Αναπτυξιακή επιβράδυνση για Ευρωζώνη αλλά επιτάχυνση για Ελλάδα 'βλέπει' το ΔΝΤ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αναπτυξιακή επιβράδυνση για Ευρωζώνη αλλά επιτάχυνση για Ελλάδα 'βλέπει' το ΔΝΤ

16:55 | 9/4/19

Η Ελλάδα θα φτάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο οποίος θα υποχωρήσει στο 1,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, αναφέρει έκθεση του Ταμείου που επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας

Ανάπτυξη 2,4% για φέτος και 2,2% το 2020 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών μελών του.

Το ΔΝΤ στο World Economic Outlook που εκδίδεται εν όψει της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπει ότι η Ελλάδα θα φτάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο οποίος θα υποχωρήσει στο 1,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, επιβεβαιώνοντας την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Σε ετήσια βάση το ΔΝΤ προβλέπει ότι για φέτος η Ελλάδα θα αναπτυχθεί κατά 2,4% του ΑΕΠ (όσο εκτιμούσε και στην αντίστοιχη έκθεση του Οκτωβρίου του 2018) που είναι πολύ κοντά στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού που θέλει τη φετινή οικονομική μεγέθυνση στο 2,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο αν και προβλέπει ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ για το 2020 σε πιο μακροπρόθεσμη προοπτική δεν έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψη του για μια συνεχιζόμενη επιβράδυνση που θα περιορίσει την ανάπτυξη στο 1,2% το 2025. Σε προηγούμενες εκθέσεις του το Ταμείο έχει αιτιολογήσει αυτήν του την πρόβλεψη με τη συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού που θα φέρει επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και πιέσεις στο ασφαλιστικό της χώρας.

Σε επίπεδο ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, παρά την αλματώδη άνοδο του τουριστικού προϊόντος το Ταμείο προβλέπει λόγω του παραγωγικού κενού έλλειμμα που θα φτάνει το 2,7% του ΑΕΠ για φέτος, το οποίο θα υποχωρήσει ελαφρά στο 2,6% του ΑΕΠ το 2020 και θα αυξηθεί σημαντικά στο 3,4% του ΑΕΠ το 2024.

Η ανεργία προβλέπεται ότι θα μειωθεί από 18,5% που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2019 στο 17,5% στο τέλος του 2020.

Ο πληθωρισμός βοηθούμενος και από την ανάπτυξη θα διατηρηθεί θετικός φτάνοντας στο 1,1% για φέτος και στο 1,4% το 2020 με προοπτική να φτάσει στο 1,7% το 2024.

Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη

Στη μεγάλη εικόνα η έκθεση του Ταμείου είναι μάλλον απαισιόδοξη, προβλέποντας επιβράδυνση για όλες τις μεγάλες οικονομίες και ακόμη μεγαλύτερη για την Ευρωζώνη.

Στο σύνολο των ανεπτυγμένων οικονομικών το Ταμείο προβλέπει επιβράδυνση 0,2% του ΑΕΠ για το 2019. Η Ευρωζώνη έχει μεγάλο μερίδιο αυτής της επιβράδυνσης αφού για το σύνολο του ως οικονομική οντότητα, το ΑΕΠ επιβραδύνεται για φέτος κατά 0,2%. Η Γερμανία προβλέπεται ότι θα έχει για φέτος επιβράδυνση 0,6% του ΑΕΠ με τον ρυθμό ανάπτυξης από το 1,4% του ΑΕΠ που προβλέπονταν τον Οκτώβριο, να υποβιβάζεται στο 0,8% του ΑΕΠ. Η Γαλλία υποβαθμίζεται κατά 0,3% του ΑΕΠ της στο 1,3% του ΑΕΠ από 1,6% του ΑΕΠ που προβλέπονταν τον Οκτώβριο. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται η γειτονική Ιταλία, η οποία έναντι ανάπτυξης 1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, θα βρεθεί στην καλύτερη περίπτωση σε στασιμότητα με ανάπτυξη μόλις 0,1% του ΑΕΠ

Επιβράδυνση κατά 0,3% του ΑΕΠ σε σχέση με τον Οκτώβριο διαπιστώνει το ΔΝΤ και για το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% έναντι 1,6% του ΑΕΠ του με δεδομένο όμως ότι θα υπάρξει Brexit με συμφωνία. Τούτο αποτελεί και ένα βασικό σημείο προβληματισμού του Ταμείου κάθως, όπως σημειώνει, ένα ανεξέλεγκτο Brexit δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε ότι αφορά τις συνέπειες του.

Ως μεγάλα προβλήματα για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ σημειώνει τον εμπορικό πόλεμο που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ και με την Κίνα αλλά και με την ΕΕ και τις σημαντικές συνέπειες που θα έχει η κορύφωση του και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών