Κοίτασμα 'μαμούθ' στην Κύπρο: Οι μεγάλες προοπτικές και τα επόμενα βήματα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κοίτασμα 'μαμούθ' στην Κύπρο: Οι μεγάλες προοπτικές και τα επόμενα βήματα

08:40 | 1/3/19

Η μεγάλη ανακάλυψη της ExxonMobil στο Γλαύκο, σηματοδοτεί την ένταξη της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη - Ποιά είναι τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση του κοιτάσματος και οι μεγάλες προοπτικές για την κυπριακή οικονομία

Η ανακάλυψη και κυρίως το γεγονός ότι το κοίτασμα είναι άριστης ποιότητας και εκμεταλλεύσιμο σημαίνει πως για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια η Exxon Mobil θα είναι στην Κύπρο και άρα η στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ εμβαθύνεται και εδραιώνεται με πολυποίκιλα οφέλη.

Το γεγονός πως το πλούσιο κοίτασμα έχει εντοπισθεί σε πετρώματα τύπου Ζορ αλλά σε μικρότερο βάθος έχει δύο άμεσες θετικές αντανακλάσεις, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το κυπριακο SigmaLive.

1) Το κόστος εξόρυξης μειώνεται και άρα η αξιοποίηση μπορεί να προχωρήσει τάχιστα.

2) Επειδή παρόμοια πετρώματα βρίσκονται και πέριξ του στόχου Γλαύκος σημαίνει πως δυνητικά υπάρχει και άλλο φυσικό αέριο στο τεμάχιο 10 και δεν αποκλείεται η Exxon να τρέξει ένα πλούσιο γεωτρητικό πρόγραμμα στο ίδιο τεμάχιο πάνω και πέραν από την αναμενόμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Σημειώνεται ότι αποτελεί διακαή πόθο της Λευκωσίας και στρατηγικό σχεδιασμό της ExxonMobil η δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Από εκεί και πέρα, πλέον έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, όμως υπολείπεται και άλλα.

Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, που επικαλείται το SigmaLive, αναφέρουν ότι για να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος και να είναι οικονομικά συμφέρον θα πρέπει να πιστοποιηθούν ποσότητες περί των 15 τρισ. κυβικών ποδιών. Άρα, αν κάποιος αθροίσει τα μέχρι σήμερα εντοπισθέντα κοιτάσματα αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά υπολείπεται άλλος ένας Γλαύκος.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, τα 5 τρισ. της Αφροδίτης δεν πρέπει να υπολογίζονται γιατί το κοίτασμα είναι προχωρημένο, έχουν υπογραφεί συμφωνίες για πώλησή του στην Αίγυπτο και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσθετη ποσότητα για υγροποίηση.

Όπως τονίζεται, στην "μεγάλη εικόνα" θα πρέπει να μπει και το εντός εισαγωγικών ξεχασμένο κοίτασμα «Καλυψώ», στο οικόπεδο 6. Εκτιμάται δε ότι είναι θέμα μερικών ημερών να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την εντοπισθείσα από την ΤΟΤΑΛ ποσότητα.

Και δεν είναι καθόλου αμελητέα, καθώς κινείται πέριξ των 3 δισ. κυβικών ποδιών. Κάτι που θα ανεβάσει το σύνολο των Κυπριακών κοιτασμάτων γύρω στα 13 με 15 δισ. κυβικά πόδια.

Ο Αντιπρόεδρος της Exxon κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, άνοιξε τα χαρτιά του καταθέτοντας προφορικά το ενδιαφέρον του κολοσσού για ΜΗ αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί γλυκοκοιτάζουν οικόπεδα τα οποία για αποφυγή πολιτικών περιπλοκοτήτων δεν εντάσσονταν σε γύρους αδειοδότησης. Κάτι που τώρα προφανώς πρέπει να διαφοροποιηθεί. Από την άλλη, αν και δεν ανακοινώθηκε, το Υπουργικό Συμβούλιο στη Λευκωσία, ακριβώς ενόψει αυτών των εξελίξεων άναψε το πράσινο φως για έναρξη διαπραγμάτευσης με την κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ ΕΝΙ για το θαλασσοτεμάχιο 7. Το οποίο γειτνιάζει με το οικόπεδο 10 και το οποίο λόγω δομής πετρωμάτων θεωρείται πολύ υποσχόμενο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο και μετά αναμένεται ένα κρεσέντο γεωτρήσεων, πέντε στη σειρά, σε σωρεία στόχων διαφορετικών οικοπέδων, όλες από την Γαλλοιταλική κοινοπραξία.

Οι προτεραιότητες για τις διερευνητικές γεωτρήσεις θα καθοριστούν τελεσίδικα το επόμενο διάστημα αφού αναμένονταν και τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον Γλαύκο.

Τα επόμενα βήματα
Όπως μεταδίδει το philenews.com, προκειμένου να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.

Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.

Πηγή: sigmalive.com, philenews.com

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών