10:20 | 15/4/19
Γιατί ο Μητσοτάκης ζήτησε από τα γαλάζια στελέχη να δώσουν τη “μάχη για τη φανέλα” και πως το ευρωψηφοδέλτιο είναι προάγγελος για την κατάρτιση των εθνικών ψηφοδελτίων
Τον κομματικό πατριωτισμό της γαλάζιας βάσης θέλει να ενισχύσει η Νέα Δημοκρατία στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, στις οποίες έχει αποδώσει πολιτικό χαρακτήρα επιθυμώντας η 26η Μαϊου να είναι η πρώτη νίκη μετά από τέσσερα χρόνια, η οποία θα δρομολογήσει και εθνικές εκλογές και κυβερνητική αλλαγή- εάν βεβαίως δεν έχουν στηθεί νωρίτερα οι εθνικές κάλπες, ένα σενάριο που στο Μοσχάτο δεν έχουν ακόμη απορρίψει.Για αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή παρουσίαση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου συμφώνησε με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι η μάχη των ευρωεκλογών πρέπει να δοθεί “για τη φανέλα” της ΝΔ. Εάν δεν διεξαχθούν ταυτόχρονα (ή νωρίτερα) εθνικές εκλογές, η ΝΔ πρέπει να διαχειριστεί πικρίες και απογοητεύσεις τοπικών στελεχών λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η απλή αναλογική “άνοιξε την όρεξη” σε αντάρτες και αυτό έχει δημιουργήσει τοπικές κόντρες.
Εξ ου και ο κ.Μεϊμαράκης ως παλιό κομματικό στέλεχος που αρέσκεται να δηλώνει “φωνή της συνείδησης της παράταξης”, τόνισε ότι: “Μπορεί πολλοί να έχουν λόγω των αυτοδιοικητικών πικρία, αλλά κανείς δεν επιτρέπεται στο ευρωψηφοδέλτιο να εκφράσει απογοήτευση ή πικρία”. Και ανέλαβε να υπενθυμίσει στα στελέχη της ΝΔ ότι το μόνο που έχει σημασία είναι μία νίκη που θα αναγκάσει το ΣΥΡΙΖΑ να συρθεί σε εκλογές και θα σημαίνει την επιστροφή της κεντροδεξιάς παράταξης στην εξουσία.
Αφού λοιπόν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να στείλει τα αναγκαία εσωκομματικά μηνύματα, ο νυν πρόεδρος θέλησε να τονώσει την κομματική αισιοδοξία εν όψει ευρωεκλογών, κάνοντας λόγο για την πρώτη μεγάλη νίκη μετά από τέσσερα χρόνια, η οποία θα αποτελέσει προάγγελο εξελίξεων για πολιτική αλλαγή.
Έστειλε δε για άλλη μία φορά μήνυμα κατά της αποχής, καθώς για τη ΝΔ αντίπαλος εκτός από τυχόν πικρίες και απογοητεύσεις, είναι και ενδεχόμενη χαλαρότητα της ψήφου, είτε πρόκειται για ψηφοφόρους που αντιμετωπίζουν αδιάφορα και ως μη έχουσες εσωτερικό πολιτικό διακύβευμα τις ευρωεκλογές, είτε για ψηφοφόρους που επαναπαύονται από την εικόνα νίκης.
Αυτό καθεαυτό το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αποτελεί σύμφωνα με γαλάζια στελέχη και ένα σαφές δείγμα γραφής για τον τρόπο που θα διαμορφωθούν και τα ψηφοδέλτια της εθνικής κάλπης. Και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης χθες στάθηκε στο συνδυασμό εμπειρίας και ανανέωσης στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Γαλάζια στελέχη μάλιστα σημείωναν ότι 20 από τους 42 υποψηφίους -ποσοστό 48%- διεκδικούν για πρώτη φορά την είσοδό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και υπενθύμιζαν ότι ο κ.Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή ανάληψης της ηγεσίας της ΝΔ είχε ορίσει ως προσωπικό του στοίχημα την κινητοποίηση ανθρώπων που κρατούσαν μέχρι σήμερα αποστάσεις ασφαλείας από τα κόμματα, με στόχο όπως έλεγαν να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία και απαξίωση της πολιτικής. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο έχει ήδη υιοθετήσει ο πρόεδρος της ΝΔ και στη διαμόρφωση των εθνικών ψηφοδελτίων, μέρος των οποίων βέβαια -κυρίως στην Αθήνα- έχει ανακοινωθεί σταδιακά. Προφανώς ο κ.Μητσοτάκης θέλει -όπως κάθε πρόεδρος- η επόμενη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα να φέρει το δικό του στίγμα.
Από τη ΝΔ αντιπαραθέτουν το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα κατά βάση ήθελε να εντάξει γνωστά ονόματα για λόγους ψηφοθηρίας (Πλουμπίδης, Τσάτσου, Λοΐζου, Κόκκαλης) και να ανταμείψει τους “γνωστούς πρόθυμους της κυβέρνησης κουρελού” (Δανέλλης, Κουντουρά). Την ίδια στιγμή, ειδικά η υποψηφιότητα του Πάνου Λάμπρου με το ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί στο στόχαστρο της ΝΔ, που τον καταγγέλλει ως συνομιλητή καταδικασμένων ποινικών και τρομοκρατών.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΕκλογέςευρωεκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων