12:23 | 1/4/19
Οι στόχοι της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας δεν πρόκειται να αλλάξουν "ούτε πόντο". Το ποιος θα την κυβερνά ασφαλώς θα 'χει τη σημασία του, αλλά μόνο σ' ό,τι έχει να να κάνει με την ένταση των προκλήσεων
Παρασυρόμενοι ίσως από τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί η καθημερινή τριβή με τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν και των υπουργών του, κατά της Ελλάδας, πιθανόν να αισθανόμαστε ικανοποιημένη από τη μεγάλη ήττα που φαίνεται ότι υπέστη ο Τούρκος πρόεδρος στις τοπικές εκλογές. Αν κι έχει μπροστά του περισσότερα από τέσσερα χρόνια μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τα σενάρια για την αποδόμησή του και την πιθανή έξοδό του από το παλάτι της Άγκυρας θα φουντώσουν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι σ΄ ότι έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να ΄χουμε κανένα δίλημμα μεταξύ Ερντογάν ή κάποιου άλλου που θα τον διαδεχτεί!Τι θα αλλάξει προς το καλύτερο αν για παράδειγμα έρθει στην εξουσία ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου; Δεν είναι αυτός και το κόμμα του που επιπλήττουν τον Ερντογάν ότι δεν διεκδικεί δυναμικά 18 τουλάχιστον νησιά του Αιγαίου, που όποως λένε παράνομα κατέχει η Ελλάδα;
Δεν θα αλλάξουν προς το καλύτερο οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας αν αποχωρήσει ο Ερντογάν; Σίγουρα ναι κι αυτό δεν είναι κάτι που μας βολεύει βεβαίως.
Με απλά λόγια το από “τον Ταγίπ ή τον Κεμάλ ποιον να διαλέξω” δεν πρέπει να μας απασχολήσει. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι αν οι δικοί μας πολιτικοί ηγέτες θα αποφασίσουν κάποια στιγμή,γρήγορα, να σοβαρευτούν και να αποκτήσουν μια κοινή και αταλάντευτη στρατηγική έναντι της Τουρκίας και της επιθετικότητας που επιδεικνύει και θα συνεχίσει να επιδεικνύει έναντι της χώρας μας. Οι στόχοι της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας δεν πρόκειται να αλλάξουν “ούτε πόντο”. Το ποιος θα την κυβερνά ασφαλώς θα ΄χει τη σημασία του, αλλά μόνο σ΄ ότι έχει να να κάνει με την ένταση των προκλήσεων και των επιδιώξεων αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να ετοιμαστούμε για κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά. Η μεγάλη ήττα που υπέστη ο Ερντογάν είναι πιθανό να τον οδηγήσει στην επιλογή να “πουλήσει” ακόμη περισσότερο εθνικισμό. Κάτι που ίσως να συνοδευτεί και με μια προσπάθεια να “τα βρει” με τις ΗΠΑ, αφού από σήμερα κιόλας ο Ερντογάν θα κληθεί να τα βάλει με το “τέρας της οικονομίας” που απειλεί να τον κατατροπώσει! Ξέρει ότι δεν μπορεί να το κάνει έχοντας τον Τραμπ απέναντί του.
Ας μην πανηγυρίζουμε λοιπόν για όσα γίνονται στην Τουρκία. Να αναλύσουν αυτοί που πρέπει τι σημαίνει η ήττα του καθεστώτος Ερντογάν κι ας προετοιμάσουν τη χώρα για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:δημοτικές εκλογέςΕρντογάνΚόσμοςΤουρκία
Σχετικά άρθρα