Κυριάκος Μητσοτάκης: 'Αναγκαία η πολιτική αλλαγή' | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κυριάκος Μητσοτάκης: 'Αναγκαία η πολιτική αλλαγή'

14:51 | 8/3/19

"-Το 2019 θα είναι έτος πολλαπλών εκλογών και ελπίζω να είναι ένα έτος μιας σημαντικής και ουσιαστικής πολιτικής αλλαγής. Μιας αλλαγής που είναι αναγκαία προϋπόθεση" είπε ο πρόεδρος της ΝΔ

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες τη σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη όπου μίλησε σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά, και για τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη:

-Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σήμερα σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα τελευταία 4 χρόνια ήταν οδυνηρά. Η χώρα μας τα πήγε πολύ χειρότερα σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Χάσαμε τρία χρόνια ισχυρής ανάπτυξης στην Ευρώπη, και η οικονομία μας αναπτύσσεται με χαμηλούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να μην βλέπουν καμία διαφορά στην καθημερινότητα τους.

-Το 2019 θα είναι έτος πολλαπλών εκλογών και ελπίζω να είναι ένα έτος μιας σημαντικής και ουσιαστικής πολιτικής αλλαγής. Μιας αλλαγής που είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου οι Έλληνες να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία. Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη για δύο λόγους: για να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αρχίσουμε να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η Ελλάδα έχασε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης το 25% του ΑΕΠ της. Εάν δεν προσελκύσουμε ξένες και εγχώριες επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας τόσο για τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα όσο και για αυτούς που έφυγαν από τη χώρα και θέλουμε να επιστρέψουν. Και δεν θα μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

-Η δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σχετίζεται με τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν. Λέμε συχνά ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περιοχή, αλλά προσωπικά προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που ανήκει στην Ε.Ε., την Ευρωζώνη, τη ζώνη της Σένγκεν και το ΝΑΤΟ. Και παραμένει ακόμη και σήμερα η χώρα με την ισχυρότερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ευρώπης παρά την πολυετή κρίση. Η πολυεπίπεδη ταυτότητα της Ελλάδας είναι τέτοια που της προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Είναι μία χώρα της Μεσογείου, της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ και παραδοσιακά καλές σχέσεις με τα αραβικά κράτη. Έχει θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Και μπορεί πάντα να λειτουργήσει ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής στη δύσκολη φάση που διανύουν οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.

-Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει μεγάλη καχυποψία για την πολιτική. Λιγότεροι νέοι σε σχέση με το παρελθόν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά και να ασχοληθούν με την πολιτική. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια εκλέχτηκα για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές, στις 7/3/2004. Στις εκλογές που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με 45%. Και θέλω με αυτήν την ευκαιρία να απευθυνθώ στους φοιτητές που σκέφτονται να ασχοληθούν με τα κοινά. Η πολιτική είναι ένα ενδιαφέρον ταξίδι με τα πάνω του και τα κάτω του. Και όσοι επιλέξουν να κάνουν αυτή την επιλογή, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα, αλλά κυρίως να έχουν ένα ξεκάθαρο στόχο: να υπηρετήσουν το κοινό καλό από οποιαδήποτε θέση κι αν βρεθούν.

· Θεωρώ την ελληνική διασπορά ένα πολύ σημαντικό και δυστυχώς αναξιοποίητο όπλο για την Ελλάδα. Έχουμε αξιοποιήσει ελάχιστα τους δεσμούς μας με τους Έλληνες του εξωτερικού. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους οικονομικούς δεσμούς. Αλλά και στους πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που πρέπει να ενδυναμωθούν. Πιστεύω πολύ στη δύναμη της διασποράς και τη δυνατότητα της να βοηθήσει τη χώρα, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή. Και όλοι οι Έλληνες φοιτητές που έχετε αποφασίσει να έρθετε και να σπουδάσετε στην Αμερική: μην χάνετε την πίστη σας στην Ελλάδα. Έχουμε περάσει και άλλες φορές δύσκολα στο παρελθόν. Και πάντα κατορθώναμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να κάνουμε το επόμενο βήμα προς τα εμπρός. Και εν τέλει πάντα βρισκόμασταν στη σωστή μεριά της ιστορίας. Δεν θα πρέπει να το ξεχνά κανείς αυτό.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων:

Για την πολιτική κατάσταση στη Ελλάδα:

-Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία με ψέματα και μια λαϊκίστικη ατζέντα και κατέληξε να κάνει τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε. Εμείς δεν ακολουθούμε την εύκολη αυτή πρακτική. Παρουσιάζουμε ένα πολύ συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα και διεκδικούμε τη θετική ψήφο των πολιτών για να βελτιώσουμε τη ζωή τους.

· Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα έχει ενδιαφέρον γιατί στο παρελθόν κάθε φορά που άνοιγε συζήτηση για εκλογές, οι αγορές φοβόντουσαν ότι αυτές είναι ένας προάγγελος πολιτικής αστάθειας. Είναι ίσως η πρώτη φορά που συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι πολίτες προσβλέπουν στις εκλογές και οι αγορές αντιδρούν, ήδη, θετικά καθώς γνωρίζουν ότι μία ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Για την ψήφο των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού:

-Είναι γελοίο που οι Έλληνες του εξωτερικού δεν μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει τους πρώτους δύο μήνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να είναι η τελευταία φορά που πρέπει να έρθετε στην Ελλάδα για να ψηφίσετε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών:

-Για πρώτη φορά έχουμε ένα κράτος που διεκδικεί το μονοπώλιο μιας εθνικής ταυτότητας. Αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή τα προβλήματα της συμφωνίας, την καταψηφίσαμε αλλά παράλληλα προειδοποίησαμε ότι εφόσον κυρωθεί , δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να την αλλάξουμε. Πρόκειται για μια επικυρωμένη συμφωνία που υπόκειται στο διεθνές δίκαιο και η Ελλάδα σέβεται τις Διεθνείς Συμφωνίες. Έχω ωστόσο επανειλημμένα τονίσει ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών