09:33 | 22/4/19
Μια σειρά από θετικές ειδήσεις για την οικονομία έρχονται τις επόμενες μέρες παρά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε - Όλες οι κινήσεις που αναμένονται μέχρι το τέλος Μαΐου
Αμείωτη αναμένεται να παραμείνει η αναβάθμιση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα αφού εννέα μήνες μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος συνεχίζονται οι καλές ειδήσεις.Η πρώτη από αυτές θα είναι το επίσημο αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλείσιμο των προϋπολογισμών των κρατών μελών της ΕΕ το 2018 που θα δημοσιευτεί αύριο. Στα αποτελέσματα αυτά η Ελλάδα θα εμφανίζεται ως η χώρα με το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα εντός Ευρωζώνης. Με τις προσαρμογές στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και της οικονομικής ενίσχυσης των τραπεζών η Ελλάδα θα εμφανίζεται σε όρους ενισχυμένης εποπτείας να έχει για τέταρτη συνεχή χρονιά υπέρβαση του δημοσιονομικού της στόχου φτάνοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ.
Το δεύτερο καλό νέο θα είναι η αναμενόμενη αξιολόγηση της οικονομίας από το οίκο Standard & Poors την Μεγάλη Παρασκευή. Ο δεύτερος μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης αναμένεται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας κατά τουλάχιστον μία βαθμίδα, από Β+ σε ΒΒ-, ώστε να ευθυγραμμιστεί τουλάχιστον με τον οίκο Fitch.
Λίγο μετά τις εορτές του Πάσχα, στις 3 Μαΐου , ένας λιγότερος γνωστός οίκους αξιολόγησης , η καναδική DBRS θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ/Β από Β High δηλαδή κατά μια κλίμακα. Με αξιολόγηση που εστιάζεται στην πρόοδο των οικονομικών δεικτών αλλά και στις προκλήσεις με έμφαση στις τράπεζες.
Αμέσως μετά το υπουργείο οικονομικών θα μπει στην διαδικασία της προετοιμασίας για μια τρίτη έκδοση ομολόγου μάλλον επταετούς διάρκειας για 2 δισ. με- βάσιμη -προσδοκία το επιτόκιο να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 2%.
Από τις 6 μέχρι και τις 8 Μαΐου στην Αθήνα θα βρεθούν οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών για το κύριο μέρος της τρίτης αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας . Μέχρι τότε αναμένεται να έχουν κλείσει οι διαπραγματεύσεις για τις ρυθμίσεις 120 δόσεων σε εφορίες και ταμεία ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.
Από την ελληνική πλευρά θέλουν εκτός από τις βασικές μεταρρυθμίσεις να ανοίξει και ο κύκλος της συζήτησης περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων κάποιες από τις οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν ακόμη και το 2019 . Κλειδί για την επιτυχή έκβαση και αυτών των συνομιλιών θα είναι η δημοσιονομική πορεία της χώρας και η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου ικανού να καλύψει τα νέα , «θετικά» μέτρα.
Μέχρι και τις 10 Μαΐου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων και η τυπική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο από τον ESM ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 973 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες.
Τέλος μέχρι και τα μέσα Μαΐου αναμένεται να έχουν ληφθεί σε υψηλόβαθμο οι αποφάσεις από τον ESM για την αποπληρωμή των 3,7 δισ. από τα 9,8 δισ. που οφείλει σήμερα η Ελλάδα στο ΔΝΤ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του Eurogroup και στην συνέχεια ο κύκλος των εγκρίσεων από τα Εθνικά κοινοβούλια . Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα δώσει άλλο ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα απεγκλωβίζεται από υποχρεώσεις που γέννησαν τα μνημόνια και γίνεται μια κανονική χώρα όπως και οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα