωτικό ενδιαφέρον της “Buffy, the Vampire Slayer” μετακόμισε στο Λος Άντζελες και έζησε τις δικές του περιπέτειες. Πρωταγωνιστεί ο Ντέιβιντ Μπορεάναζ ως βαμπίρ που βρήκε την ψυχή του και άρχισε να πολεμά τις δυνάμεις του σκότους, σε μια σειρά τρομερά άνιση αλλά με μερικές αληθινά σπουδαίες σεζόν- και ένα από τα καλύτερα φινάλε στην ιστορία της τηλεόρασης.



“Boston Legal”. Spin-off της δικαστικής σειράς “The Practice”, το “Boston Legal” ακολουθεί τις δικαστικές περιπέτειες του Άλαν Σορ, πετυχαίνοντας έναν ενδιαφέρων τόνο ανάμεσα στο δράμα και την κομεντί και φτάνοντας αναμφίβολα σε μεγαλύτερη φήμη από τον προκατοχό του. Πρωταγωνιστούν Τζέιμς Σπέιντερ και Γουίλιαμ Σάτνερ, με δημιουργό τον Ντέιβιντ Κέλι, που μας έχει δώσει κατά καιρούς σημαντικές τηλεοπτικές δημιουργίες όπως το “Big Little Lies” και το “Άλι ΜακΜπιλ”.

“Frasier”. Ένας από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες του κλασικού σόου “Cheers” (που είναι διάσημο για το ότι διαδραματιζόταν όλο μέσα σε ένα μπαρ), ο ψυχολόγος Φρέιζερ Κρέιν του Κέλσι Γκράμερ αποφασίζει να επιστρέψει στο Σιατλ για να χτίσει μια νέα καριέρα ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Η spin-off σειρά που ακολούθησε κατάφερε να διαφοροποιηθεί από τον προκάτοχό της, να βρει νέους φανς και πρακτικά να ξεπεράσει ακόμα και το σπουδαίο “Cheers” σε δημοφιλία, κερδίζοντας τον τότε αριθμό-ρεκόρ των 37 Έμμυ.



“The Simpsons”. Κι όμως! Το διασημότερο animation στην ιστορία είναι στην πραγματικότητα spin-off, καθώς ξεκίνησε ως ένθετο του τηλεοπτικού βαριετέ “The Tracey Ullman Show”. Ο παραγωγός Τζέιμς Λ. Μπρουκς ζήτησε από τον Ματ Γκρένινγκ να δημιουργήσει ένα καρτούν που θα λειτουργούσε παρενθετικά στο σόου, κι ύστερα από 3 σεζόν το μικρό αυτό καρτούν απέκτησε δική του ζωή, καθόρισε γενιές ολόκληρες, φτάνοντας αισίως φέτος στην 30ή του σεζόν.



“The Good Fight”. Και φτάνουμε στο “Good Fight”, άλλη μια σειρά-σίκουελ που αποτελεί σημείο αναφοράς. Ύστερα από 7 χρόνια στο “Good Wife”, η Νταϊάν Λόκχαρτ χάνει τα λεφτά της και αναγκάζεται να βρει νέα δουλειά σε άλλη δικηγορική φίρμα, με τους δημιουργούς να παίρνουν ως εφαλτήριο την εκλογή Τραμπ και να πλέξουν την πιο ενδιαφέρουσα αντίδραση που έχουμε δει από σειρά ή ταινία, σε αυτή την πολιτικοκοινωνικά ταραχώδη περίοδο. Το “Good Fight” διατηρεί την οπερατικότητα του προκατόχου του, κλέβοντας κατά καιρούς διάφορους δημοφιλείς χαρακτήρες σε χαρακτηριστικά περάσματα, αλλά καταφέρνει να φέρει έναν απολύτως φρέσκο ρυθμό και μια διαφορετική θεματική εξερεύνηση, εμπλουτίζοντας τόσο τον κόσμο των δύο σειρών, όσο και τον ούτως ή άλλως σπουδαίο χαρακτήρα της Νταϊάν Λόκχαρτ, που καθηλωτικά ερμηνεύει για 10η πλέον χρονιά η θεά Κριστίν Μπαράνσκι.

Κι όπως συμβαίνει και με τις καλύτερες των παραπάνω σειρών, έτσι και το “Good Fight” μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει είτε έχοντας δει, είτε χωρίς να έχει δει τη μητέρα-σειρά

Οι ειδήσεις σε τίτλους



> Η Ρώσικη τηλεόραση ακυρώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ “Leaving Neverland” για τον Μάικλ Τζάκσον.



> Από τους δημιουργούς του animation “Death Note” και το στούντιο πίσω από το “Castlevania”, το Netflix παρήγγειλα μια νέα anime σειρά, που αυτή όμως τη φορά θα αντλεί την έμπνευσή της από την ελληνική μυθολογία. Το “Gods & Heroes” θα έχει 8 επεισόδια και θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς οι ιδέες της αρχαίας μυθολογίας μπορούν να ταιριάξουν την anime αισθητική και αφήγηση.

> To Netflix έκοψε το αγαπημένο σίτκομ “One Day at a Time”, για μια οικογένεια λατίνων και την καθημερινότητα στην Αμερική του Τραμπ. Η Ρίτα Μορένο ως Λύδια δίνει μια από τις κορυφαίες ερμηνείες στην τηλεόραση. Η σειρά μπορεί να κόπηκε, αλλά αξίζει να ανακαλύψετε τις υπέροχες 3 σεζόν της, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Netflix.

Οι Times του Westeros


Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για το “Game of Thrones” αυτή την εβδομάδα:

> Το ΗΒΟ ανακοίνωσε επίσημα τη διάρκεια των τελευταίων 6 επεισοδίων. Συνολικά η τελευταία σεζόν θα διαρκέσει 432 λεπτά, ενώ τα δύο τελευταία επεισόδια θα διαρκέσουν από 1 ώρα και 20 λεπτά το καθένα.

> Μιλώντας για spin-offs παραπάνω, η πρίκουελ σειρά που ετοιμάζεται για το “Game of Thrones” προσέθεσε τη Μιράντα Ρίτσαρντσον (“Το Παιχνίδι των Λυγμών”) στο καστ της καθώς η παραγωγή ετοιμάζεται να αρχίσει αυτό το καλοκαίρι. Η σειρά θα διαδραματίζεται χιλιάδες χρόνια πριν τα γεγονότα της μπλοκμπάστερ σειράς του ΗΒΟ χρονολογώντας τη βύθιση του κόσμου στο σκοτάδι. Φυσικά δε γνωρίζουμε τίποτα για το χαρακτήρα της Ρίτσαρντσον.

> Και τώρα τα νέα από το χώρο της μόδας, καθώς ο διάσημος σχεδιαστής Τζον Βαρβάτος ενώνει τις δυνάμεις του με τη σειρά, έχοντας τον κόσμο του σόου ως έμπνευση για την επερχόμενη κολεξιόν του. “Η σειρά έχει το καλύτερο σχεδιασμό κουστουμιών στην ιστορία της τηλεόρασης”, δηλώνει ο Βαρβάτος. Εδώ βλέπετε τα κόνσεπτ του και, υποθέτω, ψωνίζετε.

Στα επόμενα επεισόδια

Ένα τρέιλερ επερχόμενης σειράς που περιμένουμε με ενδιαφέρον.



To “The OA” ήταν μια από τις πιο περίεργες sci-fi εμπειρίες που είχαμε τα τελευταία χρόνια στην τηλεόραση, για μια κοπέλα (Μπριτ Μάρλινγκ, επίσης δημιουργός της σειράς) που επανεμφανίζεται μυστηριωδώς και μπορεί τώρα να δει, ενώ κάποτε ήταν τυφλή. Πώς; Γιατί; Έλα ντε! Η κοπέλα έχει τη δική της εξήγηση την οποία μοιράζεται με μια ομάδα ανθρώπων. Είναι αλήθεια; Καλή ερώτηση! Η 2η σεζόν αναμένεται να απαντήσει πολλά ερωτήματα ή να μας μπερδέψει κι άλλο. Κάνει πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή στο Netflix.

Θοδωρής Δημητρόπουλος

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών